Cloud Engineer

Wat doet een Cloud Engineer?

De term Cloud Engineer wordt te pas en te onpas gebruikt. Elke hippe IT-onderneming gebruikt deze term. Maar wat doet de Cloud Engineer eigenlijk? Waar houdt hij of zij zich mee bezig?

Een Cloud Engineer kan gezien worden als een systeem- of netwerkbeheerder die gespecialiseerd is in Cloudomgevingen. Als Cloud Engineer bij Linden-IT help je voornamelijk klanten met een transitie naar de Cloud.

Wat je doet als Cloud Engineer

Als Cloud Engineer houd jij je bezig met het analyseren, ontwerpen en ontwikkelen van Cloudoplossingen gericht op Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure. Je bent specialist in het leveren van innovatieve Cloudoplossingen. Hierbij maak jij gebruik van de nieuwste technologieën én van jouw eigen creativiteit.

Je bent verantwoordelijk voor de juiste installatie en werking van omgevingen op zowel Cloud als on-premise gebied. Er wordt van je verwacht dat je de nodige kennis in huis hebt over actuele vraagstukken op het gebied van Cloudomgevingen en jezelf ‘up to date’ wil houden door het behalen certificaten. Daarnaast werk je vrijwel altijd in teamverband en ben je niet bang om initiatief te tonen.

Opleiding tot Cloud Engineer

De meeste Cloud Engineers hebben eerst de rol van systeembeheerder of netwerkbeheerder vervuld. Ze zijn doormiddel van werkervaring en certificaten doorgegroeid naar deze functie. Als Cloud Engineer heb je dus ook de nodige ervaring op het gebied van IT-infrastructuren en systeembeheer. Verder is het van belang dat een Cloud Engineer bekend is met technieken als: IaaS, Paas, App Services, VSTS, ACS, ARM-templates, Powershell, CI/CD, Cosmos DB en SQL.

Op de werkvloer

Cloud Engineers voeren hun werkzaamheden uit in een Agile ontwikkelteam met specialisten binnen hetzelfde vakgebied. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende IaaS en PaaS-omgevingen. Als Cloud Engineer geef je ook advies en verleen je ondersteuning bij de inrichting van Cloudomgevingen. Doormiddel van multidisciplinaire teams en dagelijks overleg werken ontwikkelteams nauw samen om de kwaliteit, Security en stabiliteit van het platform te waarborgen.

Doorgroeien als Cloud Engineer

Als Cloud Engineer heb je de mogelijkheid om door te groeien tot senior niveau waar je te maken krijgt met grotere en complexere omgevingen. Je neemt bijvoorbeeld de leiding over een migratie project waarbij een on-premise omgeving naar de cloud verhuist. Ook is er de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen in ander disciplines binnen het IT-vakgebied.