ITIL: Wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Geplaatst op 22-08-2023

Een van de favoriete certificeringen binnen de ICT is ITIL4. Of je net je carrière start of al jaren werkervaring hebt, ITIL gecertificeerd zijn is altijd een pré. Maar wat houdt ITIL eigenlijk in en waarvoor wordt het gebruikt? Daar gaan we in dit artikel verder op in. Maar ook lopen we door de geschiedenis, hoe het in de praktijk gebruikt wordt en hoe het de bedrijfsprestaties verbetert. 

Wat is ITIL?

ITIL, ook wel Information Technology Infrastructure Library is genoemd, is in de jaren 80 ontwikkeld door de Britse overheid, naar aanleiding van de groei in de ICT-wereld. ITIL is slechts een framework met een reeks best practices, gericht op de verbetering van de klanttevredenheid en productiviteit. 

ITIL’s systematische benadering van IT-servicebeheer kan bedrijven helpen bij het beheren van risico’s, het versterken van klantrelaties, het opzetten van kosteneffectieve werkwijzen en het bouwen van een stabiele IT-omgeving die groei, schaal en verandering mogelijk maakt. 

Met andere woorden: richtlijnen die aangeven hoe een IT-dienstverlener het best kan garanderen dat haar klanten de producten en diensten krijgen die zij verlangen. 

 

Wat zit er in ITIL?

ITIL4 richt zich op de bedrijfscultuur en het integreren van IT in de algehele bedrijfsstructuur. Het moedigt samenwerking tussen IT en andere afdelingen aan, vooral omdat andere business units steeds meer op technologie vertrouwen om hun werk gedaan te krijgen. 

ITIL heeft in de loop van de jaren aan verschillende revisies ondergaan. Zo werd er bij ITIL v3 gebruik gemaakt van de Service Lifecycle voor het bedenken, ontwerpen, afstemmen, uitleveren, ondersteunen en verbeteren van de IT-dienstverlening. In ITIL 4, uitgebracht in 2019, is de Service Value Chain in de plaats gekomen van de Service Lifecycle. 

 

Hoe breng ik ITIL in de praktijk?

Er is een schreeuwende behoefte ontstaan aan structuur. ITIL is hierbij één van de instrumenten om IT-organisaties te ondersteunen bij het vormgeven en inrichten van een beheerorganisatie. 

Voordat je ITIL bij een organisatie implementeert, zijn er verschillende vragen die beantwoord moeten worden. Dit zijn vragen zoals welke problemen de organisatie probeert op te lossen en wat de route is naar continue serviceverbetering. 

Processen moeten op maat gemaakt worden voor de organisatie en hier gaat tijd in zitten, er zit namelijk verschil tussen een proces in de theorie en in de praktijk. De kunst is om een initieel proces neer te zetten en vervolgens in de praktijk te kijken wat voor effect het heeft en of dit de gewenste resultaten oplevert. 

Om ITIL goed in de praktijk te kunnen brengen is het raadzaam om ITIL certificaten te halen. De examens voor certificeringen kunnen afgenomen worden op verschillende locaties in Nederland. 

 

Wat is ITIL-certificering en is de certificering het waard?

Het certificatieschema van ITIL 4 bestaat uit de ITIL Foundation en de ITIL Master-examens. Het ITIL Foundation-examen heeft twee paden, ITIL Managing Professional (MP) of ITIL Strategic Leader (SL), die elk hun eigen modules en examens hebben. 

Het ITIL Managing Professional (MP)-examen is ontworpen voor IT-professionals die betrokken zijn bij technologie en digitale teams in de hele organisatie, niet alleen op de IT-afdeling. Dit pad leert professionals alles wat ze moeten weten over het uitvoeren van succesvolle IT-projecten, teams en workflows. 

 

Hoe kan ITIL de bedrijfsprestaties van mijn bedrijf verbeteren?

Een goede IT-organisatie die risico’s minimaliseert en de infrastructuur beheert, bespaart niet alleen geld, maar stelt de medewerkers ook in staat hun werk effectiever te doen 

ITIL biedt een systematische en professionele aanpak voor het beheer van IT-dienstverlening en biedt de volgende voordelen: 

  • Lagere IT-kosten
  • Verbeterde IT-services door het gebruik van bewezen best practice-processen 
  • Verbeterde klanttevredenheid door een professionelere benadering van dienstverlening 
  • Normen en begeleiding 
  • Verbeterde productiviteit 
  • Verbeterd gebruik van vaardigheden en ervaring 

 

Op zoek naar een ITIL gecertificeerde IT professional?

Wij helpen graag met de juiste medewerkers!  Linden-IT biedt, met beperkte beschikbaarheid, een gesprek aan met onze consultant Danny. Danny is simpelweg de beste in het geven van een maatwerk advies over de mogelijkheden om de IT dienstverlening te verbeteren.

Meer weten over hoe dit in zijn werk gaat? Neem contact op via: ture.de.weijer@linden-it.com

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!