Een derde Nederlandse bedrijven bezorgd over AI-impact op branche

Geplaatst op 26-07-2023

In zeer korte tijd is de aanwezigheid van kunstmatige intelligentie in ons leven flink toegenomen. Zo vragen we ChatGPT om cadeau- en vakantietips, vertalen we teksten met DeepL en creëren we heuse kunstwerken met Midjourney. Als AI nu al zo’n impact heeft op ons privéleven, hoe gaat ons werk er dan uitzien? Neemt artificial intelligence ons werk over, biedt het juist uitkomsten of waait het allemaal wel weer over? Om inzicht te krijgen in hoe het Nederlandse bedrijfsleven hiernaar kijkt, deed Linden-IT onderzoek onder 1.088 Nederlandse HR-verantwoordelijken. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

 

Gevolgen kunstmatige intelligentie

Elke technologische ontwikkeling brengt onzekerheid met zich mee, zo ook de opkomst van kunstmatige intelligentie. Is een artificieel brein slimmer dan dat van een mens? Kunnen robots wat wij kunnen, of misschien zelfs beter? Dit soort vragen zorgen bij een op de drie Nederlandse HR-professionals voor onrust, blijkt uit het onderzoek. Met 44 procent maakt vooral de ICT-sector zich zorgen over de impact op hun branche. Benieuwd in hoeverre dit geldt voor andere sectoren? Bekijk dan de visual.

 

 

Toepassing AI

Een veelgehoord voordeel van kunstmatige intelligentie is dat het repetitieve of ‘saaie’ werkzaamheden gemakkelijk uit handen kan nemen. Mogelijk dat Nederlanders nog meer voordelen hebben ontdekt, want maar liefst dertig procent van de ondervraagde HR-professionals stelt dat AI bij hen op het werk momenteel wordt geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden. Vooral mannen houden zich hiermee bezig. De exacte percentages per geslacht en leeftijdscategorie zie je in de visual.

 

 

Meer willen weten

Nieuwigheden kunnen afschrikkend werken of juist nieuwsgierigheid opwekken. In het eerste geval vermijd je het zoveel mogelijk en in het tweede geval zoek je uit in hoeverre het interessant voor jou kan zijn. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden voor de tweede route gaat. Vooral hoogopgeleiden willen graag meer weten over hoe zij binnen hun organisatie AI kunnen toepassen. Voor praktisch en middelbaar opgeleiden geldt dit in net iets mindere mate. De percentages die hierbij horen, vind je terug in de visual.

 

 

Weinig opties

Kunnen robots en kunstmatige breinen hetzelfde als wij? Is dat wat ons mens maakt te kopiëren? Deze vragen komen al snel naar boven wanneer we het over AI op de werkvloer hebben. Een derde van de ondervraagde HR-professionals is sceptisch hierover en gelooft niet dat kunstmatige intelligentie iets kan toevoegen in de werkzaamheden van hun organisatie. Dit geldt vooral in de zorg (41 procent) en het onderwijs (42 procent), branches met veel menselijke interactie. Cijfers over andere sectoren zie je in de visual.

 

 

AI en arbeidsmarkt

Ondanks dat er tekenen van herstel zijn, is de Nederlandse arbeidsmarkt nog altijd krap. Dit geldt zeker voor specifieke sectoren en beroepen. Stel dat AI enkele functies vervangt, dan kunnen we elders de arbeidstekorten beter opvangen. Hoewel het gros van de Nederlandse HR-professionals banen niet snel zien verdwijnen als gevolg van kunstmatige intelligentie, ziet veertig procent van hen de technologie wel als mogelijke oplossing voor het arbeidstekort. In de visual zie je in hoeverre dit verschilt per branche.

 

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!