Review: Apple iPad 2018 VS Microsoft Surface Go

Geplaatst op 12-09-2018

Vorige maand maakten wij kennis met de nieuwste release van de Microsoft Surface familie. De Surface Go is Microsoft’s meest betaalbare tablet van dit moment. Met €499,- kost deze tablet maar de helft van zijn grote broer, de Surface Pro. De grote vraag is natuurlijk of deze tablet een gelijkwaardige concurrent is van de Apple iPad, die in dezelfde prijsklasse zit. Wij zochten het voor je uit. In dit review lees je de vergelijking tussen de Apple iPad en de Microsoft Surface Go.

Ontwerp

Het eerste dat opvalt is natuurlijk het design. Hierbij is de Surface Go iets dikker en grover dan de iPad, die het traditionele ontwerp aanhoudt. Wel heeft Microsoft gekozen voor een groter scherm van 10 inch, terwijl die van de iPad 9,7 inch is. Dit verschil is overigens klein genoeg om je er niet aan te kunnen storen. Ook voelt de iPad net wat lichter in de hand.

Op het gebied van aansluitingen maakt de Surface Go het je net wat makkelijker. Deze tablet heeft namelijk een USB-C port, een headphone aansluiting en een Surface Dock connector. De iPad heeft daarentegen alleen maar een headphone aansluiting en een Lighting port, waardoor je een extra adapter nodig hebt om USB-apparaten aan te kunnen sluiten.

Krachtpatsers?

Beide tablets zijn vrij krachtig, zeker voor hun prijsklasse. De Surface Go runt Intel dual-core Pentium Gold 4425Y processor met 4GB RAM werkgeheugen in de goedkoopste versie. Een duurdere versie verdubbelt het RAM geheugen al tot 8GB. De iPad blijft hier in theorie achter met zijn eigen A10 Fusion core met M10 coprocessor en een RAM geheugen van 2GB. Dit zou de Surface Pro een grote voorsprong moeten geven. Toch is in de praktijk de iPad in gebruik een stuk sneller. Dit komt omdat de iPad lichtere apps draait, terwijl de Surface Pro eigenlijk al meer richting een laptop gaat en zwaardere programma’s draagt.

Gebruik

Wat het gebruiksgemak betreft, ligt het er aan wat je ermee wilt doen. De iPad is erg snel en de gehele interface is echt gemaakt voor touchscreengebruik. Wel zijn de apps vrij licht en beperkt in opties. De Surface Go gaat al meer op een laptop lijken. Deze draait op een Windows 10S besturingssysteem met de mogelijkheid tot een gratis upgrade naar Windows 10 Pro. Met een volledig Office-Pakket en andere programma’s heb je meer opties op het gebied van productiviteit. Wel is de Surface Pro dan niet altijd even snel als de iPad 2018.

Bovendien zit er een klein verschil in de batterijduur. De iPad belooft een batterijduur van 10 uur, terwijl de Surface Pro na 9 uur weer opgeladen dient te worden. Voor beide tablets geldt deze batterijduur wanneer de tablets non-stop gebruikt worden.

Het laatste verschil zit in de beeldschermkwaliteit. Hoewel de Surface Go een iets groter beeldscherm heeft, is het beeld met een 1800 x 1200 pixel display minder scherp dan die van de iPad 2018. Deze heeft namelijk display van 2048 x 1536 pixels. Overigens is dit niet erg storend, aangezien het hier om relatief kleine schermen gaat.

Conclusie

Het is lastig om te zeggen welke van de tablets nu echt de beste is. Het draait hier allemaal om waar je een tablet voor wilt gaan gebruiken. Is dit vooral voor entertainment, het checken van je emails en het streamen van video’s? Dan kun je het beste voor de iPad 2018 gaan. Zo ben je gegarandeerd van een langere batterijduur en een betere beeldschermkwaliteit. Echter, wanneer je voor meer productiviteit wilt gaan zoals het schrijven van teksten of het installeren van bewerkingsprogramma’s, is de Surface Go een betere optie. Hier kun je zwaardere programma’s op draaien en apparaten op aansluiten. Overigens zijn beide tablets prima geschikt om lichtere games op te spelen.

En, heb je je keuze al kunnen maken?

Meer gadget nieuws? Dan is deze blog over top 10 tech gadgets echt iets voor jou!

Kun je nog steeds niet kiezen tussen de iPad 2018 en de Surface Go? Met een baan bij Linden-IT kun je ze allebei in huis halen. Solliciteer nu!

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!