Wat doet een Security Engineer?

Geplaatst op 25-04-2023

Het beveiligen van ICT-infrastructuren staat bij bedrijven altijd hoog op de agenda. Je wilt immers niet dat data zomaar op straat belandt. De security Engineer houdt zich dagelijks bezig met dit vraagstuk en kan gezien worden als een systeem- of netwerkbeheerder die gespecialiseerd is in het beveiligen van IT-infrastructuren. Als security engineer bij Linden-IT help je voornamelijk klanten met het beveiligen van ICT-infrastructuren en hun data.

Wat je doet als Security Engineer

Als Security Engineer houd jij je bezig met de implementatie van Security monitoring, next-gen firewalls en bijvoorbeeld het inrichten van een threat intelligence platform. Je bent specialist in het leveren van innovatieve security-oplossingen. Hierbij maak jij gebruik van de nieuwste technologieën én van jouw eigen creativiteit.

Je bent verantwoordelijk voor de juiste installatie en werking van security-oplossingen op zowel cloud als on-premise gebied. Er wordt van je verwacht dat je de nodige kennis in huis hebt over actuele vraagstukken op het gebied van security-omgevingen en jezelf ‘up to date’ wil houden door het behalen van CISSP, CISO en CISM-certificaten. Enkele werkzaamheden die je op dagelijkse basis tegen komt zijn:

 • Analyseren en oplossen van security incidenten (20%)
 • Onderzoeken kwalitatieve security-oplossingen (10%)
 • Adviseren over security vraagstukken (20%)
 • Implementeren van verbeteringen mbt. Informatiebeveiliging (30%)
 • Penetratietesten op technische infrastructuur (20%)

Opleiding tot Security Engineer

Om security engineer te worden dien je in het bezit te zijn van een ICT-diploma. De rol van security engineer kan op verschillende niveaus worden ingevuld. Met een mbo-opleiding is de rol van security engineer vaak praktischer ingesteld. Zo zal je eerder eindgebruikers helpen en participeren bij de implementatie van nieuwe security-oplossingen. Als hbo-er zal je eerder optreden als projectleider of manager van een projectteam. Om door te kunnen groeien binnen deze functie heb je de mogelijkheid om de certificaten van CISSP, CISO en CISM te behalen.  Samen met de opgebouwde werkervaring groei je door naar de gewenste rol.

Wil jij een start maken aan jouw carrière als security engineer? Het Linden-IT Cloud & Security Support Traineeship kan jou deze kick-start geven! Tijdens dit traineeship word je na een korte bootcamp al werkend klaargestoomd om snelle stappen te maken in jouw IT-carrière.

Op de werkvloer

Werken als security engineer betekent bezig zijn op tactisch en operationeel niveau op het gebied van informatiebeveiliging. Beveiliging naar een hoger plan tillen door gebruik te maken van nieuwe en bestaande technologie is de basis. Hierbij ontwerp en implementeer je veelal samen met het infrastructuur team oplossingen voor technische en procesmatige doeleinden. Daarnaast heb je een operationele rol als IT-adviseur inzake security vraagstukken en specialist bij het analyseren en oplossen van security incidenten. Tools die een security engineer gebruikt zijn onder meer:

 • OS: Windows, Linux, VMware, Nessus
 • SQL, PowerShell
 • Identity en Access Management
 • IPsec, BGO, OpenVPN, Next Generation Firewalls (Fortner, Juniper), DNSSEC, PKI
 • Active directory, MSSQL, MySQL
 • Loadbalancers en cryptografie

Doorgroeien

Als security engineer heb je de mogelijkheid om door te groeien tot senior niveau waar je te maken krijgt met grotere en complexere omgevingen. Je neemt bijvoorbeeld de leiding over de implementatie van een nieuw security monitoring platform in de cloud of on-premise.

Zie jij jezelf al werken als security engineer en de drijvende kracht zijn achter de beveiliging van grote organisaties? Schrijf je dan snel in voor het Linden-IT Traineeship. Wij helpen jou met persoonlijke begeleiding en een duidelijk stappenplan om al jouw dromen en doelen te behalen!

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!