Hoe voorkom jij psychische vermoeidheid? Oftewel hoe verhoog je jouw werkgeluk?!

Geplaatst op 12-09-2023

In deze nieuwe preventieblog nemen we jou mee in het recente arbeidsmarktonderzoek dat is uitgevoerd door AG Connect. De conclusie: ‘IT’ers hebben relatief vaak last van psychische vermoeidheid’. Hoe voorkom je nou deze psychische vermoeidheid, of met andere woorden hoe vergoot jij jouw werkgeluk?

Ondanks dat de IT-sector hoog scoort op het gebied van welzijn gaat niet alles goed. Langdurig verzuim en psychische vermoeidheid komen volgens het onderzoek helaas relatief vaker voor. Binnen de IT-branche zijn er relatief weinig veiligheidsrisico’s op het werk, als IT-professional heb je veel autonomie in je werk en de werk-privébalans is over het algemeen goed. Als dat nog niet genoeg is ervaren professionals in de IT sector dat ze door hen werkgever voldoende ondersteunt worden bij het ontwikkelen van vaardigheden. Je zou denken dat dit de perfecte basis vormt voor een grote mate van werkgeluk, maar dat ligt toch net even wat anders.

37% van de TMT sector (Technologie, Media en Telecom), waaronder dus ook de IT, geeft in het onderzoek aan een ‘leeg’ gevoel te hebben na een werkdag en 28% geeft aan ‘ochtendmoe’ te zijn. Een mogelijke verklaring is het remote werken, ondanks dat de werk-privé balans als positief wordt ervaren lijkt de scheiding tussen werk en privé wel verder te vervagen.

 

Leuk al deze feitjes, maar hoe zorgen we er samen voor dat we deze signalen voorkomen? Met een paar praktische tips hopen wij jullie op weg te helpen:

  • Werk jij veel remote vanuit huis? Zorg dat je voldoende contact houdt met jouw collega’s. Bel ze op, stuur een berichtje hoe het met ze gaat en zorg dat je nog regelmatig naar kantoor gaat (mits dat kan op jouw project) om ook je collega’s op de werkvloer te blijven zien.
  • Zorg voor voldoende beweging tijdens jouw werkdag, zeker als je veel achter je bureau zit, loop zo nu en dan naar het koffieapparaat, maak een praatje met je collega’s en loop in de pauze even een rondje.
  • Zorg dat je in je vrije tijd voldoende ontspant en leuke dingen doet. Waar word jij nou echt blij van? Heb jij een hobby? Ga je graag met vrienden op stap? Of ben jij een echte liefhebber van sport? Haal ontspanning uit de dingen waar jij echt blij van wordt!
  • Waar liggen jouw talenten? Ga aan de slag met onze learning paths en ontwikkel jezelf verder! Zo creëer je meer vaardigheden en kun je deze toepassen in je huidige of toekomstige werkzaamheden.

 

Wil jij meer weten omtrent dit thema? Neem dan contact op met jouw contactpersoon binnen Linden-IT.

Contact

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!