Geplaatst op 25-10-2022
Meer en meer bedrijven slaan data op in de cloud. Handig want zo kan de gehele organisatie altijd en overal gemakkelijk bij bestanden. Via de laptop, smartphone of pc: iedereen die je toegang geeft heeft alle belangrijke en noodzakelijke informatie op elk moment, real-time en binnen no-time voorhanden.
Iedereen die je toegang geeft heeft alle belangrijke en noodzakelijke informatie op elk moment, real-time en binnen no-time voorhanden
Door de groeiende populariteit van cloud computing en cloud based working binnen de digitale transitie, krijgt de eens zo stralende wereld van de online dataopslag te maken met verschillende uitdagingen. De voornaamste hiervan zijn beveiliging, betrouwbaarheid en continuïteit.
In dit blog gaan we dieper in op de grootste actuele en toekomstige gevaren van werken in de cloud. Wat kun je eraan doen om risico’s te beperken, zodat jij met jouw organisatie zorgeloos, efficiënt en betrouwbaar gebruikmaakt van de cloud? Wij vertellen je graag hoe je risico’s, downtime en kosten van cloud based working veilig, soepel en overzichtelijk minimaliseert.
De cloud is een plek waar data, gegevens en documenten opgeslagen worden, die niet direct op je eigen harde schijf staan. Deze documenten zijn opgeslagen in een cloud-omgeving. Deze omgeving bevindt zich op de servers van een cloud-aanbieder. De meest bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld Microsoft Azure, Google cloud en Amazon Web.
De servers van cloud-aanbieders kunnen overal op de wereld staan en zijn altijd en vanaf elke locatie bereikbaar. In Nederland vind je deze servers bijvoorbeeld in datacenters in Amsterdam en omgeving, maar bijvoorbeeld ook in Middenmeer (Microsoft) en in Groningen (Google). De servers zijn overal en altijd ‘online’ en dus altijd bereikbaar als je zelf online bent. Hierdoor kun je met elk apparaat, vanaf elke plek en op elk moment bij de gegevens die in de cloud zijn opgeslagen.
De grootste meerwaarde van de cloud is dus dat jouw gegevens altijd en overal bereikbaar zijn. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding. Handig, bijvoorbeeld als je je mail wilt checken op vakantie. Of als je de foto’s van jouw wereldreis met al jouw vrienden wilt delen. Ook voor bedrijven zitten er veel voordelen aan het werken met een cloud-omgeving. Denk alleen maar aan thuiswerken. Met de cloud kun je gemakkelijk alle informatie en documenten die je nodig hebt vanuit huis bereiken. Een ander groot voordeel is dat gegevens veilig zijn. Wel zo’n fijne gedachte op het moment dat er iets met het kantoorpand gebeurt.
Nu cloud based working niet meer weg te denken is in de tegenwoordige en toekomstige ‘way of working’, krijgen bedrijven ook te maken met de gevaren van deze digitale strategie. Want hoe veilig is de cloud eigenlijk? Hoe storingsgevoelig zijn de systemen? En wat als mijn gegevens verloren gaan, worden er dan back-ups gemaakt?
Het opslaan van data buiten de ‘veilige’ omgeving van het kantoor, brengt een risico met zich mee. Zeker als het om gevoelige data gaat. Want hoewel de cloud-omgeving goed beschermd is, proberen hackers regelmatig ongeoorloofd toegang te krijgen. Dit kan naast een verstoring van dagelijkse bedrijfsprocessen ook juridische gevolgen hebben. Om die reden is het voor verschillende branches en sectoren, denk aan banken, niet toegestaan om bepaalde gegevens in externe clouds op te slaan. Controleer altijd of de cloud-provider waar je mee in zee gaat in het bezit is van de juiste certificaten, zodat je zeker weet dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen.
Wanneer je gebruikmaakt van een eigen netwerk voor gegevensopslag behoud je zelf de controle. Zo kun je bij een storing zelf het probleem oplossen – en liever nog voorkomen. Kies je voor werken in de cloud, dan ben je afhankelijk van de service provider. Bij een mogelijke storing dien je hiervan melding te maken bij de cloud-aanbieder en dan is het hopen dat het probleem snel en effectief wordt opgelost.
Werken vanuit de cloud heeft veel voordelen. In het bijzonder het feit dat jij en jouw teams vanaf elke plek, op elk moment met de opgeslagen gegevens en data kunnen werken. Hiervoor is wel een goede netwerkverbinding nodig. Valt het internet weg of heb je traag internet op je werkplek, dan betekent dit vaak dat je beperkt wordt in je werkzaamheden – zonder dat je hier zelf invloed op hebt.
Op de website van Autoriteit Consument & Markt (ACM) lees je meer over de doorgifte van data naar de VS of ‘derde landen’.
Aan het overzetten (migreren) van data en gegevens naar de cloud en het aanschaffen van cloud-opslag zijn kosten verbonden. Daarnaast werken we steeds vaker met meer en meer verschillende systemen. Het laten aansluiten van de cloud op de systemen waar je dagelijks mee werkt, het veilig en efficiënt migreren van bedrijfsdata én het up-to-date houden van systemen is een stevige investering en vraagt de nodige technische ondersteuning, bijvoorbeeld van een Cloud Engineer.
Aangezien we meer en meer afhankelijk zijn van de cloud, is het tijd voor bedrijven om de volgende stap te zetten en zo continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid naar het hoogste niveau te tillen.
Voor het beperken van risico’s, het minimaliseren van downtime en het kostenefficiënt werken in de cloud is gelukkig een oplossing beschikbaar: de Multi Cloud. Een, zoals de naam al doet vermoeden, een multifunctionele oplossing voor het veilig opslaan en efficiënt werken in de cloud.
Wat is de Multi Cloud en hoe zorgt het combineren en selecteren van de beste technologieën en diensten van verschillende aanbieders ervoor dat jouw organisatie beter werkt in de cloud?
Of je nu veel of weinig ervaring hebt met werken in de Cloud, de kans is groot dat je de term ‘Multi Cloud’ al voorbij hebt zien komen. En dat is niet voor niets. De Multi Cloud is de logische vervolgstap binnen de digitale transitie en professionalisering van jouw organisatie. Simpel uitgelegd is een Multi-Cloud-strategie een trefzeker – en eigenlijk noodzakelijk – bedrijfsbeleid voor het vergroten van online mogelijkheden, het beter in balans brengen van kosten en het veiligstellen van virtuele gegevens in geval van een crisis of bij beveiligingsrisico’s, zoals een hack of een datalek.
Elk bedrijf werkt het liefst met oplossingen die zo goed mogelijk aansluiten bij de dagelijkse manier van werken. De beste technologieën, specifieke services die een meerwaarde vormen jouw organisatie – of juist perfect aansluiten op bestaande systemen waarmee gewerkt wordt. Vaak vinden we deze technologieën en oplossingen bij verschillende cloud providers en partners. Omdat binnen een bedrijf al met Microsoft gewerkt wordt, is de stap naar de Azure-cloud logisch. Terwijl op een andere afdeling de integratie van Amazon Web Services naar SAP juist weer de beste oplossing is.
Zonder dat je dit als organisatie in de gaten hebt ontwikkel je door organische groei je eigen ‘Multi Cloud’. Oftewel: je werkt binnen jouw bedrijf met verschillende cloud-providers. Toch zien we steeds vaker dat de Multi Cloud voor bedrijven niet een gevolg is van, maar juist een bewuste Cloud-strategie. Want door het bewust kiezen voor de technologieën die het best bij jouw organisatie passen, creëren bedrijven flexibiliteit, optimale functionaliteit en versterken zij hun online positie. Zowel op het gebied van continuïteit, als met het oog op kosten.
De verwachting is dat in 2024 bijna 95% van alle Cloud-netwerken waarmee organisaties werken Multi-Cloud-netwerken zijn. De traditionele infrastructuur is dus niet aan het verschuiven, maar staat al aan de eindstreep van de nieuwste digitale ontwikkeling. Met een reden. Want de voordelen van Multi-Cloud-werken geven organisaties alle zekerheid, vertrouwen en flexibiliteit voor werken op maat, met een systeem dat interne en externe activiteiten blijvend verbetert.
– Een Multi Cloud betekent dat je niet afhankelijk bent van één Cloud-aanbieder. Zo heb je de mogelijkheid de applicatie te kiezen die het beste aansluit op jouw wensen en eisen, houd je controle over de kosten en spreid je mogelijke risico’s.
– De meest passende oplossing, voor elke afdeling. De Multi Cloud bestaat uit systemen die op maat zijn van jouw bedrijfsprocessen en teams, zodat dagelijkse werkzaamheden en activiteiten zo optimaal mogelijk kunnen worden uitgevoerd en ondersteund.
– Door het spreiden van bedrijfsactiviteiten over verschillende systemen, ben je verzekerd van minimale gevolgen bij eventuele downtime of in geval van beveiligingsrisico’s. Ook voorkom je door het benutten van meerdere Cloud-omgevingen een tekort aan bandbreedte en opslagruimte.
– Data wordt in de Multi Cloud opgeslagen op verschillende locaties. Zo heb je altijd een back-up achter de hand en voorkom je dat waardevolle data verloren gaat bij een server crash. Ook kunnen bedrijfsprocessen gewoon door blijven gaan mocht een van de Cloud-aanbieders met een storing kampen.
– Met een Multi-Cloud-strategie kunnen bedrijven workloads toewijzen aan providers die de beste oplossing voor specifieke processen en bedrijfsactiviteiten. Doordat bedrijven niet afhankelijk zijn van één aanbieder, kan voor elke oplossing de meest rendabele optie gekozen worden.
Voor veel bedrijven is de overstap naar de cloud een grote. Laat staan de stap naar de Multi Cloud. Al jouw gegevens in één keer overzetten – en ook nog eens naar verschillende cloud-based systemen – dat is lang niet eenvoudig. Met de hele organisatie of specifieke afdelingen of teams overstappen van een interne opslag naar een cloud-omgeving is een proces dat goed, soepel en veilig moet verlopen. En dat is precies wat een Cloud Engineer doet.
Om ervoor te zorgen dat jouw zakelijke data en bedrijfsgegevens veilig en soepel in de Cloud worden gezet, wordt deze migratie begeleid door een Cloud Engineer. De Cloud Engineer zorgt ervoor dat het ‘transfereren’ van data soepel gebeurt. Ook houdt een Cloud Engineer de Cloud-omgeving up-to-date en richt deze specialist de cloud zo in dat aan alle wensen en eisen van de organisatie voldaan wordt. Als het ware is de Cloud Engineer de cloud-manager van alle cloud-based systemen en processen. Zo is een Cloud Engineer onder meer verantwoordelijk voor:
Of je nu net met jouw bedrijf in de cloud bent of op het punt staat jouw cloud-based-working naar een nog hoger niveau te tillen: Linden-IT heeft dé Cloud Engineer in huis voor elke organisatie en innovatie. Maak kennis met onze IT-toppers!
Ben je leergierig en wil je de wereld van cloud-based-working, Multi Cloud en data-opslag van binnen en buiten leren kennen? Kijk dan snel naar het Linden-IT Cloud Traineeship.
Cloud specialist worden is de perfecte vervolgstap voor senior servicedesk medewerkers of (junior) systeembeheerders. Wil jij doorgroeien en specialist op het gebied van Microsoft Azure. Schrijf je dan in voor het Cloud Traineeship van Linden-IT. Je krijgt direct een arbeidsovereenkomst en een volledig salaris!
Ben jij toe aan de volgende stap binnen je IT-carrière? Check dan nu onze uitdagende vacatures!
Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.