On-premise, hybride of cloud?

Geplaatst op 01-07-2019

Steeds meer bedrijven verhuizen hun applicaties en data naar de Cloud. Is dit een modeverschijnsel of brengt dit daadwerkelijk voordelen met zich mee? Waarom en wanneer zou je migreren naar de Cloud? Is er een ook een tussenoplossing? In deze blog vertellen we welke factoren mee spelen bij de keuze tussen on-premise, hybride of Cloud.

Kosten: voordelig of grote investering?

Bij het uitbreiden of aanschaf van nieuwe servers (on-premise) is er altijd op korte termijn een grote kostenpost te verwachten. Na de aanschaf is het altijd maar de vraag of de ingekochte capaciteit voldoet aan de gewenste eis. Het kan zomaar zijn dat gebruikers meer van het systeem vereisen dan mogelijk is. Op zo’n moment is er een verkeerde beslissing genomen door te weinig resources aan te bieden. Had het dan niet beter geweest om toch voor een Cloudoplossing te gaan?

De kosten van werken in de cloud is een stuk overzichtelijker en transparanter.  Bij het gebruikmaken van server diensten van zowel private als non-private zijn de prijzen al vooraf bekend. De gebruiker betaalt op maandelijkse basis een bedrag welke kan variëren door de hoeveelheid van de resources die is afgenomen.

Bij een hybride-oplossing, wordt er zowel gebruikt gemaakt van on-premise als Cloudomgeving. Data wordt zowel lokaal als in de cloud opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat data razendsnel lokaal beschikbaar is en ook bijvoorbeeld ter back-up opgeslagen kan worden op een veilige plek. Het nadeel is echter wel dat een hybride-oplossing extra kosten met zich mee brengt.

Onderhoud

Bij een on-premise omgeving heb je de servers lokaal in eigen beheer. Deze servers zijn geregeld afhankelijk van goed onderhoud. Software moet tijdig worden geüpdatet en licenties moeten af en toe worden herzien. Hardware verouderd snel en moet voldoen aan de laatst gestelde eisen. Niet alleen de aanschaf, alsook het onderhoud brengt een hoop kosten met zich mee. De infrastructuur blijft weliswaar hetzelfde maar het vervangen van machines drukt niet de kosten.

Bij Cloudoplossingen ben je niet afhankelijk van licenties, software en hardware. De aanbieder van clouddiensten neemt de verantwoording van werkende servers en onderhoud op zich. Je betaalt alleen voor het gebruik van de services.

Voor een hybride-oplossing geldt ook dat on-premise servers onderhouden dienen te worden. De hoeveelheid on-premise servers bij een hybride-oplossing kan verschillen ten opzichte van losstaande een on-premise-omgeving. De opslag van data kan bijvoorbeeld bij een hybride-omgeving verdeeld worden over de on-premise- en Cloudomgeving.

Schaalbaar

On-premise omgevingen zijn redelijk schaalbaar door extra resources toe te voegen aan de bestaande infrastructuur. Echter kan terug schalen minder makkelijk vanwege de verwachte instabiliteit. Bedrijven met on-premise servers moeten dus bij aanschaf denken aan eventuele schaalbaarheid.

Cloudoplossingen zijn makkelijker schaalbaar. De Cloudaanbieders hebben veel resources beschikbaar waardoor zij makkelijk kunnen schalen.  Wanneer een gebruiker minder resources nodig heeft, kan de gebruiker het abonnement makkelijk aanpassen.

Ook een hybride-oplossing is schaalbaar. Aan de cloud zijde kan er zoals hierboven vermeld staat, makkelijk geschakeld worden. Wel moet er rekening gehouden met de juiste verdeling dus beide datastromen.

Veiligheid

Sommige bedrijven twijfelen over de veiligheid van Cloudoplossingen. Zij willen levers de servers lokaal hebben. De beveiliging op on-premise servers lijkt altijd goed geregeld. Je bent zelf verantwoordelijk voor al het verkeer binnen de organisatie. Maar is alle data wel goed afgeschermd tegen ongewenste gebruikers? Gebruikers moeten bijvoorbeeld niet overal kunnen inloggen en serversruimtes moeten worden afgesloten.

De veiligheid omtrent Cloudoplossingen wordt gewaarborgd door een beveiligde verbinding die vanaf de server tot stand wordt gebracht. De serverruimtes zijn beveiligd en daarom betrouwbaar.

Bij een hybride-omgevingen heb je te maken met extra veiligheidseisen. Omdat de data zowel lokaal als in de cloud staat opgeslagen, is het een noodzaak om data beter af te schermen.

Kort samengevat

Om antwoord op de vraag te geven: On-premise, hybride of Cloud? Is geen eenduidig antwoord te geven. Werk je bij een klein bedrijf met een beperkt aantal medewerkers verdeeld door heel Nederland, kan het interessanter zijn om geheel in de Cloud te werken. Maar een groter bedrijf die medewerkers op een vaste plek heeft, heeft misschien meer baat bij een on-premise-oplossing. Het verschilt dus per bedrijfsomvang en ambitie welke oplossing het meeste geschikt is.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!