servicedesk medewerker systeembeheerder

Doorgroeien van servicedesk medewerker naar systeembeheerder

Vele ICT’ers hebben de ambitie om door te groeien van helpdesk medewerker naar systeembeheerder. Maar hoe bereik je dit doel?  In deze blog vertellen wij welke stappen je zou kunnen ondernemen. Aan de hand van een voorbeeld informeren we je.

Een grote groep medewerkers bij Linden-IT heeft de mbo-opleiding ICT-beheer afgerond. Met deze afgeronde studie heb je een goede basis om te starten als ICT’er. Je kan als ICT’er met weinig werkervaring en certificaten niet meteen starten als systeembeheerder. Een goed startpunt van je carrière is dan om te beginnen als helpdesk medewerker of werkplekbeheerder.

Starten als servicedeskmedewerker

Als servicedesk medewerker ben je het ICT-aanspreekpunt van een organisatie. Je levert (telefonisch) support aan eindgebruikers, lost ICT-storingen op en participeert bij migraties. Helpdeskmedewerkers bij Linden-IT behalen aan het begin van hun carrière een ITIL-certificaat en Windows 10 certificering. Met deze startkwalificatie op zak is het gemakkelijker om aan de slag te gaan bij de opdrachtgever en zullen de werkzaamheden soepeler verlopen door kennis uit de geleerde theorie. Als servicedesk medewerker mag je tegenwoordig veel oplossen. De ouderwetse 1e lij bestaat eigenlijk gelukkig niet meer. Hierdoor heb je vaak al meer uitdaging en mag je oplossen wat je kunt.

Doorgroeien naar werkplekbeheer

Na een periode waarin je kennis hebt opgedaan op de helpdesk en de bovengenoemde certificaten hebt behaald, wordt het tijd om door te groeien naar de functie van werkplekbeheerder. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van werkplekken. Verder verzorg je de installatie van nieuwe hard- en software. Ook reis je naar diverse locaties om gebruikers te ondersteunen.

De functie van werkplekbeheerder is echter een eventuele tussenstap. De functie bestaat namelijk niet in alle organisaties. Vaak is het zo dat de helpdesk ook een on-site rol heeft al in de buurt.

Systeembeheer als volgende stap

De ruime werkervaring en goede kennis van Windows Server vormen de basis voor de systeembeheerders functie. Door Windows Server en Office 365 certificaten te behalen, heb je een streepje voor op rest van de ICT’ers. Als Systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor de IT-infrastructuur binnen een bedrijf. Je geeft advies over de implementatie en configuratie voor de optimalisatie van de IT-systemen.

Als systeembeheerder kun jij je nog verder specialiseren op het gebied van bijvoorbeeld Cloud Computing, DevOps of Security. In deze functies heb je vaak een adviserende rol waarin jij je expertise gebruikt.

Werken en leren in de IT

Als ICT’er ben je nooit uitgeleerd. Je gehele carrière staat in het teken van werken en leren. Door de continue ontwikkeling op technologisch gebied is het van belang om op de hoogte te blijven van de laatste versies van soft- en hardware. Het voorbeeld dat gegeven is, is niet altijd leidend. Ook de vooropleiding is medebepalend bij de instroom als ICT’er. Er zijn immers meerdere wegen die leiden naar de functie van systeembeheerder.