Het belang van vitaliteit

Geplaatst op 16-06-2022

‘Vitaliteit’ een woord dat je tegenwoordig overal tegenkomt. Niet alleen op de werkvloer, maar eigenlijk overal in ons dagelijks leven. Is het niet je werkgever die het belang van vitaliteit benadrukt dan is het wel de media die het je duidelijk maakt. Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met jouw vitaliteit? Ben jij je bewust van jouw eet-, beweeg- en slaappatroon? In deze blog gaat onze Talent & Development Manager en preventiemedewerker Nicole dieper in op vitaliteit, wat dit nou precies inhoudt én nog belangrijker; hoe zorg je ervoor dat je zelf vitaal bent?

Vitaliteit heeft alles te maken met zowel jouw geestelijke als lichamelijke gesteldheid. Als je het heel letterlijk neemt draait vitaliteit om levenskracht. Nou klinkt dat wel erg zwaar dus voor nu zullen we kijken naar 3 aspecten die daarbij komen kijken; voeding, beweging en slaap. Om je vitaliteit te verbeteren is het dus van belang dat je bewust bezig bent met deze 3 aspecten.

Voeding
Allereerst voeding. Het is van groot belang dat je ervoor zorgt dat je gezond eet. Dit zorgt voor een positief effect op je energie. Denk hierbij vooral aan wat een gezond voedingspatroon is op de lange termijn en begin vooral niet met allerlei diëten die vaak een korte termijn effect hebben. Het voedingscentrum, een onafhankelijk instituut, raadt iedereen vooral aan om de schijf van vijf te volgen. Zodat er vooral balans en variatie is tussen alle verschillende voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Alleen met gezond eten kom je er niet. Wil je je echt vitaal voelen dan zul je ook wat moeten doen aan beweging.

Beweging
We zijn natuurlijk niet allemaal fanatieke sporters en dat hoeft ook zeker niet. Kijk vooral hoe je beweging kan toevoegen aan jouw dagelijks ritme. Lopend of met de fiets boodschappen doen, je lunch niet achter je bureau opeten en ‘s avonds nog even een wandeling maken na het avondeten. Een paar kleine aanpassingen die zorgen voor een stuk meer energie. Goed om te weten is dat er vier motiverende redenen zijn waarom wij over het algemeen sporten. 1. Voor de prestatie 2. Voor ontspanning 3. Voor de gezelligheid 4. Voor ons uiterlijk. Wat is jouw achterliggende reden en welke vorm van beweging past daar dan het beste bij? Heb je een gezond voedingspatroon en beweeg je voldoende? Vergeet dan ook vooral je nachtrust niet.

Slapen
Zonder een goede nachtrust hebben gezond eten & meer bewegen niet het maximale effect op je vitaliteit. Te weinig slaap levert zelfs vaak meer eetlust op. Dus denk je net je voedingspatroon aangepast te hebben, heb je alsnog honger. Voor je slaapritme is het vooral van belang dat er regelmaat en routine inzit. Hierbij is 8 uur de richtlijn. Daarnaast is het belangrijk om ‘s avonds de dag af te bouwen. Zorg voor minder prikkels in de avond, geen mobiel en televisie in ieder geval een uur voor slapen gaan. En zorg tot slot voor een goede slaapomgeving ofwel een donkere, rustige en opgeruimde slaapkamer.

Zijn voeding, beweging en slaap bij jou in balans? Dan staat niets je meer in de weg om een vitaal leven te leiden!


Meer weten over vitaliteit of wat tips op maat? Neem dan contact op met onze preventiemedewerker Nicole Korringa of jouw contactpersoon bij Linden-IT!

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!