Home » Carrière » IT-beroepen » Systeem- en netwerkbeheer » Systeembeheerder

Wat is een Systeembeheerder?

Een systeembeheerder van Linden-IT is voornamelijk bezig met het up and running houden van het IT-infrastructuur en beperkt zich niet alleen tot de server. Hij is onmisbaar bij de implementatie en optimalisatie van de IT-omgeving binnen een bedrijf. Maar wat doet een systeembeheerder nog meer?

Wat doet een Systeembeheerder?

Als systeembeheerder ben je niet alleen bezig met het monitoren van IT-systemen, maar geef je ook advies over de implementatie van nieuwe hard- en software. Ook neem je de verantwoording bij een migratie naar de Cloud en voer je changes uit. Verder maak je back-ups en schrijf je gebruikershandleidingen. De taken van een systeembeheerder lopen erg uiteen en variëren per bedrijf.

Een systeembeheerder ICT kan onder andere verantwoordelijk zijn voor:

 • Back-up maken/controleren (en restoren als dat nodig is)
 • Monitoring (Het controleren dat alle componenten foutloos en fatsoenlijk werken, inclusief performance meetingen e.d.)
 • Systeem updates installeren via WSUS
 • Installeren en configureren van software en programma’s via WDS-servers
 • Het beleid bepalen van de IT-infrastructuur en de beveiliging
 • Toegangsbeheer (Wie mag, maar en wanneer toegang voor krijgen)
 • Beveiligingsbeleid toepassen (Niet alleen gebruikersbeheer, maar ook firewalls, en applicatie rechten
 • Documentatie maken en beheren van de IT-Infrastructuur zoals de standaard beheer taken en architectuur etc.
 • Creëren van filesytemen, extra schijfruimte en mappen

Systeembeheerder opleidingen

Vele systeembeheerders hebben mbo-niveau 3 of 4 diploma gericht op ICT en zijn doorgegroeid vanuit een servicedeskmedewerker of een werkplekbeheerdersfunctie. Niet alleen werkervaring is belangrijk bij het doorgroeien, maar certificaten kunnen daarbij ook helpen. Als servicedeskmedewerker of een werkplekbeheerdersfunctie is het van belang je ITIL-certificaat en je MCSA Windows 10 certificaten te behalen. Als je doorgroeit naar de functie van ICT systeembeheerder is het belangrijk om je MCSA Windows Server 2016 of 2019 certificaten te behalen.

Opleidingen

Wil je snel stappen maken?

Bekijk de opleidingsmogelijkheden en traineeships van Linden-IT

Lees hier meer

Op de werkvloer

Het beroep van een systeembeheerder is ontzettend veelzijdig. Systeembeheerders kunnen het ene moment betrokken zijn bij een migratie, terwijl het andere moment zich een incident voordoet. Ook ondersteunen zij de helpdesk bij het oplossen van lastige incidenten en problemen.

Elke systeembeheerder heeft zijn of haar eigen expertise. Zo richt de ene zich op de IT-infrastructuur zoals routers, switches en firewalls. De andere systeembeheerder richt zich op servers zoals name-servers, dns-servers, dhcp-servers en mailservers.

Doorgroeimogelijkheden

Als systeembeheerder in de ICT heb je al een aardige carrière achter de rug. Het leuk van systeembeheerders zijn, is dat jij je kunt specialiseren in verschillenden takken zoals netwerken, cloud-omgevingen en security. Hiermee onderscheid jij jezelf van de rest.

Het vak van systeembeheerder wordt zeer gewaardeerd. Om systeembeheerders jaarlijks in het zonnetje te zetten is er een speciale System Admin Day in het leven geroepen. Deze dag is bedacht door systeembeheerder Ted Kekatos uit Chicago. Hij kwam op het idee naar aanleiding van een advertentie van Hewlett-Packard waarin een systeembeheerder bloemen en fruitmanden kreeg als dank voor het installeren van een nieuwe printer.

Systeembeheerder salaris

Het systeembeheerder salaris is afhankelijk van kennis en eventueel reeds opgedane ervaring. Het systeembeheerder salaris ligt in de huidige markt tussen de € 2.100 en € 4.300 per maand. Wanneer je benieuwd bent naar het exacte salaris als systeembeheerder bij Linden-IT kun je vrijblijvend contact opnemen met één van onze consultants.

Systeembeheerder vacatures

Er is een grote vraag naar systeembeheerders vanwege de hoge mate van importantie binnen een organisatie. Bij Linden-IT hebben we een aantal systeembeheerder vacatures open staan. Indien je geïnteresseerd bent in een carriere als systeembeheerder bij Linden-IT dan kun je hieronder alle openstaande vacatures bekijken of direct contact met ons opnemen.

Onze laatste Systeembeheerder vacatures

 • Linux Beheerder Culemborg

  Culemborg
  Systeem- en netwerkbeheer
  HBO
  40 uur
 • Microsoft Specialist

  Utrecht
  Systeem- en netwerkbeheer
  HBO
  40 uur
 • Netwerk Engineer uit omgeving Utrecht

  Utrecht
  Systeem- en netwerkbeheer
  MBO
  40 uur

Meld je aan bij Linden-IT

Open sollicitatie

klik hier

Uitgelicht

Helpdeskonderzoek 2022

Linden-IT vindt het belangrijk om kennis en inzichten met de markt te delen. Daarom hebben we ook in 2022 met veel plezier weer ons maatgevende helpdeskonderzoek gehouden. We vroegen honderden…

Lees verder »

Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Nog nooit was de arbeidsmarkt zo krap als nu; in het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures per 100 werklozen open (bron: CBS). Werkgevers kampen met personeelstekorten en…

Lees verder »

Wanneer gebruik je ITIL op de servicedesk?

Bedrijven en organisaties besteden veel aandacht aan processen en technologieën om klanten zo goed mogelijk te bedienen. Iedereen wil natuurlijk scoren als het om klantenservice gaat. Deze ambitie is voor…

Lees verder »

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!

Vacature is verwijderd uit je favorieten!