3 dingen die altijd met software packaging en migraties onderschat worden

Geplaatst op 29-10-2021

In deze blog verteld onze IT-consultant Sjoerd ons meer over software packinging. Vaak is het software packagen voor veel IT-managers een overwachte hoge kostenpost in verschillende migratietrajecten. Sjoerd aan het woord om uit te leggen wat het packagen nou zo gecompliceerd maakt en waarom het packagen zo vaak onderschat wordt!

Het software packagen kost meer tijd, budget en resources dan verwacht. Het voorbereiden van Windows applicaties voor distributie (intake, packagen en technische testen) is dan ook een vaak onderschatte vaardigheid in IT projecten. En kunnen bijna wel zeggen dat een specialisme aan het worden is binnen migratie trajecten binnen de IT. Hier zijn 3 dingen waar je rekening mee moet houden met software packaging en migraties.

1: Elke software package is uniek

Of beter gezegd, elke IT infrastructuur is uniek. Een applicatie packager die begint aan een traject heeft vaak de software al eens onder handen gehad het zei bij de klant waar hij nu aan het werk is of voor een andere klant. Toch kan het packagen van deze software wel eens net zoveel tijd gaan kosten als een vorige keer. Of zelfs meer tijd. De reden hiervoor is het verschil in de infrastructuur waarbinnen de packager dit moet doen. Elk infrastructuur is anders en uniek en blijft zich natuurlijk ook door ontwikkelen en heeft daarmee z’n eigen complexiteiten.

2: Ontbrekende documentatie

Bij veel software ontbreekt het aan goede documentatie hoe deze is opgebouwd en geïnstalleerd. De installatiebeschrijvingen zijn veelal verouderd of helemaal niet aanwezig. Deze zijn essentieel voor een packager om een goede package te kunnen maken. Zonder deze documentatie zal de packager door veel ‘trial en error’ moeten uitzoeken hoe de software is geïnstalleerd. Daarna kan hij deze pas reproduceren voor verspreiding.

3: Functioneel en technisch testen

Bij het packaging zijn applicatie packagers afhankelijk van de bereidwilligheid van de testers binnen de organisatie die de resultaten gaan valideren. Het testen wordt meestal ‘kind van de rekening’ binnen infrastructuurprojecten.
Vaak wordt er niet eens een test-coördinator benoemd in het projectplan. Pas op het einde komt men erachter dat er ook nog getest moet worden. Zeker op de functionaliteit van een package. Doordat organisaties laat of helemaal de functionele- of acceptatietesten niet inplannen, ontstaat er onnodig een veel langere doorlooptijd en uitloop in de kosten.

De perfecte package

De perfecte packaging is waarschijnlijk een utopie. Toch komt een ervaren packager een heel eind. Een packager met brede kennis en ruime ervaring met de vele tools, technieken en vaardigheden om packages te kunnen maken. Daarnaast beschikt deze applicatie packager over een uitgebreide bibliotheek van documentatie, scripts en tools voor het uitvoeren van complexe migraties. Alleen zo lukt het een migratie binnen de gestelde tijd, kwaliteit en budget blijven.

Wil jij net zoals Sjoerd je IT-kennis binnen Linden-IT delen?

Neem contact op

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!