Deze apps zijn onmisbaar in grote sectoren

Geplaatst op 23-08-2022

De meest gebruikte apps in de grootste sectoren

Bij Linden-IT werken we intensief samen met een groot aantal organisaties uit diverse branches. We zien hierbij veel verschillende toepassingen als het gaat om applicaties die bedrijven helpen bij het automatiseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen en vertellen je er graag alles over. Ontdek de verschillende, populaire applicaties in de belangrijkste sectoren, wáárom ze gebruikt worden en hoe ze gebruikt worden.

De rol van de applicatiebeheerder

Als applicatiebeheerder ben je binnen bedrijven een onmisbare schakel. Vanuit jouw rol ben je verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van applicaties en probleemsignalering, zodat bedrijfsprocessen soepel verlopen en blijven verlopen. Je bekijkt welke specifieke applicaties nodig zijn voor het verbeteren van bedrijfsactiviteiten en houdt toezicht op de installatie, integratie, het upgraden en dagelijks onderhoud van applicatiesoftware. Als applicatiebeheerder heb je kennis van systeemontwerpen, marktontwikkelingen en het implementeren van applicaties en ben je thuis in informatiebeheerprincipes als ASL, BiSL en ITIL.

Applicatiebeheer in de logistiek

Of het nu om het vervoer van mensen, producten, grondstoffen of voorraden gaat; de logistieksector is grotendeels afhankelijk van applicaties. Door het integreren van apps maakt deze sector een belangrijke digitaliseringsslag. Papieren logboeken en archieven maken plaats voor efficiënte transportoplossingen. Oplossingen die bijdragen aan het belangrijkste doel van logistiek en transportbedrijven: het tijdig ‘afleveren’ van vrachten en het zo optimaal mogelijk inrichten van (dagelijkse) processen.

  • Warehouse Management en Inspectie

Met een applicatie voor Warehouse Management en Inspectie houden medewerkers en managers van logistieke bedrijven, vaak via de smartphone, overzicht van het inventaris van het magazijn. Daarnaast wordt de applicatie ingezet voor het registreren en volgen van goederen die arriveren en vertrekken. Papierwerk is er niet meer bij: alle belangrijke vervoers- en opslagdata (denk aan datum van binnenkomst en vertrek, grootte en gewicht) wordt eenvoudig opgeslagen voor maximale efficiëntie bij de opslag en transport van goederen en producten.

  • Apps voor gevaarlijke stoffen

Bedrijven die betrokken zijn bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen hebben te maken met strikte en vaak complexe regelgeving. Denk alleen maar aan chauffeurs die verplichte routes moeten volgen. Een veelgebruikte applicatie in de logistieke sector voor een correcte omgang met en registratie van gevaarlijke stoffen is ADR-Pro (2021). Via de app kunnen medewerkers de juiste UN-nummers (stofidentificatienummers) zoeken, de betekenis van deze nummers achterhalen en de juiste ADR-tekst voor de vrachtbrief bepalen. Ook geeft de app bijvoorbeeld aan welke uitrusting verplicht is voor chauffeurs.

  • Navigatie

De meest bekende en de meest belangrijke applicaties voor medewerkers in de transportsector zijn, uiteraard, de navigatie-applicaties. Van Google Maps tot TomTom: zonder navigatie wordt het vinden van de juiste bestemming een hels karwei. Vanwege het belang van deze apps voor de logistieke sector zijn er verschillende navigatiesystemen ontwikkeld, speciaal voor de logistieke sector. Deze apps helpen bij het bepalen van de ideale route, specifiek voor (grote) commerciële voertuigen. Onder de ideale route wordt onder meer verstaan de meest economische route, maar ook routes die bepaald worden aan de hand van het gewicht en formaat van een voertuigen.

Applicatiebeheer in de zorg

In de zorg wordt technologie dagelijks ingezet om het leven van mensen zo prettig en zorgeloos mogelijk te maken. Juist in een wereld waarin het om mensen draait, leveren applicaties een belangrijke bijdrage aan het vergroten van het leefplezier en de kwaliteit van leven. De zorgsector wordt op grote schaal ondersteund door digitale toepassingen en apps. Deze digitalisering wordt ook wel eHealth genoemd: onmisbare hulp voor beter leven.

  • Ziekenhuisbedchecker

De coronacrisis hield de hele wereld enkele jaren stevig in z’n greep. De hardste klappen? Die vielen in de zorg. Door de enorme explosie aan coronagevallen, kwam de zorg ongekend onder druk te staan. Technologie bood een helpende hand. De Ziekenhuisbedchecker, een app die gemaakt is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maakt de Nederlandse zorgcapaciteit inzichtelijk door een overzicht te bieden van beschikbare ziekenhuisbedden, verpleeghuisbedden en de spoedeisende hulp. De app, opgezet als Progressive Web App (PWA), is beschikbaar voor élke zorgverlener op alle (mobiele) apparaten.

  • Farmaceutisch Kompas (FK)

In het Farmaceutisch Kompas (FK) zijn alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen en bijbehorende eigenschappen snel en overzichtelijk toegankelijk voor zorgprofessionals. De FK-app biedt een enorme hoeveelheid aan informatie en is ontwikkeld in opdracht van Zorginstituut Nederland. Huisartsen, zorgspecialisten en ziekenhuizen kunnen binnen de applicatie zoeken op stofnaam en merknaam voor het achterhalen van belangrijke informatie van specifieke geneesmiddelen en medicijnen.

  • Luscii

De Luscii-app maakt het voor patiënten mogelijk om op afstand eenvoudig en veilig gezondheidsgegevens te delen met zorgverleners. Denk hierbij aan gegevens als gewicht of bloeddruk. De applicatie maakt het mogelijk zelf metingen te verrichten met thuismeetapparatuur, welke direct verbonden is met de Luscii-app. Aan de hand van vragenlijsten geven patiënten daarnaast ook aan zorgprofessionals door hoe zij zich voelen. De app helpt zorgverleners bij het efficiënt in kaart brengen en verwerken van informatie en gegevens via een dashboard en, indien noodzakelijk, direct contact op te nemen met patiënten.

Applicatiebeheer bij gemeenten

Gemeenten hebben er in de afgelopen jaren steeds meer taken bij gekregen. Dit betekent dat lokale overheden steeds belangrijker worden. Om goed te kunnen functioneren en het uitgebreide takenpakket het hoofd te bieden, vertrouwen gemeenten steevast op applicaties. Voor parkeren, het afvalbeleid, maar ook voor andere onderdelen van de gemeentelijke dienstverlening, zoals belastingen, de Omgevingswet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn apps ontwikkeld die gemeentelijke processen en communicatie met inwoners dagelijks verbeteren. Zo hebben gemeenten meer tijd en capaciteit voor het uitvoeren van kerntaken.

  • Afval-app

Nooit meer vergeten een bak buiten te zetten. Met de afval-app hebben inwoners van gemeenten alle informatie over inzameldagen direct bij de hand. De app stelt inwoners in staat om automatische meldingen in te stellen wanneer in de straat of wijk oud-papier of textiel wordt ingezameld, geeft aan de hand van het ‘Afval ABC’ antwoord op de vraag in welke container afvalproducten thuishoren en toont een praktisch overzicht van inzamellocaties van glas-, papier- en textielcontainers in de buurt. Ook kan via de app grof vuil aangemeld worden en kunnen bewoners melding maken van een niet-geleegde bak.

  • BuitenBeter

De BuitenBeter-app houdt steden schoner, netter en laat inwoners via een applicatie direct gevaarlijke situaties melden aan de gemeente. Kom je tijdens de hond uitlaten of een fietstochtje door de stad een probleem tegen? Via BuitenBeter kunnen bewoners direct een melding maken bij de gemeente. In vier stappen delen zij de locatie, het probleem, inclusief een foto met de gemeente, zodat zij snel actie kan ondernemen. Zo dragen inwoners zelf bij aan een prettige, veilige leefomgeving.

  • Apps voor parkeren

Even naar de stad voor een snelle boodschap of bezoek aan de bioscoop? Of een heerlijk middagje op een zonnig terras doorbrengen. Hoe lang je ook van plan bent te blijven, dankzij parkeer-apps hoeft niemand zich meer zorgen te maken over een aflopende parkeermeter. In honderden gemeenten in Nederland parkeren bezoekers inmiddels eenvoudig via parkeer-apps. Natuurlijk zijn er de landelijk bekende apps voor parkeren, zoals Parkmobile, maar inmiddels hebben veel gemeenten ook eigen apps ontwikkeld. Deze ‘bezoeker-apps’ maken het mogelijk om vooraf parkeertegoed in te kopen en het kenteken van bezoek aan te melden. Ook kunnen deze applicaties gebruikt worden voor bedrijfsontheffingen. Handig als je een klus in de binnenstad hebt en je je geen zorgen wilt maken over het betalen van parkeergeld.

Applicatiebeheer in de automotive-sector

De automotive-sector is op dit moment volop in beweging. Het Internet of Things (IoT) wordt in rap tempo de nieuwe standaard in de auto-industrie. Van apps voor ‘assisted driving’ en het controleren van auto’s op afstand tot het verbeteren van de communicatie tussen magazijn en werkplaats en het binden van klanten: de auto-industrie is inmiddels een eigen ecosysteem voor applicaties. De auto’s van nu worden steeds slimmer en dat begint al met een zorgvuldig en efficiënt productieproces in de fabriek, zowel voor de bouwer als voor de bestuurder.

  • Stockmatcher

De Stockmatcher-app geeft autobedrijven en holdings een overzichtelijk beeld van handelsvoorraden. Met behulp van de applicatie wordt de handelsvoorraad tussen vestigingen geoptimaliseerd. Door het verbinden van alle vestigingen via de applicatie krijgen dealers inzicht in welke voertuigen het beste scoren op welke plek. Aan de hand van aanbevelingen vanuit de app, kunnen dealers op deze manier inspelen op de actuele marktvraag per vestiging. De juiste voertuigen, op de juiste plek.

  • VrijwarenApp

Met VrijwarenApp kunnen autobedrijven overal veilig en eenvoudig auto’s vrijwaren met een smartphone via hun favoriete RDW-dienstverleners: VWE of RDC. Mobiel vrijwaren scheelt veel tijd. Het is niet langer nodig om telefonisch contact te hebben met een instantie voor het doen van een vrijwaring en ook het gebruik van ingewikkelde systemen is verleden tijd. Vrijwaren kan direct via elk apparaat, op elk moment. Het vrijwaringsbewijs kan per mail verstuurd worden naar de klant en de applicatie biedt daarnaast de mogelijkheid het RDW-certificaat te installeren op telefoon en tablet.

  • Car Reminder App

Elk contactmoment is er één om een geweldige indruk achter te laten. Vanuit die overtuiging is de Car Reminder App voor de automotive-industrie ontwikkeld. Deze app voegt waarde toe voor dealers en autobezitters. Automobilisten komen eenvoudig in contact met dealers in hun omgeving, bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak voor een APK-keuring of het aanvragen van een offerte. Autodealers blijven makkelijk in contact met klanten en versterken zo de klantrelatie door klanten gericht te adviseren en van belangrijke informatie te voorzien door het rechtstreeks sturen van berichten.

Applicatiebeheer in de bouw

Digitalisering is overal. Ook de meest traditionele sectoren maken grote stappen bij het implementeren van software-oplossingen en applicaties voor het verbeteren en versnellen van processen en het optimaliseren van samenwerkingen met partners. Neem bijvoorbeeld de bouwsector. Apps voor projectmanagement, bouwplanningen, materiaal- en urenregistratie helpen bouwbedrijven bij het houden van grip op bouwprojecten en bedrijfsprocessen. Zo worden strakke deadlines beter haalbaar en vergroten bouwbedrijven de winstgevendheid door te vertrouwen op slimme oplossingen.

  • MagicPlan

De MagicPlan-app maakt het voor bouwkundigen en architecten eenvoudig professionele plattegronden te maken en ruimtes in woningen of bedrijfspanden digitaal in te richten. Aan de hand van foto’s en video’s die gemaakt worden van de woning of het pand, tekent de app een plattegrond van het object. De applicatie biedt diverse opties voor het tekenen en indelen van ruimtes op verschillende verdiepingen, die ook in 3D kunnen worden weergegeven. Daarnaast helpt de app bij het verder ontwikkelen van de plannen, denk aan het tonen van mogelijkheden voor renovatie van ruimtes. De app toont verschillende suggesties voor onder meer stucwerk en verf, maar ook voor behang en gordijnen.

  • BIMx

De gratis tool BIMx brengt ontwerpen tot leven. De applicatie modelleert designs in 3D en laat BIM-specialisten het ontwerp eveneens 3D modelleren. Zo krijgt de opdrachtgever een compleet en duidelijk beeld van het ontwerp, waardoor beter en gerichter feedback op bouwplannen kan worden gegeven. Hiermee wordt de kans op miscommunicatie verkleind en worden ontwerpen sneller werkelijkheid. De VR-functie van de BIMx-app maakt het bovendien mogelijk om ‘in’ het gebouw te kijken en rond te lopen, nog voordat er ook maar een steen gelegd is.

  • Construction Calculator

Hoeveel bakstenen heb je nodig voor een muur van 5 bij 7 meter? En hoeveel zand moet er in betonmortel? Zelfs voor de meest doorgewinterde bouwprofessional is het bij elke klus opnieuw even rekenen. Om hen hierbij te ondersteunen is een speciale calculatie-app voor de bouw ontwikkeld: Construction Calculator (C-Calc). Deze ‘rekenmachine’ met veelzijdige en volledige functionaliteiten helpt projectplanners, uitvoerders en projectpartners bij het maken van nauwkeurige berekeningen in de bouw, zodat de juiste hoeveelheid materiaal wordt besteld.

Applicatiebeheer in de retail

Flexibiliteit en schaalbaarheid. Retail-software biedt de retail-sector applicaties die voorzien in specifieke bedrijfsbehoeften. Van het optimaliseren van klantcontacten en het bieden van een uitstekende klantervaring tot het koppelen van kassasystemen aan voorraden in het magazijn: door het digitaliseren en automatiseren van dagelijkse processen houden retailers en groothandels bedrijfsprocessen up-to-date en behoort ‘nee’ verkopen tot het verleden.

  • Kassasysteem

Het automatiseren van kassasystemen is één van de grootste en meest belangrijke ontwikkelingen in retail-land. De gebruiksvriendelijke applicaties zorgen ervoor dat medewerkers in minder tijd meer klanten kunnen helpen en werken na elke verkoop van een product automatisch de voorraad bij. Zo houden winkeliers gemakkelijk zicht op de in- en verkoop. De apps verzamelen daarnaast waardevolle klantgegevens, waardoor het mogelijk is om acties te personaliseren op basis van persoonlijke data. Hiermee wordt de klantervaring verder versterkt. Winkels die zowel online als offline actief zijn, profiteren eveneens van kassa-apps: de software is direct te koppelen aan webwinkels en boekhoudsoftware, zodat elke transactie via elk kanaal direct verwerkt wordt in de administratie.

  • NetSuit

NetSuite biedt klanten een complete winkelervaring. Deze Point-of-Sale-oplossing geeft verkoopmedewerkers de tools en informatie om klanten op maat te bedienen. NetSuite for Retail transformeert winkels in één totaalplatform: offline in de winkel, online in de webshop en een geïntegreerde klantenservice, met deze app beheren retailers het volledige bedrijf vanuit één digitale omgeving. Voor het verbeteren en optimaliseren van bedrijfsbeheer en het bouwen aan winkels die meegaan met de wereld én klanten van nu.

  • Magazijn Scanning App

Eén van de grootste kostenposten in retail zijn fouten in het logistieke proces en voorraadbeheer. Inkopen worden geleverd en aangemeld, terwijl verkopen het magazijn verlaten. Waar in het verleden voorraden vaak aan de hand van voorraadlijsten nagelopen moesten worden om te controleren of de voorraden overeenkomen – en producten daadwerkelijk nog aanwezig zijn – zijn er nu praktische apps voor het automatiseren van voorraadbeheer. Door het digitaliseren van magazijnprocessen worden fouten voorkomen en zijn voorraden altijd up-to-date.

 

Applicatiebeheerder worden? Dit is jouw groeipad!

Ook werken als applicatiebeheerder in één van deze uitdagende sectoren? Dat kan! Heb je  een relevante afgeronde opleiding op MBO- of HBO-niveau en kennis van en ervaring met BiSL en/of ITIL, dan ben jij geknipt voor deze functie. Zéker als je ervaring hebt met het (functioneel) beheer van applicaties. Voldoe je hieraan? Dan zoeken wij de branche die het best past bij jouw voorkeur en ervaring.

Wil jij carrière maken als applicatiebeheerder met Linden-IT? Een slimme keuze! Voor het maken van de stap naar applicatiebeheerder hebben wij een gedetailleerd groeipad uitgewerkt. Ontdek alles wat je moet weten over het belang van applicatiebeheerders, de carrièrekansen en ontwikkelmogelijkheden in de wereld van applicatiebeheer!

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw IT-carrière? Neem dan vooral contact op met onze consultants. Zij kunnen je nog veel meer vertellen over de functie en het groeipad van een applicatiebeheerder.

Of neem een kijkje naar onze openstaande vacatures en traineeships

Toe aan applicatiebeheer binnen jouw organisatie? Kijk snel naar onze beschikbare IT-professionals die klaar staan om voor jou aan de slag te gaan.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!