De 5 grootste spelers in bedrijfsnetwerken

Geplaatst op 28-02-2020

Een robuust, flexibel, veilig, zelfherstellend en softwaregedreven netwerk is voor ondernemingen een vereiste wanneer zij nieuwe technologieën zoals IoT, edge computing en hybride cloud willen implementeren. De netwerkindustrie omarmt deze technologieën en komt met software gedefinieerde netwerken ( SDN ), SD-WAN en hyperconverged infrastructuur ( HCI ) om de nieuwe technologieën mogelijk te maken. We hebben een lijst samengesteld met de 5 grotere organisaties in bedrijfsnetwerken die naast de traditionele netwerken ook de nieuwe technologieën interpreteert. Bij iedere organisatie wordt er gekeken naar de bedrijfsstatus, belangrijke gebeurtenissen, cijfers en vooruitzichten.

1. Cisco

Cisco domineert al jarenlang de bedrijfsnetwerken over de hele wereld. Volgens Gartner zijn er 100.000 datacenter-netwerkklanten. Als je dit vergelijkt met de concurrenten, dan zie je dat bijvoorbeeld Juniper er 5.000 heeft en Arista 3.000. De omzet van Cisco bedroeg in 2018 $ 49,3 miljard, vergeleken met $ 4,6 miljard voor Juniper en $ 2,15 miljard voor Arista. Cisco dankt zijn succes onder meer aan goede resultaten in het verleden en de goede marktstrategie die ze hebben.

Cisco zit nooit stil en breidt af en toe haar portfolio uit. Laatst hebben zij het bedrijf Luxtera gekocht, dat siliciumfotonica gebruikt om optische verbindingen te bouwen voor kleine en grote datacenters.

Ook heeft Cisco een samenwerkingsovereenkomst getekend met Amazon Web Services waarmee ondernemingen hun Cisco ACI on-premises infrastructuren kunnen uitbreiden naar de AWS-cloud.

Wereldwijd hebben er vanaf 1997 ruim 9.26 miljoen studenten deelgenomen aan de Cisco Networking Academy. In 2018 had Cisco in 180 landen ruim 1.87 miljoen studenten. Het aantal groeit ieder jaar nog fors.

Mede door het succes van Cisco AppDynamics en WebEx, blijft Cisco zijn netwerkconcurrenten voor. De enige dreiging komt vanuit een beweging die beweert dat on-premise datacenters zullen uitsterven als bedrijven overstappen naar de cloud.

2. Huawai

De Chinese multinational Huawei heeft een breed productportfolio. Ze hebben de ambitie

om Cisco als marktleider voorbij te gaan. Het marketaandeel van Huawei in Ethernet-switching ligt op ongeveer 10% en op 20% groei in 2018. Huawei staat hiermee op de tweede plek achter Cisco met 53%.

De meeste stroombewegingen zijn eerder politiek dan technisch. In tegenstelling tot Amerika gaf het Verenigd Koninkrijk toestemming om in delen van het land 5G draadloze netwerken te bouwen. Amerika is al langer voor een algeheel verbod op producten en technologie van de Chinese technologiegigant.

Huawei heeft voor het uitrollen van het 5G-netwerk 40 commerciële contracten getekend met toonaangevende wereldwijde providers voor 5G. Ook hebben ze meer dan 70.000 5G-acces point verzonden die gebruikt gaan worden voor het netwerk.

Huawei is ook in de consumentenartikelen, zoals bijvoorbeeld smartphones, een wereldspeler. Het bedrijf heeft zich gepositioneerd als leider in de 5G-netwerkmarkt.

Als het bedrijf in Amerika groot wil worden en als betrouwbaar worden gezien, moeten zij de Amerikaanse overheid overtuigen dat ze geen banden hebben met de Chinese overheid voor eventuele spionageactiviteiten.

3. VMWARE

Ook al bouwt VMware geen routers of switches, het is een toepassing waar in datacentersoftware, SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) en HCI (Hyper-converged infrastructur) rekening gehouden kan worden. Het bedrijf Gartner plaatst VMware in zijn “visionaire” categorie voor datacenternetwerken. VMware wordt gecrediteerd met meer dan 4.500 klanten die het NSX-netwerkvirtualisatieplatform runnen, waarvan ongeveer de helft NSX inzet om te profiteren van zijn microsegmentatiemogelijkheden.

Doordat VMware het SD-WAN-leverancier VeloCloud kocht, zijn zij nu een krachtige speler in SD-WAN. En in het softwaregebaseerde HCI-aanbod, dat op verschillende x86-platforms kan worden geïmplementeerd, is VMware ook marktleider.

VMware heeft Kubernetes-pionier Heptio overgenomen, waarmee VMware-klanten Kubernetes kunnen inzetten in multi-cloudomgevingen. Kubernetes is een open-source container-orchestrationsysteem voor het automatiseren van applicatie-implementatie, schaling en beheer. Deze techniek helpt VMware groeien.

In 2018 betaalde Dell $ 23,9 miljard om de VMware-aandelen terug te kopen die het creëerde toen Dell EMC in 2016 kocht.

VMware levert uitstekend werk door gebruik te maken van zijn relatie met servervirtualisatieklanten. Hierdoor kan het zichzelf positioneren als een leverancier die bedrijven kan helpen migreren naar hybride cloudomgevingen.

De relatie met Dell heeft ook een positief effect, vooral in gebieden zoals HCI waar beide bedrijven populaire aanbiedingen hebben.

4. ARUBA, HPE

Het bedrijf Aruba heeft een interessante geschiedenis doorgemaakt. Al sinds jaar en dag zijn ze marketleider op de WLAN-markt, met een marktaandeel van 15%. Daarmee moet Aruba alleen Cisco voor zich dulden qua marktaandeel op het gebied van W-LAN.

Aruba is in 2015 overgekocht door HP en zij zijn de enige partij die groeien als krachtige speler in zowel bekabeld als draadloze netwerken.

Aruba heeft sterke stappen gezet om de SD-WAN, cloudgebaseerd netwerkbeheer en IoT-markten te betreden. Door partnerschappen aan te gaan kunnen ze expertise gebruiken op specialistische terreinen zoals in de medische sector.

HP betaalde $ 3 miljard voor de overname van Aruba. Echter was het bedrijf maar $1 miljard waard.  Vier jaar na overname is Aruba vooralsnog getaxeerd op een waarde van $ 3 miljard.

Aruba is een gerenommeerd bedrijf en weet waar de markt voor bedrijfsnetwerken naartoe gaat. Door te blijven innoveren bij in opkomende gebieden zoals IoT, edge, SD-WAN, cloudgebaseerd beheer, machine learning en AI-gebaseerde analyses kunnen ze concurrent voor blijven.

5. DELL EBC

Dell is een begrip in de IT-wereld door zijn laptops en pc’s. Ook hebben ze een uitgebreid netwerkportfolio met een eigen schakelproductlijn, draadloze access points van Ruckus en Aerohive, SD-WAN van VMware. Verder zijn ze toonaangevend met hun het eigen HCI-aanbod.

Dell staat altijd open voor nieuwkomers binnen het grote opennetwerkdomein.  Ze werken namen met innovatieve bedrijven zoals Big Switch Networks, Cumulus Networks en Pluribus Networks

De Dell-VMware werkt op basis van verbruik, een zogeheten datacenter-as-a-service-aanbod. Deze service wordt ook uitgebreid naar Dell EMC-hardware. Daarnaast werkt Dell sinds kort met de nieuwe onpremise datacenterinfrastructuurdienst. Een geheel datacenter wordt dan op locatie geïnstalleerd door een technisch medewerker van Dell EMC. De behoefte voor deze oplossing komt voort uit de plaatselijke regelgeving van bedrijven. Servers in Noord-Amerika moeten voldoen aan andere regelgeving dan in Europa.

Dell rapporteerde een jaarlijkse omzet van zijn servers en netwerkafdeling van $ 20 miljard in 2018, een indrukwekkende stijging van 28%.

De grondlegger van Dell, Michael Dell, sprak afgelopen jaar zijn optimisme uit over de innovatie van Dell EMC, VMware en de cruciale applicatie-ontwikkelomgeving om klanten te helpen naar multi-cloudomgevingen te verhuizen.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!