De 10 beste software en tools voor systeem monitoring

Geplaatst op 20-04-2021

Vereenvoudig jouw reis naar optimale serverprestaties! Goed functionerende systemen blijvend laten presteren? Dat lukt met goede monitoring tools en/of software. Hiermee investeer jij in een goed lopende ICT-omgeving. In deze blog vertellen wij je meer over de 10 beste opties voor monitoring, zo blijf jij als beheerder van systemen problemen voor!

Wat is systeem monitoring?

Simpel uitgelegd is systeem monitoring een tool en/of software die de ICT-omgeving proactief in de gaten houden. Het monitoren van de activiteit, capaciteit en gezondheid van de systemen is hier de focus. Niet kunnen werken vanwege een virus? Of een volle harde schijf? Een update die niet uitgevoerd kan worden? Door het constant monitoren worden vroegtijdige problemen opgevolgd en geëvalueerd. Zo kunnen deze problemen worden verholpen en worden grotere of meer incidenten voorkomen wat jou ICT-omgeving draaiende houdt.

Essentiële onderdelen

Systeem monitoring software en -tools moeten voldoen aan verschillende factoren om geschikt, betrouwbaar en efficiënt te zijn. Essentiële onderdelen van systeem monitoring zijn:

 • Netwerk monitoring
 • Preventief onderhoud
 • Monitoring en patchen vanftwareversies
 • Intrusion detection system IDS
 • Data-integriteit
 • Beveiligingsmonitoring
 • Attack mitigation
 • Intrusion protection system IPS

De top 10

Het monitoren van systemen is dus erg belangrijk voor een ICT-omgeving. Bijna net zo belangrijk is een juiste keuze maken in software en tools die je hiervoor gaat gebruiken.

Wij hebben de beste systeem monitoring software- en tools voor jou bij elkaar gezocht:

 • SolarWinds Server Health Monitor
 • Atera
 • Datadog Infrastructure Monitoring
 • ManageEngine Applications Manager
 • SolarWinds Server & Application Monitor
 • Paessler PRTG Network Monitor
 • SolarWind RMM
 • Site24x7 Server Monitoring
 • Nagios XI en Nagios Core
 • Progress WhatsUp Gold

SolarWinds Server Health Monitor (Server Health Monitoring – Server Health Check Tool | SolarWinds)

SolarWinds produceert een reeks producten voor uitgebreide netwerkbewaking en systeembeheer. Bij de SolarWinds Server Health Monitor worden de beschikbaarheid, gezondheid en prestaties wat gespecialiseerd is in servermonitoring uitvergroot. Hierdoor krijg je een gedetailleerd overzicht van de status van de server en de prestaties van jouw serverhardware wat jou de kans geeft om de serverhardware op tijd te vervangen voordat het uitvalt.

Atera (Remote Monitoring & Management (RMM) Software Made for People (atera.com))

Uitermate geschikt voor MSP’s is het systeem Atera. Dit is een Remote Monitoring & Management (RMM) software waarbij de bewaking en beheer op afstand is. Atera is ontworpen om eenvoudig en intuïtief te zijn. Het is een complete suite inclusief RMM, PSA, Remote Access en alles wat nodig is om jouw IT-afdeling te beheren.

Datadog Infrastructure Monitoring (Infrastructure & Application Monitoring as a Service | Datadog (datadoghq.com))

Als je de status van al jouw servers, containers en apps wil bewaken op één plek, of ze nu lokaal zijn of in de Cloud, dan is Datadog Infrastructure Monitoring een goede keuze! Deze tool voor systeembewaking omvat alle IT-hardware in een bedrijf, inclusief netwerkapparaten en servers. Met meer dan 400+ door leveranciers ondersteunde integraties geeft Datadog u diep inzicht in uw volledige IT-stack vanaf één uniform platform die zich volledig richt op Azure en AWS.

ManageEngine Applications Manager (Application Monitoring | Application Monitor Tools – ManageEngine Applications Manager)

ManageEngine Applications Manager focust op het verbeteren en automatiseren van IT- en DevOps-processen, een optimale eindgebruikerservaring te garanderen en betere bedrijfsresultaten te leveren. Deze software helpt prestatieproblemen in jouw gehele applicatiestapel snel te isoleren en op te lossen – van de URL tot de coderegel – met minimale overhead, voordat de gebruikers er last van hebben.

SolarWinds Server & Application Monitor (Download a free trial of Server & Application Monitor (solarwinds.com))

SolarWinds biedt centrale zichtbaarheid en controle door middel van een strak geïntegreerde ervaring. Zoals de naam al doet vermoeden, bewaakt SAM de systeemstatus en prestaties van serverhardware en virtuele servers van meerdere leveranciers, evenals diepgaande monitoring van vele honderden applicaties. Het kan meerdere sites en Cloudomgevingen zoals Azure en AWS bewaken.

Paessler PRTG Network Monitor (PRTG Network Monitor (paessler.com))

Veel systeembeheerders werken met verschillende netwerkbesturingssystemen. Computers, servers, firewalls – het landschap van besturingssystemen is enorm. De Peassler PRTG Network Monitor onderscheidt zich hier omdat het compatibel is met de meest populaire besturingssystemen. Dus gebruik je meerdere besturingssystemen tegelijkertijd? Dan kan PRTG dienen als jouw centrale monitoringtool!

SolarWind RMM (Remote Monitoring and Management – RMM | N-able (n-able.com))

Geleverd op één geïntegreerd platform, SolarWinds RMM stelt jou in staat om jou netwerk te beheren, bewaken en beveiligen vanaf een uniforme webconsole in de Cloud. RMM is ontworpen voor uitzonderlijke data-gestuurde inzichten, met functies variërende functies. Deze werken samen om alles wat met IT te maken heeft, te monitoren, verbeteren en tegelijkertijd krachtige bedrijfsvoordelen te bieden.

Site24x7 Server Monitoring (Server Monitoring | Server Performance Monitor: Site24x7)

Een Cloud gebaseerde bewakingsservice die de prestaties van netwerken, servers, applicaties en websites volgt. Site24x7 omvat alle aspecten van systeembewaking, waardoor je inzicht krijgt in de netwerk-, server- en applicatieprestaties. Als Cloud gebaseerd systeem is Site24x7 je partner voor Amazon EC2 en RDS instanties. Voer diepgaande analyses uit van de gezondheid en prestatie van de automatiseringsbronnen van jouw Cloud. Met de diverse vastgelegde metingen en de visuele presentaties in grafieken kan je ervoor zorgen dat jouw toepassingen optimaal presteren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van jou Amazon-accountreferenties en is geen installatie van software nodig.

Nagios XI en Nagios Core (Nagios – Network, Server and Log Monitoring Software)

Nagios Core is de open-source applicatie die systemen, netwerken en infrastructuur bewaakt. Sinds de release van Nagios Core in 1999 hebben miljoenen mensen het gebruikt. Uiteindelijk werd Nagios XI ontwikkeld, een bedrijfsnetwerkbewakingssoftware die is gebouwd op de krachtige technologie van Nagios Core. Nagios XI behoudt de gewilde kracht van Nagios Core en biedt tegelijkertijd zakelijke functies die hem onderscheiden. Beide Nagios hebben de reputatie krachtig, betrouwbaar, schaalbaar en extreem aanpasbaar te zijn. Wil je meehelpen aan de ontwikkeling van Nagios? Klik door op deze link; GitHub – NagiosEnterprises/nagioscore: Nagios Core

Progress WhatsUp Gold (WhatsUp Gold Network Monitoring Software | Progress)

WhatsUp® Gold biedt volledige zichtbaarheid van alles wat met jouw netwerk is verbonden. Met de unieke interactieve kaart kan je netwerkapparaten, servers, virtuele machines, Cloud- en draadloze omgevingen in context zien, zodat de problemen met uiterste nauwkeurigheid vastgesteld kunnen worden. Het is een functierijke maar eenvoudige tool voor server- en applicatiebewaking.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!