Geplaatst op 05-07-2022
Wil jij carrière maken in de IT? Goed nieuws: er zijn namelijk heel veel verschillende functies die je kunt uitoefenen. Eén van de meest populaire beroepen is het vak van applicatiebeheerder. Maar, wat doet een applicatiebeheerder eigenlijk? Waarom zijn deze specialisten onmisbaar voor bedrijven? En welke opleiding heb je voor dit beroep nodig?
Sjoerd, functioneel applicatiemanager bij Linden-IT, legt je graag uit waarom het werk als applicatiebeheerder nooit gaat vervelen.
Hi iedereen! Mijn naam is Sjoerd, 34 jaar en woonachtig in Zutphen. In mijn vrije tijd ben ik op een terrasje te vinden of heerlijk aan het toeren op de motor. Sinds mijn 16e ben ik werkzaam in de IT-sector, waar ik ooit begon als systeembeheerder.
Mijn huidige functie bij de klant is functioneel applicatiemanager. Ik ben eindverantwoordelijk voor implementatie, configuratie, upgrading en foutoplossing van de applicaties die mij toegewezen zijn. Daarnaast controleer ik of de software voldoet aan de specifieke behoeften van gebruikers, soms doe je daarbij ook een systeemanalyses en kostenmodelleringen. Hierbij stuur je ook een team van IT-specialisten aan en is het bij deze functie van belang dat je een uitgebreide skill-set aan zowel functionele als technische vaardigheden in huis hebt.
Ik ben bij Linden-IT terecht gekomen door dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Daarnaast had ik eerder samengewerkt met de eigenaren van Linden-IT en was het contact snel gelegd om aan de volgende uitdaging te beginnen. Linden-IT is een hele fijne werkgever omdat de specialisten met je meedenken met welke je kant je op wilt, of het nu is met verdieping in bepaalde softwarepakketten of dat je een hele andere richting op wilt in het IT-landschap. Daarbij is het ook fijn dat er naar jou als persoon wordt omgekeken.
De applicatiebeheerder zorgt ervoor dat een bepaalde applicatie werkt, onderhouden en makkelijk te gebruiken is, zodat de gebruikers tevreden zijn en blijven met de applicatie. Een belangrijk onderdeel van het werk is dan ook het communiceren met de gebruikers, problemen voor zijn die gebruikers kunnen ondervinden en het zo snel mogelijk oplossen van deze problemen wanneer ze zich toch voordoen. Ook moet de applicatie op bepaalde momenten opnieuw getest worden om mogelijke problemen van gebruikers voor te blijven. Wat er zo leuk is aan applicatiebeheer? Geen dag is hetzelfde! Van vooruitplannen tot toch soms ook wel de waan van de dag. De constante vernieuwingen in de wereld van applicatiebeheer houdt het ook altijd interessant!
Ik denk dat toch wel een ding boven water staat: leergierigheid. Een applicatiebeheerder houdt zijn technische vaardigheden doorlopend bij. Hij volgt trainingen, behaalt certificaten en zorgt ook dat nieuwe kennis over innovatieve technologieën en systemen tot een scala aan oplossingen in het koppie zitten. Daarnaast moeten applicatiebeheerders kennis hebben van informatiebeheerprincipes. Denk daarbij aan ASL, Bisl en ITIL. En last but not least: blijf je gezonde verstand gebruiken en neem nooit iets aan zonder het zelf ook na te gaan dat het klopt.
Als applicatiebeheerder moet je ook over een goed analytisch en probleemoplossend vermogen beschikken. Je bent veel met klanten en gebruikers in gesprek, dus communicatief sterk zijn is een pre. Daarbij komt ook nog dat het zeer prettig is dat je ook technisch onderlegd bent en je zelfstandig en in teamverband dingen oppakt.
Voor dat je applicatiebeheerder wordt ben je natuurlijk al een tijdje bezig in het vakgebied. De taken van de functioneel beheerder en technisch applicatiebeheerder komen bijvoorbeeld samen in het takenpakket van de applicatiebeheerder Je kunt dus doorgroeien naar de rol van senior applicatiebeheerder, waarbij je meer leiding gaat geven of je kunt ervoor kiezen om meer richting een functioneel consultant te gaan. Een functioneel consultant is een product- en/of industrie-expert, vaak op een specialistisch gebied, die het product op technisch en functioneel hoog niveau begrijpt.
Weinig organisaties overzien nu de impact van Cloud en SaaS op het applicatiebeheer. En geen enkele ‘beweging’ naar Cloud of SaaS is een totaaloplossing, ook binnen organisaties blijven er omgevingen met traditioneel applicatiebeheer, scheiding in afdelingen en een sterke procesmatige inrichting. Dit alles binnen de ‘klassiekere’ IT-afdelingen. Maar het applicatiebeheer voor omgevingen gaat definitief veranderen.
Het beheren van de applicatiecode wordt minder, maar er komen interessante uitdagingen bij. Datamanagement, lifecycle management, cyber security en interfacebeheer en niet te vergeten Internet of things (IoT) worden onder meer nieuwe werkvelden voor applicatiebeheer. Hierin is de applicatiebeheerder werkzaam in multidisciplinaire teams of een DevOps-team. Applicatiebeheer heeft dus dé toekomst en het werkveld wordt alleen maar groter.
Jouw applicaties verbeteren, ijzersterk en functioneel laten beheren en snel inspelen op interne en externe veranderingen? Onze applicatiebeheerders zijn allround professionals met een neusje voor de juiste oplossing en ruime ervaring met maatwerkapplicaties.
Wil jij efficiënter werken en meer waarde creëren? Neem snel een kijkje bij onze toppers!
Ben jij een ambitieuze professional en wil jij stappen maken in je carrière? Als applicatiebeheerder leg jij een goede basis voor een succesvolle IT-loopbaan.
Ontwikkel, groei door en wordt een applicatiespecialist met Linden-IT. Neem nu een kijkje bij onze opleidingen en traineeships!
Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.