Sollicitatietips van Linden-IT’s recruiters

Geplaatst op 04-07-2023

Net klaar met je ICT opleiding en op zoek naar een mooie startersfunctie? Of ben je al wat verder in je carrière en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Solliciteren dan kan best spannend zijn. Want hoe zorg jij ervoor dat je een goede indruk achterlaat? Hoe gedraag je je tijdens je sollicitatiegesprek? Onze recruiters vertellen over hun ervaringen met sollicitanten en geven jou tips over hoe je goed voorbereid overkomt.

 

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

“Als recruiter heb ik uiteraard dagelijks te maken met sollicitanten. En dan is er niets wat mij blijer maakt dan een goed voorbereide kandidaat. Dit geeft mij namelijk echt de indruk dat iemand enthousiast is over de baan! Ik heb bijvoorbeeld een keer iemand op gesprek gehad die niets over zijn eigen CV wist te vertellen. Dus ga je op gesprek? Zorg ervoor dat je je CV bij je hebt en die goed kunt onderbouwen. Daarnaast doe je er goed aan om je alvast in te lezen in het bedrijf en wat het precies doet. Dan weet je zelf ook meteen waar je aan toe bent. Ook is het handig om de vacature nog een keer goed door te nemen. Zo weet je wat voor vragen je kunt verwachten tijdens de sollicitatie en kun je zelf ook vragen voorbereiden. Want als jij zelf ook vragen stelt, geeft dat nog beter de indruk dat je echt voorbereid bent!”

 

Kom op tijd aan bij je sollicitatie

“Wanneer je gaat solliciteren wil je natuurlijk meteen een goede indruk maken. En dat begint eigenlijk al net voor het sollicitatiegesprek, met op tijd komen! Wij maken nog wel eens mee dat iemand veel te laat is zonder iets te laten weten, of helemaal niet komt opdagen! Zorg er dus voor dat je de dag voor het gesprek de route hebt gecheckt en weet wat je reistijd is. Vertrek ook extra vroeg, zodat je rekening kunt houden met eventuele vertragingen. Zo weet je zeker dat je op tijd bent! Maar hoe voorbereid je ook bent, het kan natuurlijk voorkomen dat je gewoon echt even pech hebt. Ben je verhinderd? Geef dat dan tijdig aan bij jouw gesprekspartner. Wij stellen dit zeer op prijs en maken eventueel een nieuwe afspraak met je. Dan heb jij alvast een nette indruk achter gelaten!”

 

Je gedrag tijdens het solliciteren

“Een van de leukste dingen aan werken als recruiter vind dat ik zo veel verschillende mensen spreek. Iedereen is natuurlijk anders en dat is fantastisch! Soms merk ik dat sollicitanten een beetje twijfelen aan hoe ze zich moeten gedragen tijdens hun sollicitatie. Ik had een sollicitant die zijn jas aan hield, uitgebreid zijn kauwgom bleef kauwen en onderuitgezakt op de stoel zat. En dat kan natuurlijk niet. Dus geef ik uiteraard graag een paar tips over hoe je je gedraagt als je gaat solliciteren.
Het begint namelijk al bij binnenkomst. Zorg ervoor dat je je jas uit hebt voordat je het gesprek in gaat. Dat staat een stuk netter. Verder is het natuurlijk belangrijk om beleefd te zijn, dan heb je altijd een prettig gesprek. En zorg dat je een pro-actieve houding hebt tijdens een gesprek en netjes rechtop zit. Zo kom je al een stuk professioneler over!”

 

Haren gekamd?

“Jezelf presenteren is erg belangrijk. Ook zo komen wij wat meer over jou te weten. Dus wil je echt met kop en schouders boven iedereen uitsteken? Ga dan een stapje verder. Neem bijvoorbeeld een aantal referenties mee naar de sollicitatie. En denk na over jouw toekomstvisie. Deze hoef je natuurlijk niet helemaal uitgestippeld te hebben, maar wij willen graag zien welke kant jij op wilt en wat jouw ambities zijn. En weet je wat ook erg belangrijk is? Er representatief uitzien! Ik had een keer een sollicitant die zijn persoonlijke hygiëne nogal had verwaarloosd, wat natuurlijk niet kan als je gaat solliciteren. Zorg er dus voor dat je nette kleding aanhebt, op zijn minst een mooi gestreken overhemd en een nette broek zonder gaten. En let op persoonlijke hygiëne, dus een frisse douche, een lekker geurtje en op naar het gesprek!”

 

Je houding als IT-professional

“Ga je solliciteren naar een IT functie? Let dan op je houding als IT-professional. Ik had ooit een online sollicitatie, waarbij de kandidaat niet wist hoe hij zijn microfoon aan zet. Dat komt natuurlijk niet zo professioneel over als je een baan binnen de IT wilt. Dus probeer een beetje pro-actief te blijven en weet wat er van je verwacht kan worden. En je bent natuurlijk een professional, dus denk ook vooral aan je manieren en wees beleefd. Maar vergeet ook vooral niet om dicht bij jezelf te blijven. Wij willen graag weten hoe jij bent, zodat wij een goed passende baan voor jou kunnen vinden!

 

Weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Solliciteer nu!

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!