De term Cloud Engineer wordt te pas en te onpas gebruikt. Elke hippe IT-onderneming gebruikt deze term. Maar wat doet de Cloud Engineer eigenlijk? Waar houdt hij of zij zich mee bezig? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en het salaris bij deze functie?

Wat is een Cloud Engineer?

Een Cloud Engineer of Cloud Developer kan gezien worden als een systeem- of netwerkbeheerder die gespecialiseerd is in Cloud omgevingen. Als Cloud Engineer bij Linden-IT help je voornamelijk klanten met een transitie naar de Cloud.

Wat doet een Cloud Engineer?

Als Cloud Engineer hou je je bezig met het analyseren, ontwerpen en ontwikkelen van Cloudoplossingen gericht op Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure. Je bent specialist in het leveren van innovatieve Cloudoplossingen. Hierbij maak jij gebruik van de nieuwste technologieën én van jouw eigen creativiteit.

Je bent verantwoordelijk voor de juiste installatie en werking van omgevingen op zowel Cloud als on-premise gebied. Er wordt van je verwacht dat je de nodige kennis in huis hebt over actuele vraagstukken op het gebied van Cloudomgevingen en jezelf ‘up to date’ wil houden door het behalen van certificaten. Daarnaast werk je vrijwel altijd in teamverband en ben je niet bang om initiatief te tonen.

De taken van een Cloud Engineer zien er over het algemeen als volgt uit:

 • Overziet/verzorgt de totale architectuur van de data van een organisatie
 • Ontwerpen en ontwikkelen van cloudsoftware
 • Migreren van applicaties naar verschillende platformen
 • Kostenbeheersing strategieën implementeren
 • Code schrijven in programmeertaal
 • Systeembewerkingen doorvoeren

Cloud Engineer opleidingen

De meeste Cloud Engineers hebben eerst de rol van systeembeheerder of netwerkbeheerder vervuld. Ze zijn door middel van werkervaring en certificaten doorgegroeid naar deze functie. Als Cloud Developer heb je dus ook de nodige ervaring op het gebied van IT-infrastructuren en systeembeheer. Verder is het van belang dat een Cloud Engineer bekend is met technieken als: IaaS, PaaS, App Services, VSTS, ACS, ARM-templates, Powershell, CI/CD, Cosmos DB en SQL.

Opleidingen

Wil je snel stappen maken?

Bekijk de opleidingsmogelijkheden en traineeships van Linden-IT

Lees hier meer

Op de werkvloer

Cloud Engineers voeren hun werkzaamheden uit in een Agile ontwikkelteam met specialisten binnen hetzelfde vakgebied. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende IaaS en PaaS-omgevingen. Als Cloud Engineer geef je ook advies en verleen je ondersteuning bij de inrichting van Cloudomgevingen. Door middel van multidisciplinaire teams en dagelijks overleg werken ontwikkelteams nauw samen om de kwaliteit, Security en stabiliteit van het platform te waarborgen.

Doorgroeimogelijkheden

Als Cloud Engineer heb je de mogelijkheid om door te groeien tot senior niveau waar je te maken krijgt met grotere en complexere omgevingen. Je neemt bijvoorbeeld de leiding over een migratie project waarbij een on-premise omgeving naar de cloud verhuist. Ook is er de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen in andere disciplines binnen het IT-vakgebied.

Cloud Engineer salaris

Een Cloud Engineer speelt een belangrijke rol in het hart van een organisatie. Door de veranderingen in de markt tussen vraag en aanbod variëren de salarissen van een Cloud Engineer nogal. Gemiddeld kun je als Cloud Engineer rekenen op een salaris tussen de € 3.000 en € 5.000. De schaal is breder opgezet omdat een salaris vaak afhangt van kennis en ervaring.

Cloud Engineer vacatures

Bij Linden-IT zijn we altijd op zoek naar Cloud Engineers. We hebben daarom ook nu verschillende Cloud Engineer vacatures openstaan op onze website.

Onze laatste Cloud Engineer vacatures

  Meld je aan bij Linden-IT

  Open sollicitatie

  klik hier

  Nieuws

  Uitgelicht

  Contact

  Hoe kunnen we je helpen?

  Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

  Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
  Vacature is verwijderd uit je favorieten!