Microsoft Azure, Office 365 en Cloudsupport op de helpdesk

Geplaatst op 15-05-2019

Wat verandert er met de komst van alle Cloudoplossingen op de helpdesk? Deze vraag komt steeds vaker op bij helpdeskmedewerkers. Waar voorheen een helpdeskmedewerker zich bezighield met support leveren aan voornamelijk on-premise systemen, verschuift dit langzamerhand naar oplossingen in de cloud. Door het intreden van Microsoft Office 365 en Microsoft Azure kan support overal in de wereld worden geleverd. Toch blijft on-site support belangrijk voor de ondersteuning van de gebruikers.

Office 365

Met de komst van Microsoft Office 365 is het beheren van online-applicaties makkelijker geworden. Je hoeft namelijk niet meer rekening te houden met de onderliggende hardware en de omvang is makkelijk schaalbaar. Alle applicaties van Microsoft Office sluiten naadloos op elkaar aan en via het beheercentrum kunnen de applicaties makkelijk beheerd worden.

Via Azure Active Directory, vergelijkbaar met on-premise Active Directory, kunnen gebruikers worden aangemaakt en gekoppeld worden aan een e-mailaccount, rechten kunnen worden verleend, policies kunnen worden geconfigureerd en uitgerold. Het bijkomend voordeel van deze cloud-omgeving is dat er één website is waarop het volledige beheer plaatsvindt.

Microsoft Azure

Onder Microsoft Azure valt het gelijknamige Cloudbased computing platform en besturingssysteem waar Software as a Service (Saas) diensten aangeboden kunnen worden. De lijst met applicaties dat wordt aangeboden is eindeloos. Voor ieder doel is een applicatie beschikbaar. Daarnaast beschikt Azure over beheertools die gebruikt worden op de helpdesk.

Azure Device Managament

Met Azure Device Management heeft de helpdesk de volledige beschikking over het beheer van alle aangemelde apparaten binnen de organisatie. Binnen deze omgeving kunnen licenties en applicaties worden toegewezen aan fysieke apparatuur, groepen en beheerdersrollen.

De Security en updates kunnen hier ook niet achterblijven. Per device of groep kan er gericht een update worden uitgevoerd of Security worden aangescherpt doormiddel van policies of gebruikersrechten.

On-site support

De online-applicaties hebben ervoor gezorgd dat een groot gedeelte van de diensten uit handen wordt gegeven. Echter blijft het beheer wel in handen van de helpdesk. De moderne helpdesk speelt hierop in door kennis te delen over het gebruik van online-applicaties. Er wordt dan verwacht dat de helpdeskmedewerker kan werken met de online-applicaties, zoals Microsoft Sharepoint of Microsoft Teams. Binnenkomende meldingen zullen veel meer gaan over de online-applicaties.

De vraag naar on-site support blijft onverminderd aanwezig door het behoud van fysieke apparatuur. Ook blijven er veel applicaties lokaal draaien. Sommige bedrijven kiezen uit veiligheidsoverweging ervoor om alle applicaties lokaal te houden of willen in ieder geval lokaal een back-up hebben.

Met de vraag “Wat verandert met de komst van alle Cloudoplossingen op de helpdesk? kan er geen eenduidig antwoord worden gegeven. Wel wordt er verwacht dat steeds meer applicaties migreren naar de cloud, waardoor het beheer alleen via een web-interface plaatsvindt.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!