Geplaatst op 28-04-2021
Per bedrijf verschillen de werkzaamheden van een systeembeheerder nog wel eens. In deze blog gaan wij uit van een systeembeheerder die de volledige ICT-omgeving onderhoud en ook kennis heeft van netwerken. Als systeembeheerder in dit scenario ben je dus degene die het systeem onderhoudt welke het hele bedrijf in stand houdt.
Voor elke seconde dat de website of server uitval is dit verloren productiviteit, inkomsten en hoge kosten van downtime. Bij technische complicaties of bijvoorbeeld netwerkproblemen is de systeembeheerder dus degene die handelend optreedt om de problemen op te lossen. Maar het gaat verder dan alleen problemen oplossen, als systeembeheerder moet je vooruit kunnen kijken én verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Om een systeembeheerder te worden, moet je een opleiding gedaan hebben en verschillende cursussen volgen. Opleidingen tot systeembeheerder zijn er op mbo-, hbo- en wo-niveau:
Niet alleen een diploma en werkervaring is belangrijk bij het doorgroeien naar een systeembeheerder, maar certificaten behalen kunnen ook daarbij helpen. Bekende voorbeelden zijn:
Systeembeheerders zijn dus onmisbaar in een functionerende ICT-omgeving en zijn verantwoordelijk voor veel verschillende taken. Hierbij kan je onder andere denken aan:
ICT is aanwezig in elke sector en ook in elke sector belangrijk, zowel bij kleine als grote organisaties. Je kan alle kanten op! Het leuke van systeembeheerder zijn is de veelzijdigheid en dat je jezelf kan specialiseren in verschillenden takken zoals netwerken, Cloud en security. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen én ook uiteindelijk onderscheiden.
Om te slagen als systeembeheerder zijn verschillende vaardigheden vereist. Technische vaardigheden zijn in de eerste plaats ervoor om te zorgen dat computernetwerken nauwkeurig zijn gerangschikt. Systeembeheerders zijn innovatieve probleemoplossers die buiten de gebaande paden denken om problemen creatief op te lossen. Ze hebben kritisch denkvermogen nodig om snel IT-problemen te diagnosticeren en actieplannen te ontwikkelen. Analytische vaardigheden helpen systeembeheerders weer om netwerktests uit te voeren en inefficiënties en beveiligingsproblemen te identificeren. Systeembeheerders zijn vaak handig met multitasking om ervoor te zorgen dat alle netwerkcomponenten tegelijk werken. Daarbij zijn leiderschapsvaardigheden nodig om het beleid te communiceren en een eventueel IT team te managen. Maar boven alles moet je geduldig, ambitieus en vastberaden zijn!
De huidige systeembeheerders hebben kennis van zowel hardware als software en configureren een veerkrachtige, veilige architectuur om het succes van het bedrijf te garanderen. In de huidige tijd, moeten systeembeheerders meer gaan weten over programmeren, automatisering en Cloud computing. Systeembeheerders zijn er namelijk niet alleen voor het oplossen van IT-problemen – ze behouden de betrouwbaarheid en uptime van alle soft- en hardware. Wij hebben enkele vaardigheden en technologieën geselecteerd waar systeembeheerders vertrouwd mee moeten zijn:
Wees niet bang om verder te gaan en je droom na te jagen om systeembeheerder te worden! Vanuit Linden-IT hebben wij een gedegen opleidingsplan om je te helpen met het maken van stappen in jouw carrière. Onze Talent Consultants zijn experts op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en helpen jou graag doelen te verwezenlijken.
Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.