Vrouwen in de IT

Geplaatst op 08-03-2023

Al jaren is vrouwen in de IT een hot topic. Zowel de vraag hoe we de IT aantrekkelijker maken voor vrouwen als de vrouwen die deze keuze al gemaakt hebben. Op dit moment is nog geen 20% van de personen die werken in de IT, vrouw. Terwijl de IT wel degelijk een sector is die ook voor vrouwen aantrekkelijk zou kunnen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste computerprogrammeur een vrouw was? Namelijk, wiskundige en schrijfster Ada Lovelance. Ondanks haar succes blijft de IT een branche die door mannen gedomineerd wordt.

Equals streeft ernaar om in 2025 minimaal 36% vrouwen in de tech te zien. Om meer vrouwen aan te sporen een carrière in de tech en IT te overwegen is het belangrijk dat zij, naast vrouwen als Ada Lovelance, voldoende rolmodellen hebben om naar op te kijken en een voorbeeld aan te nemen. Deze rolmodellen zijn er wel, maar deze zijn vaak niet zichtbaar genoeg voor de doelgroep. Daarom komt Equals ieder jaar met een mooie campagne rondom deze vrouwelijke rolmodellen. Deze campagne draait om vrouwen die binnen de IT een hoge functie bekleden. Deze vrouwen worden met het oog op nationale vrouwendag op 8 maart goed in het zonnetje gezet. Meer over het idee achter deze campagne lees je hier: https://equals.nl/

Binnen Linden-IT hebben wij deze rolmodellen al rondlopen. Namelijk, Stephanie, Sanne en Marian. Alle 3 hebben als business unit director de leiding over een van onze salesregio’s.  daarmee vervullen zij een belangrijke, hoge functie binnen Linden-IT waarin zij een team van recruiters, consultants en accountmanagers aansturen waarmee ze zorgen dat 500 IT-professionals gezocht, benaderd, geplaatst en begeleid worden. Ook hebben zij met hun teams contact met onze (potentiële) klanten. Binnen Linden-IT dus enorm belangrijk. Ook onze drie rolmodellen zijn terug te zien in de campagne van Equals met een foto op een peperbus in Amsterdam en een eigen pagina en interview. Deze vind je hier: https://equals.nl/stephaniesannemarian/

Rolmodelen IT

Peperbus op de Overtoom/Schinkelkade in Amsterdam

Binnen hun eigen teams zorgen zij voor voldoende diversiteit. Hierin is de balans tussen man en vrouw belangrijk. “Met een divers team worden alle belangen goed behartigd en is het ook makkelijker om IT-professionals vanuit verschillende achtergronden aan te spreken” zegt Sanne over de manier waarop zij haar team samenstelt. Balans is hierin key. Marian gaf aan vooral de dynamiek op de werkvloer belangrijk te vinden. “Door onze eigen teams gebalanceerd samen te stellen krijg je verschillende inzichten. Zo kunnen wij ook onze IT-professionals en klanten goed te woord staan.”

Toch blijft deze balans bij de IT-professionals vaak achter. Het blijkt nog steeds moeilijk om vrouwen aan te trekken tot de IT. Vrouwen halen vanaf de middelbare school over het algemeen betere cijfers dan mannen. Toch blijft het aantal dames wat voor computerwetenschappen op de universiteit kiest laag. Hierdoor ontstaan ook op andere vlakken binnen de tech gaten. Zo zijn er voorbeelden van ontwikkelingen van gezondheidsapps die onderwerpen als menstruatie vergeten mee te nemen. Ook op bijvoorbeeld de servicedesk kunnen vrouwen zeker excelleren. Zo zijn vrouwen over het algemeen wat meegaander en vragen beter door om achter de kern van een probleem te komen. Waar mannen soms wat doelgerichter te werk kunnen gaan. Hierin kunnen beide partijen elkaar vooral versterken.

Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat ook binnen de IT de balans bereikt kan worden? Bij Linden-IT doen wij dit met onze traineeships.  De drie business unit directors gaven aan dat zij merken dat vrouwen later in hun carrière toch nog de stap willen maken richting de IT. Waar deze keuze vers van de middelbare school nog groot en eng leek, zien zij later toch de aantrekking richting de IT. Wij bieden op een laagdrempelige manier deze kans. Zeker omdat binnen de IT de constante doorgroeimogelijkheden groot zijn, kan dit aantrekkelijk zijn. Hier dragen onze traineeships aan bij. Onze trainees krijgen vanaf het begin betaald en een duidelijk leerplan. Zo weten zij waar zij de komende tijd aan toe zijn en naartoe werken. Daarnaast zijn de traineeships hybride te volgen. Dit geeft een hoge mate van flexibiliteit. Na de eerste fase gaan wij met inachtneming van de wensen van de trainee op zoek naar een passend project bij een van onze klanten. Hierbij is een baan als bijvoorbeeld servicedeskmedewerker al lang niet meer alleen maar achter een computerscherm zitten. Er komen een hele hoop andere aspecten bij zoals communicatie, onboardings en verdere techniek. Zo ben je een belangrijke spil in de onderneming. Een spil die ook zeker vrouwelijk kan en mag zijn!

Ook voor dames die wel direct al de keuze hebben gemaakt voor een IT-opleiding kunnen wij een mooie opstap bieden in hun IT-carrière. Wij merken dat vrouwelijke IT-professionals via ons erg snel een mooie plek vinden die bij hun past. Er is dus meer dan genoeg ruimte binnen de branche voor deze vrouwen. Wij hopen dat onze 3 rolmodellen hieraan bij kunnen dragen door hun passie voor de branche te laten zien. Zij hopen in de toekomst nog veel meer vrouwen aan zich te kunnen binden en te helpen bij het bouwen aan een carrière binnen de IT.

Ben jij klaar om stappen te maken binnen de IT en je aan te sluiten bij een snelgroeiende branche? Geef je op voor een van onze traineeships.

Wil je meer informatie over de kansen die een carrière binnen de IT? Neem dan contact op. We staan je dan uitgebreid te woord!

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!