Tips voor beoordelingsgesprekken en het beoordelen van externe IT-professionals

Geplaatst op 28-01-2021

Bijna iedere manager en/of HR professional komt in aanraking met “ingehuurd” personeel. Dat kan in verschillende vormen zijn zoals een ZZP’er of gedetacheerde professional die je inleent voor een specifiek project waar je zijn of haar expertise voor nodig hebt. Maar denk zeker ook aan een uitzendkracht die een tijdelijk personeelstekort komt opvangen of misschien wel de flexibele schil waar jouw organisatie het beleid op heeft afgestemd. Ook op het moment dat je gaat werven voor een functie waar veel tekorten zijn (zoals developers, IT professionals, marketing specialisten en verkopers) is het best raadzaam om eens te kijken naar mogelijkheden m.b.t. het inlenen van een professional met een overname afspraak.

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een “externe” medewerker mee wordt genomen in de terugkerende evaluatiemomenten die worden aangehouden voor eigen personeel. In deze blog nemen wij je mee tips & tricks voor het optimaliseren van de prestaties van ingehuurd personeel.

Onboarding

Om te bepalen hoe je het functioneren van een inhuur medewerker gaat beoordelen heb je in alle gevallen een uiteengezet takenpakket en duidelijke verwachtingen nodig.

Goed functioneren kan jouw inhuur- medewerker alleen wanneer je de basisvoorwaarden op orde hebt. Naar ons inzien zijn de basisvoorwaarden de volgende:

  • De functie en bijbehorende taken zijn duidelijk gecommuniceerd
  • De werkplek is voorbereid en er is toegang tot de benodigde systemen
  • Er is een inwerktraject uiteengezet
  • De verwachtingen worden in het inwerken duidelijk uitgesproken, bijbehorende SLA’s worden gecommuniceerd
  • Er is een (goed bereikbaar) aanspreekpunt voor de vragen die gaandeweg naar voren komen

Eventueel kan het zo zijn dat je van ingehuurd personeel een andere mate van zelfstandigheid verwacht dan een junior medewerker welke je zelf gaan opleiden. Dit kan natuurlijk ook aangezien er vanuit een detacheerder bijvoorbeeld veel tijd en aandacht gespendeerd wordt aan een stuk opleiding, op zowel hard-/ als soft-skills en wordt er specifiek gematched op de wensen die zijn uitgesproken door de opdrachtgever. Basiskennis voor een snelle start moet dus al aanwezig zijn of jullie zien voldoende potentie om te investeren voor de lange termijn

Bekijk het ook eens vanuit de andere kant

Als ik kijk naar onze IT professionals dan vraag ik ze als werkgever om best veel aanpassingsvermogen te laten zien. Eerlijk is eerlijk, een nieuw project aangaan bij een nieuwe opdrachtgever, met nieuwe collega’s in een nieuwe kantoor-, maar ook IT omgeving, het valt niet mee. Toch is dit wel de kracht van onze medewerkers. Ze hebben kennis van actuele IT systemen en nemen daarbij ervaring van voorgaande opdrachtgevers mee. Zo zie je soms opeens een hele andere oplossing of denkwijze ontstaan, wat andere medewerkers in een team ook kan helpen verder te ontwikkelen.

Het gaat misschien niet zoals verwacht

Alles valt en staat met verwachtingen. Weet wat je wilt verwachten van ingeleend personeel. Maar wat doe je als het niet gaat zoals je wilt? Misschien is je eerste ingeving iets in de lijn van ‘het is flexibel personeel, dus ik kan er per moment van af’, maar toch is dat zonde. Je hebt tenslotte tijd en moeite geïnvesteerd om iemand wegwijs te maken in systemen en werkwijzen zoals die bij jullie op de werkvloer worden gehanteerd. Wil je daar weer opnieuw mee beginnen?

Ga voor jezelf na of je verwachtingen inderdaad kloppend zijn en of het takenpakket voldoende duidelijk is. Een gesprek aangaan is altijd raadzaam om het functioneren te bespreken. Betrek daar vooral ook de detacheerder of inhuurpartij bij, zodat jullie gezamenlijk een plan kunnen besluiten om gedrag te veranderen. Een voordeel van inhuren is namelijk dat je een sparringpartner hebt die je verder helpt met het verkrijgen van gewenste resultaten.

Ga voor de beste prestaties

Ervan uitgaande dat iedereen altijd het beste wil laten zien op de werkvloer, zijn het vaak de korte evaluatiegesprekken die zorgen voor de beste prestaties. Schroom niet om deze korte evaluatiemomenten structureel in te plannen met ingehuurd personeel. Ook hier is het fijn om de detacheerder/inleenpartij betrokken te houden. Dat kan je doen door ze te vragen aan de sluiten, maar bijvoorbeeld ook door gemaakte afspraken te noteren en deze door te sturen met de vraag om daar wat extra aandacht aan te besteden in de gesprekken met hun medewerker.

Resultaat en ontwikkeling

Stilstaan is achteruitgaan. Daarom is een focus op de toekomst en het afstemmen van de verwachtingen en doelen hierbij ook erg belangrijk, voor de organisatie, jouw team, maar net zo goed op individueel niveau. Om deze reden voeren wij bij Linden-IT R&O gesprekken op individueel niveau. Hierin kijken wij naar de mate waarin taken uitgevoerd worden en daarmee doelen behaald worden, daarnaast kijken wij naar competenties die benodigd zijn voor een functie en de beoogde groei hierin.

Om onze klanten te helpen met het beoordelen van onze IT professionals hebben wij een kort evaluatieformulier opgesteld waarmee de kern naar voren gehaald wordt in de prestaties en verwachtingen naar de komende periode.

Deze evaluatie kan door iedereen gebruikt worden voor inlenend personeel, dus schroom zeker niet om deze download onderaan dit artikel mee te pakken.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!