ICT trends in 2020

Geplaatst op 02-01-2020

Het jaar 2020 is nog maar net begonnen. Een goed moment om de belangrijke ICT-trends voor 2020 te bespreken. De blog van Gartner voorspelt ieder jaar de opkomende ICT-trends. Hieronder worden de drie meest interessante trends verder uitgelicht.

Trend 1: Hyperautomation

Bij automatisering worden er taken overgenomen door de computer die eerst door de mens handmatig in werking gesteld worden. Bij hyperautomation houdt men zich bezig met de toepassing van geavanceerde technologieën, waaronder kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML), om processen in toenemende mate te automatiseren en kennis van mensen te vergroten.

Hyperautomation is meer dan alleen het automatiseren van een breed scala aan tools. Ook wordt hiermee de verfijning van de automatisering bedoeld die onder te verdelen is in:

  • Ontdekken
  • Analyseren
  • Ontwerpen
  • Automatiseren
  • Meten
  • Bewaken
  • Opnieuw beoordelen

Geen enkele tool kan volledig de mens vervangen. Organisaties maken vaak gebruik van

Hyperautomation waarbij een combinatie van tools, waaronder robotachtige procesautomatisering (RPA), intelligente bedrijfsbeheersoftware (iBPMS) en AI, met als doel dat er steeds meer AI-gestuurde besluitvorming wordt gebruikt.

Trend 2: Multiexperience

Met Multiexperience worden mensen met technische kennis vervangen door technologie met menselijke kennis. In deze trend evolueert de traditionele computer met eenvoudige interactie naar een computer met meerdere sensoren en interfaces zoals bij een smartwatch. Domino’s Pizza creëerde bijvoorbeeld een bezorgsysteem waarbij autonome voertuigen met gps-tracker en een smartspeaker pizza’s bezorgen.

Momenteel wordt de technologie alleen nog toegepast op augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality projecten. In de toekomst zal de multiexperience technologie breder worden ingezet zodat deze multiple inzetbaar is.

Trend 3: Democratisering

Democratisering van technologie betekent dat mensen gemakkelijk toegang krijgen tot technische of zakelijke kennis zonder uitgebreide (en dure) trainingen.

De democratisering richt zich op vier belangrijke gebieden – applicatieontwikkeling, data en analyse, ontwerp en kennis – en wordt vaak aangeduid als “burgertoegang”, wat heeft geleid tot de opkomst van gegevenswetenschappers, burgerprogrammeurs en meer.

Democratisering zou bijvoorbeeld ontwikkelaars in staat stellen datamodellen te genereren zonder dat zij vaardigheden van een datawetenschapper nodig zouden hebben. In plaats daarvan zouden ze vertrouwen op AI-aangedreven ontwikkeling om code te genereren en testen te automatiseren. Op deze manier kan men efficiënter en effectiever valide data genereren en kostenbesparend werken.

Trends uit 2019 en de toekomst

Vorig jaar schreef Gartner over Edge Computing, Autonome apparaten en Quantum computing. Deze technologieën hebben zich dit jaar verder ontwikkeld en zijn bijvoorbeeld verwerkt in projecten zoals die van Domino’s Pizza. Met de komst van 5G, verbetering van kunstmatige intelligentie en het toepassen augmented reality (AR) en virtual reality (VR) zal data beter verwerkt worden en slimmer toegepast kunnen worden in elektronische apparaten, zoals dat bij hyperautomation gedaan wordt.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!