Het groeipad naar applicatiebeheerder

Geplaatst op 04-08-2022

Het groeipad van een applicatiebeheerder is mogelijk korter dan je denkt. Wel zijn er een aantal essentiële stappen die je dient te zetten, voordat je de stap naar applicatiebeheerder kunt maken. In deze blog lees je alles over het belang van applicatiebeheerders, de carrière- en ontwikkelmogelijkheden in deze rol en de vereisten die nodig zijn om applicatiebeheerder te worden.

Een sleutelrol in het IT-landschap

Applicatiebeheerders krijgen een steeds crucialere rol in het IT-landschap. De ontwikkelingen rondom applicaties volgen elkaar razendsnel op en zijn sterk verweven met de steeds wisselende vraag en behoeften van de eindgebruiker. Daarnaast worden applicaties veelal ingezet om het leven van eindgebruikers makkelijker te maken en zodoende bedrijfsprocessen te optimaliseren. Waar applicaties ooit nice-to-have waren zijn ze inmiddels veranderd in belangrijke must-haves.

Procesoptimalisatie als specialisatie

Een applicatiebeheerder is continue bezig met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Daarom is het belangrijk om hier affiniteit mee te hebben als de stap naar applicatiebeheerder het beoogde doel is. Bij Linden-IT bieden wij een traineeship Applicatiebeheerder aan om door te groeien tot een functioneel applicatiebeheerder. Een ander groeipad tot applicatiebeheerder is de doorontwikkeling vanuit een senior servicedesk functie.

Mogelijkheden van een applicatiebeheerder

De mogelijkheden van een applicatiebeheerder reiken ver. Voorop staat in elk geval dat de functie van applicatiebeheerder nooit saai wordt. Het IT-landschap, bedrijfsprocessen en de behoeften van gebruikers veranderen constant. Geen dag, week of maand zal daarom hetzelfde zijn. Daar kan Sjoerd, applicatiebeheerder bij Linden-IT, alles over vertellen!

Daarbij geldt dat, door de sterke toename van het aantal applicaties, de kansen op de arbeidsmarkt alleen maar groeien. Ook zijn de carrièrestappen vanaf applicatiebeheerder uitgebreid. Zo is er de mogelijkheid om een hogere functie in het DevOps-team na te jagen of om door te groeien naar senior functioneel beheerder, informatie-analist of business analist. Applicatiebeheer is dus een goed opstapje naar een mooie IT-carrière.

Vereisten van een Applicatiebeheerder

Binnen applicatiebeheer is een onderscheid te maken tussen functioneel en technisch applicatiebeheer. Een functioneel applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor één specifieke applicatie, zoals bijvoorbeeld het CRM- of ERP-systeem. De applicatiebeheerder zorgt er dan voor dat systeem dagelijks beter wordt en werkt direct voor de organisatie. Een technisch applicatiebeheerder werkt daarentegen met meerdere applicaties en is degene die op zoek gaat naar technische mankementen. Deze worden opgespoord en verholpen.

Om een goede applicatiebeheerder te worden moet je een passie hebben voor IT. Daarnaast is het belangrijk dat je aan een aantal vereisten voldoet.

Bij Linden-IT kijken we naar de volgende vereisten:

  • Je bent in het bezit van een afgeronde HBO/WO-opleiding of hebt al enige ICT-ervaring;
  • Je hebt ervaring met informatiesystemen of IT-processen
  • Je bent communicatief sterk en kunt duidelijk uitleggen waar processen beter kunnen en/of moeten

Toe aan een volgende stap in jouw IT-carrière? Neem dan vooral eens contact op met onze consultants. Zij kunnen je nog veel meer vertellen over de functie en het groeipad van een applicatiebeheerder.

Of neem een kijkje naar onze openstaande vacatures en traineeships

Toe aan applicatiebeheer binnen jouw organisatie? Kijk snel naar onze beschikbare IT professionals die klaar staan om voor jou aan de slag te gaan.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!