Home » Carrière » IT-beroepen » Applicatiebeheer » Applicatiebeheerder

Wat is een applicatiebeheerder?

Applicatiebeheerders zijn IT-professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de softwareapplicaties binnen een bedrijf. Applicatiebeheerders zijn doorgaans niet betrokken bij de ontwikkeling van applicaties; in plaats daarvan zoeken ze uit welke specifieke applicaties nodig zijn om de bedrijfsvoering te verbeteren en houden ze toezicht op de installatie, upgrade en dagelijks onderhoud van softwareapplicaties die door een organisatie worden gebruikt.

Wat doet een applicatiebeheerder?

De werkzaamheden van een applicatiebeheerder zien er over het algemeen als volgt uit:

 • Beheren van een specifieke applicatie (30%)
 • Het maken van functionele ontwerpen (20%)
 • Testen van nieuwe functionaliteiten (20%)
 • Overleg met key-users en softwareleveranciers (10%)
 • Uitleg geven en overdragen van nieuwe functionaliteiten naar key-users (20%)
 • Verlenen van advies aan het management omtrent benodigde of gewenste aanpassingen
 • Bijhouden van en inspelen op technische ontwikkelingen
 • Samenstellen van gebruikershandleidingen (user manuals)
 • Organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en andere vormen van informatievoorziening

Applicatiebeheer opleidingen

In vele vacatures van applicatiebeheerder functies wordt er gevraagd naar ICT-diploma met een HBO werk- en denkniveau. Met de nodige werkervaring en certificeringen heb je ook de mogelijkheid om applicatiebeheerder te worden. Daarnaast is het hebben van een geldig ITIL-certificaat en ervaring met Application Services Library (ASL) vaak een vereiste. Als applicatiebeheerder is het van belang dat je naast je technische kennis je ook kunt inleven bij collega’s van je. Adequaat handelen wordt als applicatiebeheerder ook zeer op prijs gesteld.

Applicatiebeheer traineeship

Bij Linden-IT bieden wij een Applicatiebeheer traineeship. Door middel van een aantal certificeringen, workshops en (maatwerk) begeleiding, ga jij de juiste werkervaring opdoen als applicatiebeheerder. Benieuwd naar het traineeship? Klik hier voor meer informatie en het aanmelden.

Opleidingen

Wil je snel stappen maken?

Bekijk de opleidingsmogelijkheden en traineeships van Linden-IT

Lees hier meer

Op de werkvloer

Applicatiebeheerders kunnen werkzaam zijn voor alle denkbare bedrijven of organisaties waarin ICT een voorname rol speelt. Applicatiebeheerders werken vaak samen met systeembeheerder of ander IT-professionals op de IT-afdeling. Als applicatiebeheerder is het handig om stressbestendig te zijn. Het is ook van belang om prioriteiten te kunnen stellen. Het ene incident heeft meer gevolgen voor bijvoorbeeld het functioneren van applicaties dan de andere.

Doorgroeimogelijkheden

Als applicatiebeheerder kan je doorgroeien of je verdiepen in een andere functie. Zo kan je na verloop van tijd doorgroeien naar de functie van netwerk-, systeembeheerder of Cloud engineer. Voor deze functies is vaak meer kennis en werkervaring vereist. Na het behalen van certificaten en de nodige kennis rolt men vaak vanzelf in een richting doordat er een plek vrijkomt of iemand op zoek gaat naar de bijpassende functie.

Applicatiebeheerder salaris

Vraag je je nu af, wat verdient een applicatiebeheerder eigenlijk? Een applicatiebeheerder verdient gemiddeld tussen de € 2.800 en € 4.600 afhankelijk van kennis en ervaring.

Verschillende functies:

Technisch applicatiebeheerder

Een technisch applicatiebeheerder is bezig met het beheren van diverse applicaties en het verhelpen van problemen of implementeren wensen bij gebruikers op deze specifieke applicatie. Daarnaast zoek je ook uit waar de problemen vandaan komen en los je dit ook zelfstandig op. Hiervoor gaat de applicatiebeheerder in overleg met de gebruiker en de softwareleverancier en schrijft vervolgens een aanbeveling. Die aanbeveling voert de applicatiebeheerder ook meteen uit wanneer hij of zij hiervoor toestemming heeft gekregen. Een applicatiebeheerder biedt verder ondersteuning via mail, telefoon en op locatie als dit toebedeeld wordt via de servicedesk.

Functioneel applicatiebeheer

Als functioneel applicatiebeheer ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een specifieke applicatie, een ERP-systeem of een CRM-systeem bij de klant. Jij bent de spil die ervoor moet zorgen dat het systeem optimaal afgestemd is op het bedrijfsproces. Dit begint bij degelijke beheertaken. Daarnaast ben je, samen met de key-users en softwareleveranciers, continu op zoek naar verbeteringen in de dagelijkse processen met behulp van een ERP-systeem. Dit werk je uit in functionele ontwerpen. Na oplevering door de softwareleveranciers test je de nieuwe functionaliteiten om ze vervolgens over te dragen richting key-users. Uiteraard ondersteun je die overdracht met trainingen en handleidingen. Hiermee ben jij als functioneel applicatiebeheerder de drijvende kracht in het uitrollen en uitdragen van de specifieke applicaties binnen de organisatie. Daarnaast maak je deel uit van het projectteam dat diverse nieuwe softwaretools implementeert binnen de organisatie.

Onze laatste Applicatiebeheerder vacatures

 • Technisch Applicatiebeheerder

  Arnhem
  Applicatiebeheer
  HBO
  40 uur
 • Technisch Applicatie beheerder

  Arnhem
  Applicatiebeheer
  HBO
  40 uur
 • Functioneel beheerder

  Zwolle
  Applicatiebeheer
  36 uur

Meld je aan bij Linden-IT

Open sollicitatie

klik hier

Uitgelicht

Helpdeskonderzoek 2022

Linden-IT vindt het belangrijk om kennis en inzichten met de markt te delen. Daarom hebben we ook in 2022 met veel plezier weer ons maatgevende helpdeskonderzoek gehouden. We vroegen honderden…

Lees verder »

Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Nog nooit was de arbeidsmarkt zo krap als nu; in het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures per 100 werklozen open (bron: CBS). Werkgevers kampen met personeelstekorten en…

Lees verder »

Wanneer gebruik je ITIL op de servicedesk?

Bedrijven en organisaties besteden veel aandacht aan processen en technologieën om klanten zo goed mogelijk te bedienen. Iedereen wil natuurlijk scoren als het om klantenservice gaat. Deze ambitie is voor…

Lees verder »

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!

Vacature is verwijderd uit je favorieten!