Sollicitatie? Zo ben jij goed voorbereid!

Geplaatst op 06-12-2017

Wanneer je op een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, is het belangrijk dat jij je goed voorbereid. Ook al is iedereen natuurlijk anders. Sommige mensen vinden het heel makkelijk om spontane gesprekken te voeren. Anderen moeten goed weten waar zij aan toe zijn. Maar er zijn vragen tijdens een sollicitatiegesprek die je altijd kan verwachten. Welke vragen zijn dat en hoe bereid je je daarop voor? Met de tips van Linden-IT ben jij klaar voor jouw sollicitatiegesprek.

Vraag 1: Vertel eens wat over jezelf

Dit is een standaardvraag die in vrijwel ieder sollicitatiegesprek voorkomt. Het lijkt een simpele interessevraag, maar niets is minder waar. Jouw gesprekspartner wil hier al een idee krijgen of jij bij de functie past. Deze vraag kan je het beste tackelen door kort iets over jezelf te vertellen, waarmee je aangeeft dat je bij de functie past. En de beste manier om dit te doen is door een elevator pitch voor te bereiden. Een elevator pitch is een korte presentatie waarin je enthousiast vertelt over jezelf en waar je goed in bent. Vrij vertaald is dit een “verkooppraatje in de lift”. Dit betekent dat je in de tijd van een ritje in de lift een goede indruk moet kunnen wekken. Maar let op: dit moet geen opsomming van al jouw werkervaring worden. Daar is je cv voor.

Vraag 2: Waarom wil jij bij ons werken?

Het goed beantwoorden van deze vraag laat zien dat jij jouw huiswerk gedaan hebt. Zorg ervoor dat je het bedrijf door en door hebt onderzocht. Want misschien spreekt het product jou wel aan. Of je hebt iets met de bedrijfscultuur. Je kan tegenwoordig erg veel vinden over bedrijven. Combineer de voor jouw interessante aspecten met jouw beste eigenschappen. Zo laat jij zien dat jij echt bij het bedrijf past.

Vraag 3: Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Hiermee wil de gesprekspartner peilen of jouw karakteristieken bij het bedrijf en de functie passen. Dus je moet competenties benoemen die een link met de functie hebben. Maar let er ook op dat deze competenties je niet tegenwerken.

Wanneer er om jouw zwaktes wordt gevraagd, is het “upgraden” van een zwakte niet erg, maar je moet niet doordraven. Positieve zwaktes als “ik werk veel te hard” zijn dingen waar je gesprekspartner meteen doorheen kijkt. Noem eens een eigenschap die jou echt in de weg zit en hoe je daarmee om gaat. Zo kom je authentiek over.

Vraag 4: Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Dit is altijd een lastige vraag. Want hoe weet jij hier nou een antwoord op? Er zijn zo veel factoren die jouw levensweg kunnen wijzigen. Jouw gesprekspartner snapt dit ook wel. Het gaat het er hier om dat jouw ambities en jouw passie bij deze functie passen. En dat deze baan deel uitmaakt van jouw carrièrepad. Want als jij graag door wilt groeien, wil je natuurlijk een baan met doorgroeimogelijkheden. De werkgever moet dit weten.

Vraag 5: Heb jij zelf nog vragen?

Allereerst: zeg onder geen beding iets als “Wat doet dit bedrijf eigenlijk?” Dit komt onprofessioneel over. Met deze vraag wil jouw gesprekspartner niet alleen jouw intelligentie peilen (slimme mensen zijn van nature nieuwsgieriger), maar ook naar je interesse kijken. Stel dus inhoudelijke vragen over de functie in het bedrijf. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Hoe ziet een typische werkdag eruit? – Dit geeft jou een beeld over de belangrijkste taken.
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? – Zo laat je zien dat je ambitieus bent.
  • Wat vindt u zelf bijzonder aan werken voor dit bedrijf? – Dit geeft je een beter beeld over het bedrijf en of het bij je past.
  • Zijn er gebieden waarop jullie verbetering zoeken? – Zo kom je erachter of jouw kennis en ervaring bij het bedrijf passen.

Kortom zijn dit de 5 vragen die je in bijna ieder sollicitatiegesprek gaat tegenkomen. Ook zijn dit niet de makkelijkste vragen. Zo heb je en beeld bij wat jouw gesprekspartner hier precies vraagt en wat de achterliggende gedachte is. Dus kan je je hierop voorbereiden.

Let er wel op dat je jezelf blijft. Doe je niet anders voor dan je bent. Want jouw gesprekspartner kijkt hier zo doorheen. Deze wil weten of jij echt past bij de functie en het bedrijf. Met deze tips sla jij je succesvol door het gesprek heen.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!