Wat is release management?

Geplaatst op 05-01-2021

Release management is het proces van het beheren, plannen, plannen en controleren van software die door verschillende stadia en omgevingen wordt gebouwd; inclusief het testen en uitrollen van software releases.

Achtergrond

Release management is een relatief nieuwe maar snel groeiende discipline binnen de software engineering. Naarmate softwaresystemen, softwareontwikkelingsprocessen en resources meer gedistribueerd worden, worden ze steeds gespecialiseerder en complexer. Bovendien bevinden softwareproducten (met name webapplicaties) zich doorgaans in een voortdurende cyclus van ontwikkeling, testen en release, die vaak op evoluerende platformen met een groeiende complexiteit draait. Dergelijke systemen vereisen specifieke middelen om toezicht te houden op de integratie en de stroom van ontwikkeling, testen, implementatie en ondersteuning.

Wat is de relatie tot Continuous Delivery, DevOps en Agile softwareontwikkeling?

Organisaties die agile softwareontwikkeling hebben overgenomen, zien veel grotere hoeveelheden releases. Met de toenemende populariteit van agile ontwikkeling begint een nieuwe benadering van software releases, bekend als Continuous Delivery, invloed uit te oefenen op de manier waarop softwaretransities van ontwikkeling naar een release plaatsvinden. Een doel van Continuous Delivery en DevOps is het sneller en vaker uitbrengen van betrouwbaardere applicaties.
De beweging van de applicatie van een “build” door verschillende omgevingen naar de productie als “release” maakt deel uit van de Continuous Delivery pipeline .Release managers beginnen gebruik te maken van tools zoals applicatie release automatisering en continue integratie tools om het proces van Continuous Delivery te bevorderen en een cultuur van DevOps op te nemen door een taak te automatiseren zodat deze sneller, betrouwbaarder en herhaalbaar kan worden uitgevoerd. Meer software releases hebben geleid tot een grotere afhankelijkheid van releasemanagement en automatiseringstools om deze complexe applicatie releaseprocessen uit te voeren.

Wat is de relatie tot; Enterprise Release Management?

Terwijl Release Management zich richt op de transities van ontwikkeling naar testen en release voor een enkel project of een verzameling van gerelateerde projecten, is Enterprise Release Management (ERM) gericht op de coördinatie van individuele releases binnen een grotere organisatie. Een organisatie met meerdere applicatieontwikkelingsgroepen kan een sterk georkestreerde reeks van releases gedurende meerdere maanden of jaren nodig hebben om een grootschalig systeem te implementeren. ERM omvat de gecoördineerde inspanning van meerdere release managers om releases te synchroniseren in de context van een IT-portfolio.

Wat is dan de relatie tot; ITIL/ITSM?

In organisaties die IT-activiteiten beheren met behulp van het IT-servicemanagement paradigma, in het bijzonder het ITIL (Information Technology Infrastructure Library,) framework, zal het releasemanagement worden geleid door ITIL-concepten en -principes. Er zijn verschillende formele ITIL-processen die gerelateerd zijn aan releasemanagement, voornamelijk het Release en Deploymentmanagementproces, dat “gericht is op het plannen, plannen en controleren van de beweging van releases naar test- en live-omgevingen”, en het Changemanagementproces in ITIL-organisaties zijn releases vaak minder frequent dan in een agile ontwikkelomgeving. Release processen worden beheerd door IT operations teams met behulp van IT Service Management ticketing systemen, met minder focus op de automatisering van release processen.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!