AI en Low-Code

Geplaatst op 06-10-2023

Afgelopen week was Sander Poeltuyn, oprichter van Linden-MX, bij een Microsoft Power Platform Meet-up waarbij verschillende AI mogelijkheden werden getoond binnen het Power Platform. Dit riep de vraag op: hoe doen de andere Low-code platformen dit, en wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van AI en Low-code? Sander heeft hier onderzoek naar gedaan om hier antwoord op te geven.

Naast de AI Builder van Microsoft die gerichte, algemene AI- en machine learning-mogelijkheden biedt aan Power Apps en Power Automate voegen andere verschillende bedrijven nu AI-mogelijkheden toe aan hun softwareontwikkelings- en beheerproducten.

Hierbij wordt er niet gekeken naar code – of no-code AI en machinelearning ontwikkelingen, wat wel van toepassing is bij bijvoorbeeld Amazon SageMaker DataRobot, Google Cloud AutoML en Dataiku.

Mendix AI-ondersteunde ontwikkeling

Mendix levert AI-aangedreven ontwikkeling (AIOD) en AI-diensten voor slimme applicaties als onderdeel van het low-code applicatie-ontwikkelplatform. AIOD is ook bekend als Mendix Assist en omvat momenteel twee virtuele mede ontwikkelde robots, MxAssist Logic Bot en MxAssist Performance Bot.

  1. MxAssist Logic Bot is een door AI aangedreven virtuele mede-ontwikkelaar die gebruikers begeleidt bij het modelleren en configureren van applicatielogica (microflow). Het geeft een realtime contextuele lijst met de beste vervolg acties, gebaseerd op ontworpen applicatielogica en andere contextrelevante informatie.
  2. MxAssist Performance Bot is een intelligente virtuele mede-ontwikkelaar die gebruikers helpt om de applicatieprestaties te verbeteren door applicatieprojectsjablonen te testen aan de hand van Mendix best practices, terwijl de gebruiker zijn applicatie bouwt in Mendix Studio Pro.

OutSystems AI Mentor System

OutSystems AI Mentor is een suite van AI-aangedreven ontwikkelings- en kwaliteitsanalysetools om teams te ondersteunen gedurende de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling. Het OutSystems AI-adviseursysteem omvat coderingsadviseurs, architectuuradviseurs, beveiligingsadviseurs, prestatieadviseurs en onderhoudsadviseurs die coderingsondersteuning, architectuur-, veiligheids-, prestatie- en onderhoudsmonitoring bieden.

OutSystems biedt ook de Azure ChatGPT-connector in de Forge-repository waarmee gebruikers Azure ChatGPT kunnen gebruiken voor het voltooien van code, het voltooien van chats en onboarding. Dit zijn vectorrepresentaties van invoergegevens die gebruikt kunnen worden in machine learning-modellen. OutSystems raadt het gebruik van Azure ChatGPT aan om gepersonaliseerde aanbevelingen en ondersteuning voor  virtuele assistenten te bieden en om documenten zoals verzekeringscontracten, juridische documenten en financiële documenten samen te vatten en te vergelijken.

Appian Platform

Het Appian Platform voor procesautomatisering biedt een verenigde en low-code ontwerpervaring. Appian 23.2 bevat drie AI-vaardigheden:

  1. De Documentclassificatie AI-vaardigheid geeft gebruikers de optie om documenten automatisch te classificeren en te routeren.
  2. De Documentextractie AI-vaardigheid helpt gebruikers om automatisch belangrijke tekst uit gestructureerde documenten te extraheren, zodat die gegevens met weinig moeite in toepassingen gebruikt kunnen worden.
  3. De E-mailclassificatie AI-vaardigheid helpt om een op maat gemaakt machine learning-model te bouwen dat e-mails classificeert op basis van bedrijfsspecifieke labels, wat het eenvoudig maakt om e-mailberichten naar het juiste team te sturen of bij te dragen aan het aanmaken van cases.

Appian 23.3 zal Appian AI Copilot bevatten, dat belooft om een generatieve AI-chatinterface naar formulierontwerp en procesmodellering te brengen.

Creatio Atlas

In mei kondigde Creatio aan dat het een ChatGPT-connector integreert in zijn Creatio Atlas low-code platform en customer relationship management (CRM) producten. Die connector versterkt de voorspellende machine learning-modellen die al zijn ingebouwd in Creatio Atlas.

Creatio’s voorspellende modellen omvatten voorspelling van opzoekwaarden (classificatie), numerieke voorspelling (regressie), voorspellende scoring, aanbevelingen en vergelijkbare tekstzoekopdrachten.

De ChatGPT-connector roept de gpt-3.5-turbo model-API aan, brengt kosten met zich mee voor het gebruik en ondersteunt gebruiksscenario’s zoals kennisbank Q&A, contentcreatie, taalvertaling, persoonlijke assistenten en e-mailgeneratie.

Pega AI en GenAI

Het Pega low-code platform bestaat uit de Pega AI en de Pega GenAI. Pega AI maakt het mogelijk om besluitvorming toe te passen door middel van gebeurtenismonitoring, proces mining, spraak-naar-tekst en natuurlijke taalverwerking. Het helpt gebruikers data en acties te evalueren, voorspellingen te doen en in realtime beslissingen te nemen met behulp van beslissingsstrategieën, machine learning en adaptieve analyses.

Pega GenAI genereert workflowstadia en -stappen, koppelt integraties aan achterliggende systemen, genereert testgegevens on-the-fly en begeleidt ontwikkelaars met gespreksuggesties.

UiPath AI Center

UiPath, is een van de “grote drie” RPA (robotprocesautomatisering) producten, samen met Blue Prism en Automation Anywhere. Deze grote drie hebben al jaren machine learning geïntegreerd in hun geavanceerde processen. UiPath beschikt nu een AI Center waarmee machine learning-modellen getraind, geëvalueerd, geïmplementeerd en hertraind kunnen worden voor gebruik in RPA.

Het AI Center ondersteunt het importeren van eigen modellen en het gebruik van vooraf getrainde modellen van UiPath en tenslotte derden voor beeldanalyse, taalanalyse, taalbegrip, taalvertaling en tabulaire gegevens.

Op dit moment beschikken dus veel verschillende low-code, no-code en RPA platformen AI-mogelijkheden, vaak met behulp van een versie van ChatGPT. Naar verwachting zullen er nog meer platformen deze trend volgen. Microsoft Power Platform blijft een leider op dit gebied, mede omdat het nauw samenwerkt met OpenAI en de bestaande AI- en machine learning-diensten beschikbaar zijn op Microsoft Azure.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!