Bij het IT-beroep werkplekbeheerder voorzie je toch alleen maar de beschikbaarheid van werkplekken op de werkvloer? Dat zou je misschien bij de functie gedacht hebben. Maar een werkplekbeheerder ICT doet veelzijdiger werk dan je denkt. Op deze pagina vertellen we wat een werkplekbeheerder doet, de doorgroeimogelijkheden, het salaris en meer.

Wat is een Werkplekbeheerder?

Een werkplekbeheerder van Linden-IT is voornamelijk bezig met het onderhouden van hardware en software. De werkplekbeheerder ICT is de spil tussen systeembeheer en de servicedesk.

Wat doet een Werkplekbeheerder?

De taken van een werkplekbeheerder kunnen sterk uiteenlopend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van de beschikbare ruimte, het maken van een indeling voor de werkplekken en zorgen dat het Wi-Fi ontvangst voor iedereen optimaal is.

Als werkplekbeheerder kom je bij de gebruikers om problemen op te lossen en soms moet je tussen verschillende locaties reizen om daar de gebruikers te ondersteunen. Je houdt je voornamelijk bezig met werkstations, randapparatuur en software. Je installeert en configureert deze zodat ze helemaal klaar worden gemaakt voor de eindgebruikers. De werkplek wordt tegenwoordig steeds uitgebreider met onder andere mobiele telefoons en tablets, dus daar heb je ook verstand van! Het doel van je functie is om iedereen ongestoord door te kunnen laten werken en als er iets aan de hand is, ben jij er direct om het op te lossen.

Een werkplekbeheerder ICT is niet alleen fysiek verantwoordelijk, maar ook het aanspreekpunt als er via remote-assistants geen hulp geboden kan worden. Werkplekbeheerders bieden daarom ook telefonische- en e-mail gebruikersondersteuning. Hierbij kan gedacht worden aan het installeren van software en certificaten of het toekennen van gebruikersrechten in Active Directory.

Werkplekbeheerders houden devices up-to-date als het gaat om security en software uitgaves. Ook helpt een werkplekbeheerder bij verhuizing- en migratieprojecten en verhelpt hij of zij problemen on-site. Om de kennis door te kunnen geven, houden werkplekbeheerders werkinstructies bij die kunnen dienen als handleiding voor het oplossen van een incident of uitleg geven over een installatie van software.

Een gemiddelde dag van een werkplekbeheerder bestaat uit:

 • Onderhouden van hardware en software (20%)
 • Gebruikersproblemen oplossen (25%)
 • Tussen verschillende locaties reizen om gebruikers te ondersteunen (5%)
 • Installatie en configuratie van nieuwe werkplekken (30%)
 • Mobiele telefoons en tablets uitgeven en beheren (20%)

Werkplekbeheerder opleidingen

Er is geen een specifieke opleiding tot werkplekbeheerder. Vele werkplekbeheerders hebben een aantal jaar werkervaring en een mbo-opleiding niveau 3 of 4 afgerond. Als werkplekbeheerder is het van belang dat je naast je technische kennis je ook kunt inleven bij collega’s van je. Adequaat handelen wordt als werkplekbeheerder ICT ook zeer op prijs gesteld.

Opleidingen

Wil je snel stappen maken?

Bekijk de opleidingsmogelijkheden en traineeships van Linden-IT

Lees hier meer

Op de werkvloer

Werkplekbeheerders werken vaak projectmatig. Hierdoor weten zij vaak van tevoren wat hen te wachten staat. Ze helpen zoals gezegd bij migraties en verhuizingen. Soms kunnen er ook incidentele veranderingen plaatsvinden waardoor je snel moet handelen. Als werkplekbeheerder is het handig om stressbestendig te zijn. Het is ook van belang om prioriteiten te kunnen stellen. Het ene incident heeft meer gevolgen voor bijvoorbeeld de infrastructuur dan de andere. Om de incidenten op te lossen is het nodig om buiten kantooruren te werken.

Doorgroeimogelijkheden

Als werkplekbeheerder kan je doorgroeien naar een andere functie. Zo kan je na verloop van tijd doorgroeien naar de functie van netwerk-, systeem-, of applicatiebeheerder. Voor deze functies is vaak meer kennis en werkervaring vereist. Na het behalen van certificaten en de nodige kennis rolt men vaak vanzelf in de richting doordat er een plek vrijkomt of op zoek gaat naar de bijpassende functie.

Werkplekbeheerder salaris

Het salaris van een werkplekbeheerder ligt momenteel gemiddeld op € 2.750 bruto per maand. De salarissen kunnen variëren op basis van kennis en ervaring maar de range ligt ongeveer tussen € 2.300 en € 3.200 op dit moment.

Werkplekbeheerder vacatures

Ben je enthousiast geworden over een functie als werkplekbeheerder? Bij Linden-IT hebben we veel actuele vacatures open staan en komen we graag met je in contact om te zien of we een potentiële match zien. Bekijk hieronder het volledige aanbod.

Onze laatste Werkplekbeheerder vacatures

 • IT Support Engineer

  Tilburg
  Helpdesk en werkplekbeheer
  MBO
  40 uur
 • Junior Servicedesk medewerker in Vianen

  Vianen
  Helpdesk en werkplekbeheer
  MBO
  40 uur
 • Werkplekbeheerder

  Groningen
  Helpdesk en werkplekbeheer
  HBO
  40 uur

Meld je aan bij Linden-IT

Open sollicitatie

klik hier

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!