Online_Marketing

Nog te weinig Digital Marketing specialisten in Nederlandse bedrijven

[download id=”2811″]

In ons blog over Digital Advertising was al te zien dat de bestedingen aan online advertising de afgelopen jaren een flinke groei hebben meegemaakt. En dit blijft groeien. Maar ook de inzet van de owned digital marketing kanalen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Bedrijven schakelen steeds vaker een online marketingbureau in of nemen online marketing personeel in dienst. Het is dus niet zo gek dat er een flink aantal aan nieuwe online marketing functies zijn ontstaan. In ons laatste onderzoek hebben wij de vraag gesteld welke Digital Marketing functies worden onderscheiden binnen organisaties. In dit blog gaan we in op de uitslagen van dit onderzoek en de verschillende digital marketing functies die wij onderscheiden.

 

Het digital marketing model van LindenIT

LindenIT heeft een model ontwikkeld waarin alle Digital marketing profielen benoemd staan. In ons model onderscheiden wij: owned properties, paid media, earned properties en social platforms. Bekijk ons model voor meer achtergrondinformatie. De Digital marketingwereld is ontzettend uitgebreid en kan worden ingevuld naar de behoeften van de organisatie. Zo kiezen bedrijven er bijvoorbeeld voor om een Content Manager in te schakelen die zich volledig stort op het schijven van content. Of een Blog Manager die gespecialiseerd is in bloggen. Maar natuurlijk ook de SEM-Manager die de vindbaarheid in de zoekmachines verbetert, zowel voor de organische als betaalde zoekresultaten. Kleinere organisaties kiezen er vaak voor om één specialist op de hele digital marketingafdeling te plaatsen. Download onder aan de pagina onze whitepaper voor een volledig overzicht van deze profielen.

 

Uitslag onderzoek digital marketing functies

Het onderzoek is gehouden onder meer dan 1000 respondenten. De grootte van de ondervraagde organisaties vallen voornamelijk onder middel tot groot bedrijf. Meer dan de helft van de bedrijven doet zijn Digital Marketing intern. De kleinere organisaties hebben vaak één persoon op de marketingafdeling; de Digital Marketing Specialist, die verantwoordelijk is voor de gehele marketingafdeling. De bedrijven die meerdere functies binnen hun organisatie onderscheiden, hebben voornamelijk SEM Managers, Content Specialisten en Social Media Managers in dienst. Vaak vallen functies als een webcare agent ook onder de taken van de Social Media Manager en is de Content Specialist ook verantwoordelijk voor de e-mailcampagnes. Dit heeft vaak met de grootte van de organisatie te maken. Hoe groter de organisatie hoe meer functies er onderscheiden worden. Download hieronder onze whitepaper voor statistieken en een uitgebreide uitleg van de Digital Marketing profielen. Wil jij jouw digital marketing inzet verbeteren? Neem dan contact met ons op!

[download id=”2811″]