Geplaatst op 01-05-2023
IT-functies en mannen lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook niet verrassend dat de genderverhouding binnen de IT-sector erg scheef is. Mannen bekleden namelijk 82 procent van alle IT-functies, waarnaast vrouwen slechts achttien procent van de plekken invullen (bron: CBS). Ook met een scheve verhouding moet iedereen dezelfde behandeling krijgen. Is dat ook het geval in de IT-wereld? Ervaren werknemers gelijke behandeling en durven zij zichzelf te zijn? En hoe zit het met de carrièrekansen in de branche? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed Linden-IT onderzoek onder 1.078 Nederlanders in de IT. De opvallendste uitkomsten zie je in de onderstaande visuals.
Vandaag de dag is er gelukkig veel aandacht voor gelijkheid op de werkvloer. Hoewel dit ook in de IT een belangrijk onderwerp is, valt hier nog veel winst te behalen. Zo ervaart maar liefst 22 procent van de ondervraagden een ongelijke behandeling binnen hun organisatie. Vrouwen zien dit probleem het vaakst voorkomen (28 procent) en veertien procent van hen kan ook niet volledig zichzelf zijn. Mannen ervaren deze problemen minder vaak, maar ook zij hebben kritiek op de bedrijfscultuur van hun organisatie. Hoe dit zich vertaalt naar specifieke percentages, zie je in de visual.
Door de arbeidskrapte kijken IT’ers meer dan ooit naar potentiële carrièrestappen. Mogelijk hierdoor lijken IT-organisaties veel aandacht te besteden aan de interne doorgroeimogelijkheden. De helft van de Nederlandse IT’ers ervaart namelijk meer doorgroeimogelijkheden dan vijf jaar geleden. Met name mannen jonger dan dertig jaar zagen de kansen toenemen om hun carrière naar hoger niveau te tillen (68 procent). Onder de vrouwelijke IT’ers zagen vooral dertigers hun doorgroeimogelijkheden het meest stijgen (59 procent). Meer hierover vind je terug in de visual.
Goed voorbeeld doet volgen, zo ook in de IT. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst één op de drie IT’ers behoefte heeft aan een rolmodel. Hierbij geldt dat hoe ouder de werknemer is, hoe minder hij of zij behoefte heeft aan een voorbeeldfiguur binnen de organisatie. Ook vrouwen zien liever dan mannen iemand in het bedrijf terug die hun beoogde carrièrepad bewandelt. De exacte percentages per geslacht en leeftijdscategorie zie je terug in de visual.
Wanneer werknemers zich alleen voelen op werk, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van werknemers. Het creëren van een divers werknemersbestand kan dit gevoel wegnemen, waardoor werknemers zich sneller vertegenwoordigd voelen in hun organisatie. Gelukkig zag de IT-sector de afgelopen jaren dit gevoel van representatie stijgen, want bijna de helft van de respondenten voelt zich meer vertegenwoordigd in hun organisatie dan vijf jaar geleden. De minste groei in carrièrekansen is zichtbaar bij IT’ers uit Noord-Nederland. Bekijk de visual als je benieuwd bent naar de situatie in de rest van Nederland.
Tegenwoordig besteden steeds meer IT-organisaties aandacht aan diversiteit. Een divers team zorgt namelijk voor een groter gevoel van vertegenwoordiging bij werknemers binnen de organisatie, wat de organisatie-identificatie en wederzijds begrip bevordert. Bijna drie op de vier IT’ers vindt een diverse teamsamenstelling belangrijk. Vooral vrouwen hechten veel waarde hechten aan een divers team (79 procent), mannen vinden dit iets minder belangrijk (67 procent). Benieuwd of leeftijd ook van invloed is? Dat zie je terug in de visual.
Ben jij klaar om een kick-start in de IT te maken? En al jouw dromen waar te maken? Dan is een Linden-IT traineeship wat voor jou. Wij leren jou alles wat jij nodig hebt om succesvol te worden binnen de IT. Of je nou al ervaring hebt in de IT of dat het voor jou tijd is voor die langverwachte carrière switch. De IT is voor iedereen. Check hier welk traineeship het beste bij jou past.
Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.