Microsoft Office, OpenOffice of LibreOffice: welke is beter?

Geplaatst op 17-03-2020

Microsoft Office wordt op veel kantoren over de hele wereld gebruikt. Door de komst van gratis alternatieve open source office-suites lijkt het misschien aantrekkelijk om over te stappen naar LibreOffice of Apache’s OpenOffice. Zowel de Microsoft Office- als de Open source Office-pakken hebben hun voor- en nadelen, en een van de grootste beslissingen waarmee je te maken kunt krijgen, is om er een te kiezen.

De keuze voor een commerciële Microsoft Office-suite licentie of een open-source platform zoals LibreOffice of een OpenOffice hangt af van welke eisen er in de organisatie gesteld worden.

Commerciële productiviteitssuite versus open source productiviteitssuite

Commerciële software wordt ontwikkeld door een bedrijf met een winstoogmerk. Microsoft wil geld verdienen met de verkoop van de Offices-suites. Open source-software is echter ontwikkeld door ontwikkelaars die software gratis beschikbaar stellen. Het belangrijkste argument daarvoor is dat het beschikbaar moet zijn voor een grote groep.

Open source-software heeft als voordeel dat het op oneindig veel apparaten geïnstalleerd kan worden zonder dat er dure licentie voor nodig is. Zo is het mogelijk om meerdere versies geïnstalleerd te hebben zonder dat het elkaar tegenwerkt.

De Microsoft Office-suite heeft een geweldig cloudplatform, waar het gebruikers ontzettend makkelijk wordt gemaakt om documenten te delen, bewerken en presenteren. Open source-software heeft vaak niet de mogelijkheid voor cloudoplossingen.

OpenOffice vs LibreOffice

LibreOffice en Apache OpenOffice hebben van oorsprong dezelfde broncode. De verschillen in attributen en vergelijkbare functies tussen deze twee tools zijn minimaal. In beide tools kan je teksten, spreadsheets en diapresentaties bewerken.

LibreOffice is echter populairder dan OpenOffice voor de extra functies en de snelheid in vergelijking met Open Office-suites.

Kenmerken

De interface van de Microsoft Office-suite is gebaseerd op een tab menustructuur. In tegenstelling tot Open Source Office-suites die de traditionele interface hebben. De spelling- en grammaticacontrole is bij de Microsoft Office-suite ingebouwd, terwijl deze bij open source office-suites apart gedownload moet worden.

De Office-suites bevatten extra tools zoals Calc die worden gebruikt als spreadsheetsoftware, Impress die wordt gebruikt als presentatiesoftware en Writer die wordt gebruikt als tekstverwerkingssoftware.

Bovendien heeft het hulpmiddelen zoals Draw, Math en Base. Microsoft Office-suite daarentegen heeft vergelijkbare tools zoals Microsoft Word, PowerPoint, Microsoft Visio, Microsoft Access-equivalent en wiskundige formulesoftware.

Systeemvereisten en compatibiliteit

De drie office-pakketten werken op de meeste besturingssystemen. Microsoft Office werkt op Windows, Mac, Linux, Android, iOS, enz. Alle open source Office-suites werken goed met Linux, Windows en Mac.

Als je met een ouder systeem werkt is het verstandiger om voor open source office-suites te kiezen. Deze software gebruikt minder geheugen. Microsoft Office heeft in tegenstelling tot open source office-suites minimaal 3gb nodig

Kosten

Aan de officepakketten van LibreOffice en OpenOffice zijn geen kosten verbonden. Aan Microsoft Office wel. De kosten verschillen per afname en versie.

Veiligheid

Alle drie de officepakketten zijn beveiligd door de ontwikkelaars. De open source office-suites worden voorzien van patches en updates door ontwikkelaar vrijwilligers. De code achter Microsoft Office is geheim en dit helpt mede te beschermen tegen hackers. Upgrades naar de nieuwe versie in Microsoft Office zijn niet altijd gratis, hoewel sommige kleinere updates niets kosten.

Conclusie

Alle drie de Office-suites zijn solide softwarepakketten waar tools te vinden zijn om office-documenten te bewerken. Een belangrijke factor bij het kiezen van de software is uiteindelijk de licentiekosten. Als geld geen rol speelt dan wint Windows Office het gemakkelijk. Open Source Office-suites zijn echter weer interessanter als het om de   prijs-kwaliteitverhouding gaat, ze zijn namelijk gratis.

Als u een volledig tevreden bent met één van de office-suites is het zonde van de tijd om over te schakelen als het budget geen probleem is.  Microsoft Office is absoluut de ideale keuze als uw organisatie een platform gebruikt dat goed aansluit bij de op Microsoft gebaseerde technologieën.

 

Benieuwd naar onze diensten?

Bekijk nu al onze IT expertises

IT expertises

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!