Geplaatst op 15-06-2022
Door de krappe arbeidsmarkt zijn bedrijven sneller geneigd creatieve oplossingen te zoeken voor het vinden van geschikt personeel. Opleiding en het juiste papiertje worden daarbij minder belangrijk en de juiste vaardigheden belangrijker (bron: UWV). Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse bedrijven ervoor openstaat mbo’ers aan te nemen om daarmee hun personeelstekort op te vangen. Vooral organisaties in Noord-Nederland zijn hiertoe bereid. Benieuwd naar hoe bedrijven in andere delen van Nederland hierover denken? Je ziet het in de visual.
Ondanks het gebrek aan geschikte kandidaten, kunnen HR-verantwoordelijken voor sommige functies niet afwijken van het gevraagde opleidingsniveau. Dit is een van de redenen waarom zeventien procent van de Nederlandse HR-verantwoordelijken dan ook liever geen middelbaargeschoolden aanneemt. Dit geldt vooral in de financiële wereld, het onderwijs en de IT-sector. In hoeverre dit verschilt met andere branches, vind je terug in de visual.
Het STAP-budget is een initiatief van de overheid waarmee werkenden en werkzoekenden subsidie kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Maar bij wie ligt deze verantwoordelijkheid? Hoewel bedrijven eerder geneigd zijn mbo’ers aan te nemen, heeft maar liefst een derde van de Nederlandse organisaties onvoldoende middelen om te investeren in de professionele ontwikkeling van hun werknemers. Dit zorgt ervoor dat 39 procent van de HR-professionals liever een over- dan een onder gekwalificeerde kandidaat aanneemt. Voor de exacte percentages verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën, bekijk je de visual.
In de ideale wereld hebben afgestudeerden tijdens hun studie de juiste kennis opgedaan om meteen aan het werk te kunnen. In de praktijk blijkt dit vaak anders en kom het neer op learning on the job. Een derde van de HR-professionals vindt dat mbo-scholen hierin een belangrijke rol hebben en dat aansluiting van opleidingen op het werkveld beter kan. Vooral HR-verantwoordelijken in de IT-sector vinden dat opleidingen niet goed genoeg aansluiten op de praktijk. Benieuwd naar de verschillen met andere sectoren? Bekijk dan de visual.
Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om werknemers bij- of om te scholen eindeloos. Ben je bijvoorbeeld monteur maar kom je er na een aantal jaar werken achter dat je toch meer affiniteit hebt met ICT? Reden (en mogelijkheden) genoeg voor een carrièreswitch. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat veel organisaties weleens verder kijken dan de opleiding van een kandidaat. Met name jonge mannelijke HR-professionals hechten hier weinig waarde aan. Benieuwd naar de exacte verschillen tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.
Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.