Wat doet een systeembeheerder?

Geplaatst op 01-02-2019

Met wie kom je in aanraking als de fileserver of e-mailserver op je werk niet benaderbaar is? Juist, ja, de systeembeheerder. Een systeembeheerder van Linden-IT is voornamelijk bezig met het up and running houden van het IT-infrastructuur en beperkt zich niet alleen tot de server. Hij is onmisbaar bij de implementatie en optimalisatie van de IT-omgeving binnen een bedrijf. Maar wat doet een systeembeheerder nog meer?

Taken van een systeembeheerder:

Als systeembeheerder ben je niet alleen bezig met het monitoren van IT-systemen, maar geef je ook advies over de implementatie van nieuwe hard- en software. Ook neem je de verantwoording bij een migratie naar de Cloud en voer je changes uit. Verder maak je back-ups en schrijf je gebruikershandleidingen.  De taken van een systeembeheerder lopen erg uiteen en variëren per bedrijf.

Een systeembeheerder kan onder andere verantwoordelijk zijn voor:

  • Back-up maken/controleren (en restoren als dat nodig is)
  • Monitoring (Het controleren dat alle componenten foutloos en fatsoenlijk werken, inclusief performance meetingen e.d.)
  • Systeem updates installeren via WSUS
  • Installeren en configureren van software en programma’s via WDS-servers
  • Het beleid bepalen van de IT-infrastructuur en de beveiliging
  • Toegangsbeheer (Wie mag, maar en wanneer toegang voor krijgen)
  • Beveiligingsbeleid toepassen (Niet alleen gebruikersbeheer, maar ook firewalls, en applicatie rechten
  • Documentatie maken en beheren van de IT-Infrastructuur zoals de standaard beheer taken en architectuur etc.
  • Creëren van filesytemen, extra schijfruimte en mappen

Opleiding tot systeembeheerder

Vele systeembeheerders hebben mbo-niveau 3 of 4 diploma gericht op ICT en zijn doorgegroeid vanuit een servicedeskmedewerker of een werkplekbeheerdersfunctie. Niet alleen werkervaring is belangrijk bij het doorgroeien, maar certificaten kunnen daarbij ook helpen. Als servicedeskmedewerker of een werkplekbeheerdersfunctie is het van belang je ITIL-certificaat en je MCSA Windows 10 certificaten te behalen. Als je doorgroeit naar de functie van systeembeheerder is het belangrijk om je MCSA Windows Server 2016 of 2019 certificaten te behalen.

Op de werkvloer

Het beroep van een systeembeheerder is ontzettend veelzijdig. Systeembeheerders kunnen het ene moment betrokken zijn bij een migratie, terwijl het andere moment zich een incident voordoet. Ook ondersteunen zij de helpdesk bij het oplossen van lastige incidenten en problemen.

Elke systeembeheerder heeft zijn of haar eigen expertise. Zo richt de ene zich op de IT-infrastructuur zoals routers, switches en firewalls. De andere systeembeheerder richt zich op servers zoals name-servers, dns-servers, dhcp-servers en mailservers.

Doorgroeien

Als systeembeheerder heb je al een aardige carrière achter de rug. Het leuk van systeembeheerders zijn, is dat jij je kunt specialiseren in verschillenden takken zoals netwerken, cloud-omgevingen en security. Hiermee onderscheid jij jezelf van de rest.

Het vak van systeembeheerder wordt zeer gewaardeerd. Om systeembeheerders jaarlijks in het zonnetje te zetten is er een speciale System Admin Day in het leven geroepen. Deze dag is bedacht door systeembeheerder Ted Kekatos uit Chicago. Hij kwam op het idee naar aanleiding van een advertentie van Hewlett-Packard waarin een systeembeheerder bloemen en fruitmanden kreeg als dank voor het installeren van een nieuwe printer.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!