De wereld van applicatiebeheer

Geplaatst op 12-07-2022

De wereld van applicatiebeheer

Geen enkel bedrijf kan nog zonder: applicaties. Slimme software voor het automatiseren van dagelijkse handelingen, IT-systemen die informatie waardevoller en toegankelijker maken en mobiele applicaties die het leven simpelweg makkelijker maken.

Applicatiebeheer draait om het technisch onderhoud van applicaties en heeft als doel ervoor te zorgen dat applicaties altijd up-to-date zijn en bedrijfsprocessen daadwerkelijk verbeteren, zodat applicaties perfect aansluiten op de vragen en wensen van een bedrijf of organisatie. Onze IT-consultant Sjoerd springt in dit blog met jou in de uitdagende wereld van de applicatiebeheerder!

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiebeheer is het proces van het onderhouden van software en databases. Daarnaast speelt application management in op het optimaliseren en verbeteren van software, databases en IT-systemen aan de hand van nieuwe vereisten en omstandigheden binnen de gehele organisatie. Het goed beheren van applicaties zorgt ervoor dat applicaties zo optimaal en efficiënt mogelijk werken – van integratie met backoffice-functies van een bedrijf, denk aan databases, ERP- en CRM-systemen en cloudfuncties, tot een gebruiksvriendelijke ervaring voor de eindgebruiker.

Wat doet een applicatiebeheerder?

De rol van applicatiebeheerder bestaat uit een aantal belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder:

  • Het onderzoeken en aankopen van softwareapplicaties die zullen bijdragen aan het succes van het bedrijf
  • Installeren, configureren, monitoren en onderhouden van deze applicaties waar en wanneer nodig
  • Protocollen opstellen voor softwaretoepassingen en ervoor zorgen dat anderen ze gemakkelijk kunnen gebruiken
  • Toezicht houden op upgrades voor servers, hardware en software
  • Rapporteren over de voortgang van operationele kwesties aan het senior management, eindgebruikers en stakeholders
  • Beheren van financiële budgetten voor zowel specifieke projecten als de dagelijkse leiding van specifieke afdelingen

Efficiënter en winstgevender worden

Er zijn vele manieren waarop applicatiebeheer het succes van een commerciële onderneming kan beïnvloeden. De rol van applicatiebeheerder omvat verschillende belangrijke disciplines, die allemaal te maken hebben met de manier waarop het bedrijf IT-systemen gebruikt om efficiënter en winstgevender te worden. Deze functie is geschikt voor mensen die specifieke taken aankunnen en toch het grotere geheel overzien.

Functioneel beheer vs technisch applicatiebeheer

In de praktijk is het vak van de applicatiebeheerder onder te verdelen in twee rollen: applicatiebeheer en functioneel beheer. Deze twee functies hebben veel raakvlakken, maar vragen om een ‘eigen’ skill-set. Technisch applicatiebeheer draait om het beheren en onderhouden van applicaties en gegevens. Functionele applicatiebeheerders zijn verantwoordelijk voor specifieke applicaties aan de klantzijde. Samen met gebruikers zoekt de functioneel beheerder naar oplossingen om applicaties beter aan te laten sluiten op dagelijkse processen. Dit doet de applicatiebeheerder door het presenteren, overtuigen, vergaderen en vastleggen van documentatie. Goede soft-skills zijn hierbij dus heel belangrijk.

Deze skills maken je een goede applicatiebeheerder

De functie van applicatiebeheerder is geschikt voor mensen met veel IT-vaardigheden en die zich kunnen concentreren op zeer technische vraagstukken binnen applicatiebeheer. Application Managers moeten beschikken over een gedegen kennis van de huidige hardware- en softwareprocessen en een scherp oog hebben voor producten die nog op de markt moeten komen. En in praktijk merk je dat inzicht in de algemene werking van het bedrijf ook een groot voordeel is.

Succesvolle applicatiebeheerders moeten ook over een aantal persoonlijke eigenschappen beschikken. Zij moeten bekwaam zijn in zowel time- als people-management, zij moeten sterke leiderschapskwaliteiten hebben en goed kunnen presteren onder druk. Dit is een functie die geschikt is voor mensen met een natuurlijke nieuwsgierigheid en een sterk analytisch vermogen. Problemen oplossen kan een sleutelrol spelen.

Hoe word je een applicatiebeheerder?

Goede applicatiebeheerders hebben over het algemeen een sterke HBO – denk- of academische achtergrond in aanverwante onderwerpen zoals bedrijfskundige-informatica, informatietechnologie, informatica, webdesign of informatiesystemen. Ervaring in rollen als UX Designer, UI Designer, Systems beheerder en Project Specialist kan ook een voordeel zijn. Aantoonbare kennis van en ervaring met systeembeheer, databases en projectmanagementmethodologieën is ook een relevante ervaring.

Hoewel de rol van applicatiebeheerder van bedrijf tot bedrijf verschilt, zijn er verschillende vaardigheden die elkaar waarschijnlijk zullen overlappen. Als gevolg hiervan is het relatief gemakkelijk om kennis en ervaring van applicatiebeheer van de ene sector over te dragen op de andere. Een grondige kennis van software voor databasemanagement is echter wel altijd vereist, ongeacht de sector.

Wat is de volgende stap na applicatiebeheerder?

Degenen die in applicatiebeheer slagen, groeien vaak door naar bijvoorbeeld Lead of Senior Application Manager. Verder op de ladder zijn er mogelijkheden om te werken als IT Director, Director of Systems, Communications Director of Senior Project Manager, en mogelijk elke rol die tijdmanagement en de ontwikkeling van succesvolle best practices of processen omvat.

Jouw applicaties verbeteren, ijzersterk en functioneel laten beheren en snel inspelen op interne en externe veranderingen? Onze applicatiebeheerders zijn allround professionals met een neusje voor de juiste oplossing en ruime ervaring met maatwerkapplicaties.

Wil jij efficiënter werken en meer waarde creëren? Neem snel een kijkje bij onze toppers!

Ben jij een ambitieuze professional en wil jij stappen maken in je carrière? Als applicatiebeheerder leg jij een goede basis voor een succesvolle IT-loopbaan.

Ontwikkel, groei door en wordt een applicatiespecialist met Linden-IT. Neem nu een kijkje bij onze opleidingen en traineeships!

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!