Dé trends en ontwikkelingen in systeembeheer

Geplaatst op 19-09-2023

De wereld van systeembeheer staat op z’n kop. Cloud computing is aan een opmars bezig, nieuwe technologieën schieten als digitale paddenstoelen uit de grond, de wereldwijde acceptatie en integratie van Artificial Intelligence (AI), bouwen aan hybride infrastructuren voor betrouwbaar hybride werken – we snappen dat jouw systeem soms even een error heeft. Daarom vroegen wij onze marktkenners en IT-specialisten naar de écht belangrijke trends en ontwikkelingen in systeembeheer, zodat jij (voorlopig) weer helemaal bij bent.

‘The cloud is hanging over us’

We schreven er een poosje geleden al over: cloud computing is de nieuwe standaard. Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud-oplossingen, zoals SaaS (Software as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) en PaaS (Platform as a Service). En die exponentiële groei van de cloud is niet zonder reden. De ‘sky is the limit’ als het om deze oplossingen gaat. Oplossingen die bovendien kostenbesparend zijn en uitblinken in flexibiliteit en toegankelijkheid. Daar gaat elke organisatie van stralen, toch?

Ondertussen werken knappe koppen keihard aan het verder beveiligen én optimaliseren van cloud-diensten. Zo zijn nieuwe oplossingen gecreëerd die het mogelijk maken clouddiensten in één ICT-omgeving samen te brengen. Dit zorgt ervoor dat data en diensten nog makkelijker van de cloud of het datacenter naar gekoppelde apparaten worden gebracht. Zo hebben gebruikers en eindgebruikers nog sneller toegang tot data en systemen – zónder vertraging.

Het opschalen van cybersecurity

De versnelde digitale transitie van de afgelopen jaren brengt enorm veel voordelen met zich mee. Om maar eens een bekende uitspraak aan te halen: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’. Helaas geldt deze wijsheid vaak ook andersom. In het geval van digitalisering schuilt het nadeel in cybersecurity. Beter gezegd de noodzaak van goede beveiliging. De toenemende complexiteit en afhankelijkheid van IT-systemen, programma’s, software en de groeiende dreiging van cyberaanvallen maken het voor bedrijven steeds moeilijkheid om systemen, gebruikers en data veilig te houden.

‘Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt’, om nog maar eens een andere voetbalwijsheid aan te halen. Gelukkig is de tactiek in de wereld van systeembeheer inmiddels volledig gericht op tegenhouden. Die focus op cybersecurity resulteert in geavanceerde beveiligingslagen en razendsnelle herkenning van bedreigingen. Onder meer (daar heb je ‘m weer) kunstmatige intelligentie helpt bij het vroegtijdig detecteren en anticiperen op cyberaanvallen.

 

DevOps: definitief niet meer weg te denken

Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van DevOps (Development & Operations). Deze moderne manier van werken combineert softwareontwikkeling en -beheer. DevOps heeft als doel om de ontwikkeling en het beheer van software te versnellen en te verbeteren door softwareontwikkelaars en IT-operations (beheer) direct met elkaar samen te laten werken. Deze integratie levert in praktijk diverse voordelen op, zoals supersnelle ontwikkeling, complete oplevering en praktische implementatie. En door het samenvoegen van diverse expertises stimuleert de DevOps-werkwijze continue verbetering in softwareontwikkeling en systeembeheer, op kleine én grote schaal.

DevOps was al flink aan het groeien. De cloud-revolutie van de laatste jaren heeft deze werkwijze alleen maar populairder gemaakt. Steeds meer bedrijven gebruiken cloud-gebaseerde DevOps-oplossingen voor het sneller en gemakkelijker ontwikkelen, implementeren en beheren van software in de cloud. Ook het automatiseren van taken, denk aan het uitrollen van software, het bewaken van systemen en het oplossen van problemen, is binnen DevOps inmiddels volledig functioneel – en dit maakt het leven van de systeembeheerder een heel stuk prettiger.

Hybride werken, hybride uitdagingen

Hybride werken is een blijvertje. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Werknemers in elk geval zéker. De coronaperiode heeft uitgewezen dat flexibel (hybride) werken het nieuwe werken is. De keuze en mogelijkheid om te werken waar en wanneer je wilt – thuis als het kan en met collega’s op kantoor als je wilt. Deze hybride behoefte betekent wel dat werkgevers met nieuwe uitdagingen te maken krijgen: het faciliteren van systemen die hybride werken efficiënt, soepel en betrokken maken.

Denk aan handige tools als Microsoft Teams, SharePoint en bedrijfssoftware, maar ook hardware die vergaderen, klantcontact en -ondersteuning en intern en extern communiceren op afstand zo goed mogelijk ondersteunen. Daarmee zijn de portefeuille en verantwoordelijkheden van de systeembeheerder in een paar jaar tijd flink uitgebreid. En met de snelheid van de verschuivingen van de afgelopen jaren in het achterhoofd, mag je verwachten dat goed – en remote – systeembeheer in de komende jaren alleen maar belangrijker wordt.

‘Big Data’, schaalbaarheid en Internet of Things

Als het om digitaal innoveren en inspireren gaat, kunnen we nog uren doorpraten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de groei van het Internet of Things (IoT) – een netwerk van fysieke objecten die met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen. De impact van deze groei op systeembeheer zit ‘m in het feit dat systeembeheerders ervoor moeten zorgen dat verbonden objecten ook daadwerkelijk veilig en betrouwbaar blijven werken.

Of ‘Big Data’: enorme verzamelingen van grote hoeveelheden informatie. Gegevens die je niet even met traditionele dataverwerkingsmethoden verwerkt. Ook dit vraagt van slimme oplossingen voor het verzamelen, beheren en analyseren van data. Het liefst nog schaalbaar ook, zodat IT-systemen voldoen aan de (veranderende) behoeften van bedrijven.

Maak kennis met de kenners van Linden-IT

Ja, het is veel. En nee, dit is lang niet alles. Wie wel van alles op de hoogte zijn, zijn onze specialisten. Linden-IT beschikt over professionals in systeembeheer die bedrijven helpen flexibeler, veiliger en efficiënter opereren. Van ruime ervaring tot innovatieve ideeën – en vaak beiden: onze systeembeheerders benutten alle kennis, systemen, tools en ontwikkelingen voor het vergroten van zakelijke efficiëntie, het minimaliseren van veiligheidsrisico’s en het waarborgen van bedrijfscontinuïteit.

Ben jij op zoek naar een systeembeheerder? Maak dan kennis met onze professionals en vind de IT-professional die jouw bedrijf sterker maakt. Of neem contact op met onze consultant Ture om jouw zakelijke behoeften en uitdagingen te bespreken. Systeembeheerder worden of toe aan een nieuwe uitdagingen in jouw carrière? Solliciteer bij Linden-IT, bekijk de vacatures, ontdek onze uitstekende voorwaarden en ga aan de slag bij (internationale) topbedrijven.

Contact

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!