Een vraag waar het antwoord in eerste instantie gemakkelijk lijkt: Een medewerker die hulp biedt bij vragen en/of problemen op IT-gebied, toch? Echter, wanneer je onze IT-professionals vraagt wat zij nu precies doen, wanneer zij werken als helpdeskmedewerker bij de klant, dan is het antwoord nooit hetzelfde

Wat is een Helpdeskmedewerker?

Een helpdesk of servicedesk wordt bezet door ICT-professionals die zorgen dat gebruikers een applicatie of operating system optimaal kunnen gebruiken. De vragen maar ook de oplossingen zijn nooit hetzelfde. De ene keer los je het probleem telefonisch op, anderzijds is het soms nodig om remote mee te kijken. Hiernaast werk je als helpdeskmedewerker mee aan projecten en migraties en zal jij als eerste verbeteringen herkennen. Een helpdeskmedewerker ICT heeft een ontzettend goed oplossend vermogen en is communicatief zeer vaardig. Ook werken op de helpdesk? Hieronder vertellen wij meer en kan je de vacatures vinden!

Wat doet een Helpdeskmedewerker?

Helpdeskmedewerkers zijn het aanspreekpunt voor gebruikers met betrekking tot applicaties, besturingssysteem en incidenten. Medewerkers van de helpdesk zijn op te delen in verschillende niveaus. De eerstelijns helpdeskmedewerkers handelen vaak als eerste de binnenkomende incidenten af door ze aan te nemen, te registreren en indien niet oplosbaar door te zetten naar de tweedelijns helpdeskmedewerkers. Uit helpdeskonderzoek blijkt dat eerstelijns helpdeskmedewerkers gebruikersproblemen verhelpen op het gebied van e-mailaccounts, Microsoft Office en gebruikersaccounts.

Tweedelijns medewerkers lossen de wat complexere incidenten op. De incidenten bestaan vaak uit het toekennen van rechten, aanmaken van gebruikers en e-mailaccounts. Ook verhelpen zij storingen op het gebied van hardware en software. Van het bijhouden van een logboek waarin meldingen en vragen staan, tot het actualiseren en optimaliseren van de werkinstructies behoren tot het takenpakket.

Zowel de eerste- en tweedelijns helpdeskmedewerkers ondersteunen gebruikers telefonisch en remote bij vragen en problemen door je kennis adequaat in te zetten. Je participeert in projecten en migraties en verzorgt installaties van printers en andere devices. De dagelijkse bezigheden op een helpdesk bestaan uit:

 • Ondersteunen van eindgebruikers (60%)
 • Oplossen van complexe incidenten (10%)
 • Gebruikers telefonisch en remote ondersteunen (10%)
 • Participeren bij migraties en installatie van diverse devices (20%)

Mocht een eerste- en/of tweedelijns helpdeskmedewerker het incident niet kunnen oplossen, dan kan deze doorgeschoven worden naar de derdelijns. De derdelijns helpdesk zijn vaak de systeembeheerders zelf. Daarnaast is de scheiding tussen de eerste-, tweede-, en derdelijns helpdeskmedewerkers afhankelijk per bedrijf. Zo kan een eerstelijns medewerker bij een klein bedrijf meer rechten hebben dan bij een multinational.

Helpdeskmedewerkers aan het woord

In de onderstaande video vertelt Sam over hoe het is om helpdeskmedewerker ICT te zijn en over zijn werkzaamheden bij IT=it.

Opleidingen

Wil je snel stappen maken?

Bekijk de opleidingsmogelijkheden en traineeships van Linden-IT

Lees hier meer

Dag en nacht bereikbaar

De werktijden van een helpdeskmedewerkers kunnen gevarieerd zijn. Steeds vaker is een helpdesk dag en nacht bereikbaar. In de Verenigde Staten had in 2017 ruim 29% van de bedrijven een helpdesk die 24 uur per dag bemand was. Helpdeskmedewerkers werken buiten kantooruren vaak vanuit huis. Via remote support kunnen zij incidenten oplossen en blijft de bezetting op de helpdesk gegarandeerd. De vraag naar een 24-uurs helpdesk zal de komende jaren in de wereld alleen maar toenemen. In het artikel op AG Connect is meer lezen over de groei van 24-uurs support.

Doorgroeimogelijkheden

De functie van helpdeskmedewerker is de ideale opstap om verder te groeien binnen de IT.

Zo kan je na een paar jaar doorgroeien naar de functie van werkplekbeheerder als je de ITIL en Windows 10 certificaten hebt behaald. Na nog wat meer werkervaring en het behalen van je server-certificaten, kan je doorgroeien naar de functie van Systeembeheerder. Ook zijn er meerdere wegen die leiden naar de functie van Cloud Engineer of Netwerkbeheerder.

Helpdeskmedewerker salaris

Het gemiddelde salaris van een helpdeskmedewerker varieert van € 2.700 tot € 3.500 en is afhankelijk van kennis en ervaring. De vraag naar helpdeskmedewerkers is op dit moment groot en daarom is deze salarisindicatie gedaan op basis van gewogen gemiddelden en kan deze per individu verschillen.

Helpdeskmedewerker vacatures

Bij Linden-IT zijn wij één van de grootste werkgevers op het gebied van helpdeskmedewerkers en mede daarom zijn wij continu op zoek naar nieuwe helpdeskmedewerkers om ons team te komen versterken. Wanneer je nieuwsgierig bent geworden naar de vacatures kun je hieronder in een druk op de knop de laatste vacatures vinden.

Onze laatste Helpdeskmedewerker vacatures

 • Modern Workplace beheerder

  Omgeving Eindhoven
  Helpdesk en werkplekbeheer
  HBO
  36 uur
 • 3e lijns Engineer

  Noord Limburg
  Helpdesk en werkplekbeheer
  MBO
  40 uur
 • Starters functie Servicedesk Medewerker in Oosterhout

  Oosterhout
  Helpdesk en werkplekbeheer
  MBO
  40 uur

Meld je aan bij Linden-IT

Open sollicitatie

klik hier

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!