Werken en leren: Brian vertelt zijn verhaal

Geplaatst op 14-11-2018

Ambitie om te blijven leren en ontwikkelen: Brain (30), IT-professional bij Linden-IT, wilde al enige tijd doorleren op hbo-niveau. Om zijn ambities te gaan realiseren schreef zich in bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om de deeltijd ICT-securityopleiding te volgen. Dat bevalt hem ontzettend goed, maar is wel vrij intens. Brain vertelt:

Tijdens kantooruren werkt Brain als skilled servicedeskmedewerker bij een opdrachtgever van Linden-IT, op de helpdesk. Samen met zijn medecollega’s verhelpt hij Citrix storingen, lost incidenten op en staat collega’s te woord. “Werken op een helpdesk geeft ontzettend veel voldoening. Geen enkele dag is hetzelfde, ik sta continu voor nieuwe uitdagingen”, aldus Brain.

Werken en leren: Ambitieus

Na een werkdag zit Brain niet onderuitgezakt op de bank, maar duikt hij met zijn neus in de studieboeken. “Mijn studie is op zijn zachtst gezegd vrij intens. Om alles in goede banen te leiden moet ik goed plannen. Ik heb vaste tijden waarop ik met mijn studie bezig ben. Zo ben ik, naast mijn fulltimebaan, elke week ruim 24 uur bezig met mijn studie. Docenten en studenten van de HvA helpen bij mijn planning.” aldus Brain over zijn studie.

Werken en leren: de studie

Met de hbo-ICT Cyber Security-opleiding ben je veelal bezig met datastromen en informatiebeveiliging. In projectgroepjes werk je samen met andere studenten aan cases uit het bedrijfsleven. Naast je tentamens ben je dus al behoorlijk bezig voorbeelden uit de praktijk. Verder is het belangrijk om over een analytisch, logisch en creatief denkvermogen te beschikken. Brain vult aan: “In het eerste anderhalf jaar van mijn 4-jarige ICT-opleiding neem ik deel aan het gemeenschappelijke programma. Hier krijg ik de basisonderdelen van de ICT en werk ik in multidisciplinaire groepjes aan opdrachten. Je kan hierbij denken aan System en Networking Engineering. Op deze manier krijg ik een goed beeld van alle richtingen binnen de IT-wereld. Na deze anderhalf jaar begint de specialisering richting security.”

“Tijdens mijn opleiding werk ik ook continu aan de hbo-competenties. Met deze competenties, zoals kritisch oordelen, bewijs ik dat ik op hbo-niveau kan werken en denken. Na iedere opdracht wordt er van mij verwacht dat ik een zelfreflectie uitvoer. Hierbij word je op de proef gesteld om objectief over je eigen werk te oordelen. Zelf kijk ik erg uit naar het laatste jaar waar ik een minor ga volgen op het gebied van security en ik mij verder kan ontwikkelen op dit gebied.”

Werken en leren: van MBO naar HBO

“Ik heb mezelf altijd willen blijven ontwikkelen en na hierover gesproken te hebben met vrienden en familie heb ik besloten om verder te leren op hbo-niveau.” Brain vertelt hierover: “In de eerste week merkte ik dat de overgang van mbo naar hbo een grote stap is. Van praktijk naar meer theorie is hierbij de grootste uitdaging.  Ik heb het allemaal op mij af laten komen en naderhand valt het allemaal wel mee. Omdat ik wat meer praktijkervaring had, liep ik voor op de havisten en vwo’ers. Zij hadden bijvoorbeeld nog nooit stagegelopen bij een ICT-bedrijf.”

Als er na een werk- en studiedag nog tijd overblijft en ik echt vrije tijd heb, ben ik het liefst bezig met security. “Ik test kwetsbare omgevingen en via online ranglijsten kan ik zien hoe goed ik een bepaald lek heb gevonden. Het geeft een kick om een lek sneller te hebben gevonden dan duizend anderen.”

Werken en leren: de toekomst

Na de hbo-ICT: Cyber Security-opleiding kan je aan de slag gaan als adviseur, ethical hacker of specialist. Op dit moment doet Brian zoveel mogelijk ervaring op om door te groeien bij Linden-IT. Hij hoopt na zijn studie aan de slag te kunnen gaan als een consultant op het gebied van Security. Brain vertelt hierover: “Bij mijn werkgever heb ik het ontzettend naar mijn zin en het is heel fijn dat ze mij de ruimte geven om mezelf door te ontwikkelen.”

Brain is ontzettend blij met de stap die hij afgelopen zomer heeft gemaakt om een studie op te pakken. “Het is af en toe even doorbijten, maar de voldoening die ik ervoor terugkrijg is niet te beschrijven. Ik vond leren altijd al leuk en was altijd nieuwsgierig aangelegd. Mocht je de ambitie en doorzettingsvermogen hebben om door te leren dan raad ik dat zeker aan” aldus Brain.

IT Security Engineer bij Linden-IT

Bij Linden-IT kan je doorgroeien naar de functie van IT Security Engineer. Als Security Engineer ben je op tactisch en operationeel niveau bezig informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging naar een hoger plan tillen door gebruik te maken van nieuwe en bestaande technologie is de basis. Hierbij ontwerp en implementeer je veelal samen met het infrastructuur team oplossingen (technisch en procesmatig), die als ze eenmaal werken door datzelfde team in beheer genomen worden. Daarnaast heb je een operationele rol als IT-adviseur inzake security vraagstukken en specialist bij het analyseren en oplossen van security incidenten.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!