Ruim helft Nederlandse bedrijven heeft meer uitstroom dan gewenst

Geplaatst op 29-11-2022

De historische krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. Op dit moment staan er 121 vacatures open tegen 100 werklozen (bron: CBS). Daarmee blijft het personeelstekort en de continuïteit voor veel bedrijven een dagelijkse zorg. Organisaties hebben te maken met een hoog verloop, quiet quittende werknemers of moordende concurrentie in de strijd om het aannemen van goed personeel. Het bieden van hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden of het aannemen van flexibele arbeidskrachten kunnen onderdeel van de oplossing zijn. Staan bedrijven daarvoor open of hebben ze twijfels over de betrokkenheid van flexwerkers? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed Linden-IT onderzoek onder 1.092 Nederlandse HR-verantwoordelijken. De opvallendste resultaten vind je hieronder.

Hoog verloop

Door de krappe arbeidsmarkt vinden werknemers makkelijker een baan dan voorheen. De onderlinge concurrentie tussen bedrijven is groot en organisaties gooien alles in de strijd om goed personeel aan te trekken. Hierdoor wordt het voor sommige organisaties moeilijk om hun personeel te behouden. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven momenteel een hogere uitstroom heeft dan gewenst. Vooral overheidsinstanties hebben te maken met een hoog verloop. Benieuwd naar hoe bedrijven in andere sectoren ervoor staan? Je ziet het in de visual.

 

Voortbestaan organisatie

Bedrijfscontinuïteit wordt door verschillende factoren gewaarborgd. Een daarvan is goed personeel, want zonder de juiste mensen is je bedrijf nergens. Het liefst wil je goede werknemers voor een langere periode aan jouw organisatie binden en samen bouwen aan een mooie toekomst. Voor 37 procent van de Nederlandse HR-verantwoordelijken is de hoge uitstroom van personeel een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van hun organisatie. Drenthenaren maken zich hier de minste zorgen om. In hoeverre dit verschilt met andere provincies, vind je terug in de visual.

Flexibele arbeidskracht

Flexibele arbeidskrachten worden vaak gezien als ‘slechts’ een korte termijn oplossing. Ze zijn makkelijk en snel inzetbaar waardoor ze de werkdruk kunnen verminderen. Maar de inzet van flexibele werknemers kan juist een goede lange termijnstrategie zijn. Ruim de helft van de respondenten staan momenteel meer open voor het aannemen van flexibele werknemers. Vooral vrouwelijke HR-managers zijn hiertoe bereid. Benieuwd naar de exacte verschillen tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Hoger salaris

In de strijd om goed personeel trekken organisaties alles uit de kast. Onbeperkt vakantiedagen, de mogelijkheid om in het buitenland te werken of eenvoudigweg een hoger loon dan bij de concurrentie. Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de HR-managers bereid is om een hoger salaris te betalen aan nieuw personeel. Mannelijke HR-verantwoordelijken zijn hiertoe eerder bereid dan hun vrouwelijke evenknieën. Benieuwd naar de exacte verschillen tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Twijfels

Ondanks de grotere bereidheid om meer flexibele krachten aan te nemen, zijn HR-eindbeslissers ook nog terughoudend. Een van de redenen hiervoor is de twijfel die heerst rondom de loyaliteit van de flexwerkers. Zo vindt 39 procent van de respondenten dat medewerkers met flexibele uren minder loyaal zijn dan medewerkers met vaste uren en een derde ervaart flexwerkers als minder productief. Vooral jonge HR-verantwoordelijken zijn huiverig. Benieuwd naar de exacte verschillen per leeftijdscategorie? Je ziet het in de visual.

IT-professional nodig?

Ben jij op zoek naar betrouwbaar, ervaren IT-professionals? Laat dan je vacature achter. Wij gaan direct op zoek naar de perfecte match voor jouw project!

Meld hier je vacature aan

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!