Home » Nieuws » De 3 grootste ICT trends voor 2019

Het begin van een nieuw jaar is altijd een mooi moment om te proberen de belangrijkste ICT trends te voorspellen. De strategische technologie trends die Gartner voorziet voor het nieuwe jaar, vatten ze samen met het begrip “intelligent digital mesh”. Intelligent, omdat kunstmatige intelligentie toegepast zal gaan worden in steeds meer technologie. Digital, omdat digitale en fysieke omgevingen steeds meer met elkaar verweven worden. En Mesh vanwege het steeds beter gebruik maken van verbindingen tussen mensen, organisaties, apparaten, informatie en diensten.

We willen drie ontwikkelingen op het gebied van ICT infrastructuur noemen die een grote rol kunnen gaan spelen in 2019.

Edge Computing

Met Edge Computing wordt bedoeld de verwerking van gegevens aan de ‘rand’ van het netwerk. Clients, en met name IoT-apparaten, verzamelen grote hoeveelheden data die op het apparaat zelf verwerkt wordt tot een veel kleinere hoeveelheid relevante informatie. Die beperkte hoeveelheid relevante informatie kan vervolgens gedeeld worden in de cloud. Dit is een efficiënte manier om onnodig grote datastromen naar cloudservers te voorkomen en optimaal gebruik te maken van de rekenkracht van lokale systemen.

Gartner voorziet een continue groei in het toevoegen van sensoren, opslagcapaciteit, rekenkracht en kunstmatige intelligentie in edge-apparaten.

Autonome apparaten

Zelfrijdende auto’s, robots, drones en autonome apparaten in de landbouw verrichten taken die traditioneel door mensen werden gedaan. Vooral het gebruik van kunstmatige intelligentie in deze autonome apparaten maakt dat ze steeds natuurlijker kunnen functioneren en interactie aangaan met de omgeving waarin ze zich bevinden. De verwachting is dat juist door het gebruik van AI in al deze apparaten, hun toepassingen zich snel zullen uitbreiden.

Quantum Computing

Kwantumcomputers maken gebruik van de principes van de kwantummechanica en werken met qubits in plaats van de bits in traditionele computers. Kwantumcomputers zijn met name geschikt voor het parallel uitvoeren van dezelfde bewerkingen van zeer grote hoeveelheden gegevens. En ze zijn enorm schaalbaar, waardoor een rekenkracht bereikt kan worden die totaal nieuwe toepassingen mogelijk maakt. De commerciële beschikbaarheid van betaalbare kwantumcomputers zou sommige sectoren kunnen transformeren. Voorbeelden van dit soort toepassingen zijn het op maat maken van medicijnen voor een individueel persoon en verbeteren van patroonherkenning, wat op zich ook weer in allerlei vormen toegepast kan worden.

Hoewel deze kwantumtechnologie nog aan het opkomen is, is nu al wel het moment voor bedrijven om na te denken over de mogelijke toepassingen en de eventuele consequenties voorde beveiliging. Grootschaliger toepassingen worden echter pas voorzien vanaf 2023.

Uitgelicht

Cloud Security Essentials

Wil je ook Malware, Ransomware, Phishing voorkomen en je Cloud diensten beschermen? Dan is een goede Cloud Security strategie essentieel om veilig werken te garanderen! Waarom dit zo belangrijk is?…

Lees verder »

Wat is Incident Management?

In deze blog verteld onze IT-consultant Sjoerd ons over incident management. In dit stuk krijg je te weten wat incident management precies inhoudt en verteld Sjoerd wat je nu wel…

Lees verder »

Linden-IT Medewerkers van het kwartaal!

Met trots presenteren wij wederom de medewerkers van het kwartaal. De IT-professionals die het verdienen om in de spotlight te worden gezet! Ieder kwartaal wordt er per regio een medewerker…

Lees verder »

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe we kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!

Vacature is verwijderd uit je favorieten!