Een goed sollicitatiegesprek voeren… Op afstand!

Geplaatst op 14-04-2020

Een sollicitatiegesprek voer je normaliter op het kantoor van de werkgever. Maar wat als je daar nu niet kan komen? Linden-IT heeft ruime ervaring met video-sollicitaties, aangezien dit al lange tijd wordt toegepast. Het bespaart immers kosten en tijd en geeft net zo’n duidelijk beeld van zowel het bedrijf als de kandidaat. Je krijgt als ICT-professionals in deze situatie te maken met andere factoren dan met een fysieke sollicitatie. Hoe maak je de beste indruk via een videogesprek?

Voorbereiding

Een sollicitatiegesprek op afstand is niet heel erg veel anders als een gesprek bij Linden-IT op kantoor. De voorbereiding is voornamelijk hetzelfde.

Lees voordat je aan het sollicitatiegesprek begint de vacature goed door. Bekijk of je alle tekst begrijpt en zoek alvast wat termen op die je niet bekend voor komen. Bekijk ook de bedrijfswebsite om te zien wat voor bedrijf het is. Hoe is de bedrijfscultuur? Wat is de missie en visie van het bedrijf? Schrijf enkele vragen op die je tijdens het gesprek kunt stellen.

Het gesprek kan je met een huisgenoot, een vriend(in) of een studiegenoot oefenen. Zorg dat de persoon waarmee je oefent ook kritische vragen stelt. Dit helpt je bij de voorbereiding. Test van tevoren ook even of je webcam en de microfoon van je computer of laptop werken. Dit voorkomt veel narigheid achteraf.

Ruimte

Kies voor je sollicitatiegesprek een opgeruimde ruimte. Dit klinkt heel logisch, maar een opgeruimde locatie zorgt ook voor rust in je hoofd. Daarnaast ziet dit er op beeld natuurlijk beter uit. Bekijk goed wat er in beeld zichtbaar is voor de andere partij, de achtergrond is iets waar ook naar gekeken wordt. Je kunt hier ook subtiel zaken laten zien die je sollicitatiegesprek versterken, zoals bijvoorbeeld een aantal ICT boeken, waarmee je aantoont dat je studeert.

Kies ook voor een ruimte waar je weinig stoorzenders van buitenaf hebt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed zichtbaar bent tijdens het videogesprek; zorg dat je niet in te fel licht gaat zitten, maar wees je ook bewust dat een donkere ruimte ook weinig positiefs voor het beeld doet.

Gesprek

Recruiters van Linden-IT stellen je een aantal vragen zodat ze je beter leren kennen. Het is voor hen belangrijk om te weten wat jij leuk vindt om te doen en waar je naartoe wilt groeien. We snappen heel goed dat je tijdens je gesprek zenuwachtig kan zijn. Gelukkig hebben de recruiters hier veel ervaring mee en zullen zij je geruststellen. Altijd positief blijven tijdens het gesprek zorgt voor een goede indruk. Het is belangrijk dat je in het sollicitatiegesprek de dingen benadrukt die goed kunt, maar blijf wel eerlijk. Wanneer je een vaardigheid niet onder de knie hebt waar wel om gevraagd wordt, vertel dan dat je bereid bent om dit te leren. Spreek je niet slecht uit over vorige werkgevers.

Verzorging

Tijdens het sollicitatiegesprek zit je dan wel thuis, maar het is wel verstandig om verzorgd achter de computer te zitten. Een driedelig pak is misschien wat overdreven, maar een gestreken overhemd is wel gewenst. Zorg ook dat je uitgeslapen bent en dat je haar goed zit.

Lichaamstaal

Een groot deel van de communicatie verloopt via lichaamstaal. Een recruiter merkt veel meer op dan je misschien zou denken. Zorg altijd dat je een actieve houding aanneemt tijdens het gesprek. Probeer gewoontes zoals het tikken op een tafel of tandenknarsen te vermijden. Je belt via een videoverbinding en bent niet altijd zeker van de kwaliteit. Zorg dat je rustig en duidelijk spreekt zodat de potentiele werkgever alles goed kan volgen.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!