Wat is Business Intelligence?

Geplaatst op 27-01-2022

Business Intelligence is essentieel voor elk bedrijf. Iedere organisatie heeft namelijk veel interne en externe processen. Wanneer deze processen gedigitaliseerd zijn, is er een schat aan informatie beschikbaar. Maar hoe krijg je grip op deze informatie? Door goed gebruik te maken van Business Intelligence! Wat is Business Intelligence precies, de voordelen hiervan en waarom zo belangrijk?

Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence (BI) is een technologie gedreven proces voor het analyseren van gegevens en het leveren van bruikbare informatie die een organisatie helpt om betere data gestuurde beslissingen te nemen. De organisatie verzamelt in het BI-proces gegevens uit interne IT-systemen en externe bronnen. Deze gegevens en creëren uiteindelijke gegevensvisualisaties, BI-dashboards en rapporten om de analyseresultaten in kaart te brengen. Business Intelligence kan bedrijven dus helpen betere besluiten te nemen door actuele en historische data te laten zien binnen de context van hun bedrijf. Zo loopt de organisatie beter en efficiënter!

Doel van Business Intelligence

Het uiteindelijke doel van BI is om betere zakelijke beslissingen te kunnen nemen waarmee bedrijven hun omzet kunnen verhogen, de operationele efficiëntie kunnen verbeteren en concurrentievoordelen kunnen behalen. Om deze doelen te bereiken, omvat BI een combinatie van tools voor analyse, gegevensbeheer en rapportage, plus verschillende methodieken voor het beheren en analyseren van gegevens.

Het proces

Het Business Intelligence proces omvat meer dan alleen BI-software. Business Intelligence-gegevens worden doorgaans opgeslagen in een datawarehouse dat gebouwd is voor een hele organisatie. BI-gegevens kunnen historische informatie en actuele gegevens bevatten die zijn verzameld uit bronsystemen terwijl deze worden gegenereerd. Hierdoor kunnen BI-tools weer strategische en tactische besluitvormingsprocessen ondersteunen.

Voordelen Business Intelligence

Over het algemeen is de rol van Business Intelligence het verbeteren van de bedrijfsvoering van een organisatie door het gebruik van relevante gegevens. Bedrijven die effectief gebruikmaken van BI-tools en -technieken kunnen hun verzamelde gegevens vertalen naar waardevolle inzichten over hun bedrijfsprocessen en -strategieën.

De belangrijkste voordelen die bedrijven kunnen halen uit Business Intelligence zijn:

  • Besluitvorming versnellen en verbeteren
  • Interne bedrijfsprocessen optimaliseren
  • Operationele efficiëntie en productiviteit verhogen
  • Bedrijfsproblemen opsporen die moeten worden aangepakt
  • Identificeren van opkomende zakelijke en markttrends
  • Sterkere bedrijfsstrategieën ontwikkelen
  • Het stimuleren van hogere verkopen en nieuwe inkomsten
  • Concurrentievoordeel behalen

Waarom is BI belangrijk?

Bedrijven die effectief gebruikmaken van BI-tools en -technieken kunnen hun verzamelde gegevens vertalen naar waardevolle inzichten over hun bedrijfsprocessen en -strategieën. Dergelijke inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om betere zakelijke beslissingen te nemen die de productiviteit en omzet verhogen, wat leidt tot versnelde bedrijfsgroei en hogere winsten.

Zonder BI kunnen organisaties niet gemakkelijk profiteren van data gestuurde besluitvorming. In plaats daarvan worden leidinggevenden en werknemers in de eerste plaats overgelaten om belangrijke zakelijke beslissingen te baseren op andere factoren, zoals opgebouwde kennis en eerdere ervaringen. Hoewel deze methoden kunnen resulteren in goede beslissingen, zijn ze ook beladen met het potentieel voor fouten en misstappen vanwege het gebrek aan gegevens die eraan ten grondslag liggen.

 

Op zoek naar een baan in BI? Bekijk onze vacatures!

Bent u op zoek naar IT-professionals met kennis en expertise die data kunnen verwerken, interpreteren en aanvullen? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!