Geplaatst op 12-08-2019
Een technisch applicatiebeheerder is bezig met het beheren van diverse applicaties en het verhelpen van problemen of implementeren wensen bij gebruikers op deze specifieke applicatie. Daarnaast zoek je ook uit waar de problemen vandaan komen en los je dit ook zelfstandig op. Hiervoor gaat de applicatiebeheerder in overleg met de gebruiker en de softwareleverancier en schrijft vervolgens een aanbeveling. Die aanbeveling voert de applicatiebeheerder ook meteen uit wanneer hij of zij hiervoor toestemming heeft gekregen. Een applicatiebeheerder biedt verder ondersteuning via mail, telefoon en op locatie als dit toebedeeld wordt via de servicedesk.
Als functioneel applicatiebeheerder ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een specifieke applicatie, een ERP-systeem of een CRM-systeem bij de klant. Jij bent de spil die ervoor moet zorgen dat het systeem optimaal afgestemd is op het bedrijfsproces. Dit begint bij degelijke beheertaken. Daarnaast ben je, samen met de key-users en softwareleveranciers, continu op zoek naar verbeteringen in de dagelijkse processen met behulp van een ERP-systeem. Dit werk je uit in functionele ontwerpen. Na oplevering door de softwareleveranciers test je de nieuwe functionaliteiten om ze vervolgens over te dragen richting key-users. Uiteraard ondersteun je die overdracht met trainingen en handleidingen. Hiermee ben jij als functioneel applicatiebeheerder de drijvende kracht in het uitrollen en uitdragen van de specifieke applicaties binnen de organisatie. Daarnaast maak je deel uit van het projectteam dat diverse nieuwe softwaretools implementeert binnen de organisatie.
De werkzaamheden van een applicatiebeheerder zien er over het algemeen als volgt uit:
In vele vacatures van applicatiebeheerder functies wordt er gevraagd naar ICT-diploma met een hbo werk- en denkniveau. Met de nodige werkerving en certificeringen heb je ook de mogelijkheid om applicatiebeheerder te worden. Daarnaast is het hebben van een geldig ITIL-certificaat en ervaring met Application Services Library (ASL) vaak een vereiste. Als applicatiebeheerder is het van belang dat je naast je technische kennis je ook kunt inleven bij collega’s van je. Adequaat handelen wordt als applicatiebeheerder ook zeer op prijs gesteld.
Applicatiebeheerders kunnen werkzaam zijn voor alle denkbare bedrijven of organisaties waarin ICT een voorname rol speelt. Applicatiebeheerders werken vaak samen met systeembeheerder of ander IT-professionals op de IT-afdeling. Als applicatiebeheerder is het handig om stressbestendig te zijn. Het is ook van belang om prioriteiten te kunnen stellen. Het ene incident heeft meer gevolgen voor bijvoorbeeld het functioneren van applicaties dan de andere.
Als applicatiebeheerder kan je doorgroeien of je verdiepen in een andere functie. Zo kan je na verloop van tijd doorgroeien naar de functie van netwerk-, systeembeheerder of cloud engineer. Voor deze functies is vaak meer kennis en werkervaring vereist. Na het behalen van certificaten en de nodige kennis rolt men vaak vanzelf in een richting doordat er een plek vrijkomt of iemand op zoek gaat naar de bijpassende functie.
Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.