Hoe word ik een systeembeheerder?

Geplaatst op 28-04-2021

Na het afronden van je MBO-4 ICT is het tijd om aan de slag te gaan als IT-professional! Wanneer je als starter aan de slag gaat, zal je vaak eerst beginnen als servicedeskmedewerker. Natuurlijk kun je wel doorgroeien naar systeembeheerder. Nu hebben wij een groeipad naar systeembeheerder samengesteld voor jullie! In deze blog bespreken we eerst de vaste taken en verantwoordelijkheden van een systeembeheerder voordat we ingaan op enkele tips en tricks.

Wat is een systeembeheerder?

Per bedrijf verschillen de werkzaamheden van een systeembeheerder nog wel eens. In deze blog gaan wij uit van een systeembeheerder die de volledige ICT-omgeving onderhoud en ook kennis heeft van netwerken. Als systeembeheerder in dit scenario ben je dus degene die het systeem onderhoudt welke het hele bedrijf in stand houdt.

Voor elke seconde dat de website of server uitval is dit verloren productiviteit, inkomsten en hoge kosten van downtime. Bij technische complicaties of bijvoorbeeld netwerkproblemen is de systeembeheerder dus degene die handelend optreedt om de problemen op te lossen. Maar het gaat verder dan alleen problemen oplossen, als systeembeheerder moet je vooruit kunnen kijken én verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Hoe word je een systeembeheerder?

Om een ​​systeembeheerder te worden, moet je een opleiding gedaan hebben en verschillende cursussen volgen. Opleidingen tot systeembeheerder zijn er op mbo-, hbo- en wo-niveau:

 • ICT-beheer (MBO)
 • Netwerkbeheer (MBO)
 • Informatica (HBO of WO)

Niet alleen een diploma en werkervaring is belangrijk bij het doorgroeien naar een systeembeheerder, maar certificaten behalen kunnen ook daarbij helpen. Bekende voorbeelden zijn:

 • Microsoft certificering: MSCA en MCSE
 • Linux certificeringen: GCUX, RHCE en COMPTIA
 • Netwerk certificeringen: CCNA, CCDA, JNCP en JNCIA

Taken van een systeembeheerder

Systeembeheerders zijn dus onmisbaar in een functionerende ICT-omgeving en zijn verantwoordelijk voor veel verschillende taken. Hierbij kan je onder andere denken aan:

 • Gemelde problemen onderzoeken, verhelpen en indien mogelijk voorkomen
 • Onderhoud plegen aan servers
 • Beveiligingsbeleid toepassen en verzorgen
 • Toegangsbeheer
 • Ondersteuning bieden aan medewerkers
 • De beveiliging van het computernetwerk beheren
 • Monitoring
 • Documenteren van de IT-infrastructuur

Waar werken systeembeheerders?

ICT is aanwezig in elke sector en ook in elke sector belangrijk, zowel bij kleine als grote organisaties. Je kan alle kanten op! Het leuke van systeembeheerder zijn is de veelzijdigheid en dat je jezelf kan specialiseren in verschillenden takken zoals netwerken, Cloud en security. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen én ook uiteindelijk onderscheiden.

Over welke vaardigheden moeten systeembeheerders beschikken?

Om te slagen als systeembeheerder zijn verschillende vaardigheden vereist. Technische vaardigheden zijn in de eerste plaats ervoor om te zorgen dat computernetwerken nauwkeurig zijn gerangschikt. Systeembeheerders zijn innovatieve probleemoplossers die buiten de gebaande paden denken om problemen creatief op te lossen. Ze hebben kritisch denkvermogen nodig om snel IT-problemen te diagnosticeren en actieplannen te ontwikkelen. Analytische vaardigheden helpen systeembeheerders weer om netwerktests uit te voeren en inefficiënties en beveiligingsproblemen te identificeren. Systeembeheerders zijn vaak handig met multitasking om ervoor te zorgen dat alle netwerkcomponenten tegelijk werken. Daarbij zijn leiderschapsvaardigheden nodig om het beleid te communiceren en een eventueel IT team te managen. Maar boven alles moet je geduldig, ambitieus en vastberaden zijn!

Systeembeheerders in 2021

De huidige systeembeheerders hebben kennis van zowel hardware als software en configureren een veerkrachtige, veilige architectuur om het succes van het bedrijf te garanderen. In de huidige tijd, moeten systeembeheerders meer gaan weten over programmeren, automatisering en Cloud computing. Systeembeheerders zijn er namelijk niet alleen voor het oplossen van IT-problemen – ze behouden de betrouwbaarheid en uptime van alle soft- en hardware. Wij hebben enkele vaardigheden en technologieën geselecteerd waar systeembeheerders vertrouwd mee moeten zijn:

 • Configuratiebeheer en automatisering
 • Cloud-infrastructuur
 • Git en ander versiebeheer
 • Server- en netwerkonderhoud
 • Scripting en programmeren

Go for it!

Wees niet bang om verder te gaan en je droom na te jagen om systeembeheerder te worden! Vanuit Linden-IT hebben wij een gedegen opleidingsplan om je te helpen met het maken van stappen in jouw carrière. Onze Talent Consultants zijn experts op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en helpen jou graag doelen te verwezenlijken.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!