Wie, wat, waar is de Cloud?

Geplaatst op 07-09-2022

Wat is de Cloud

Voor veel mensen klinkt “de Cloud” als een abstract begrip. Toch heeft bijna iedereen dagelijks, zeker op het werk, te maken met een Cloud omgeving. Denk bijvoorbeeld eens aan je email service. Waarschijnlijk maak je dagelijks gebruik van Gmail, Outlook of een andere inbox. De e-mails in en uitgaande e-mails nemen geen ruimte in op je harde schijf. Toch blijven ze beschikbaar online en in de e-mail applicatie op al je apparaten. Dit kan omdat je e-mails staan opgeslagen op de servers van je e-mail provider. Dit is een vorm van “Cloud computing”

We spreken dus over de Cloud wanneer je data raadpleegt die niet op je computer staat. De data staat opgeslagen “in de Cloud”. Hierdoor raakt de harde schijf van je computer niet overvol met data en is je data beschermd als er bijvoorbeeld een kopje koffie over je laptop valt. Ook kan je vanaf iedere plek en met al je apparaten je data bereiken.

Waar is de Cloud?

Je data die in de Cloud opgeslagen staat is dus niet direct opgeslagen op jouw harde schijf. Ook zweeft het niet rond in de lucht. Het staat namelijk opgeslagen op servers van de door jou gekozen Cloudleverancier. Deze server kunnen overal ter wereld staan. Je data wordt op deze servers encrypted opgeslagen. Hierdoor is het door anderen niet te lezen. Ook worden deze servers goed bewaakt tegen hackers en bijvoorbeeld oververhitting. Zo kan je veilig al je data opslaan en altijd via het internet bereiken.

Waarom de Cloud?

Zoals gezegd kan je je gegevens in de Cloud altijd en overal bereiken. Zolang je maar een internet verbinding hebt. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijk om je vakantiefoto’s met je vrienden te delen en je mail te checken als je met vakantie bent. Ook voor bedrijven is het handig om te werken met een Cloud omgeving. Zo maakt het werken vanuit huis een stuk gemakkelijker omdat alle nodige informatie vanaf elke plek te bereiken is. Ook is de data goed beschermd mocht er iets met het kantoorpand gebeuren. Toch kan het voor een organisatie een grote stap zijn om de overgang naar de Cloud te maken. Al je gegevens in een keer overzetten is zo makkelijk nog niet. Ook bestaan er soms twijfels over de veiligheid van de Cloud. Hoe vatbaar zijn de servers voor hackers? Wat als een van de servers kapot gaat? Is het niet veel te ingewikkeld om met de hele organisatie over te stappen van interne opslag naar de Cloud? En hoe zorg je dat je Cloud Opslag up-to-date is? Op deze en nog veel meer vragen heeft een Linden-IT Cloud professional snel antwoord. Neem contact op met Linden-IT als jouw onderneming toe is aan een eigen data wolk.

Hoe kies je een Cloudleverancier?

Cloudoplossingen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo is er voor ieder wensenpakket een passende omgeving. Maar dit zorgt er ook voor dat je als organisatie soms door de bomen de Cloud niet meer ziet. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te bedenken wat je wilt bereiken met je Cloudomgeving. Het belangrijkste aspect is natuurlijk de veiligheid en de beschikbaarheid van je data. Hiervoor beiden Cloudleveranciers kan en klare pakketten aan, zoals Outlook waarbij je een agenda, mail en documenten opslag op een plek hebt. Ook is het mogelijk om je Cloudomgeving helemaal zelf te ontwerpen en in te delen. Dit laatste heeft als voordeel dat de Cloudomgeving helemaal is afgestemd op de wensen en behoeftes van jouw organisatie. Maar, het inrichten van een goede omgeving kost veel tijd en expertise. Hier kan een Cloud engineer je bij helpen. Een Cloud engineer kan je bijvoorbeeld ook helpen om te kiezen voor een Multi Cloud om zo de voordelen van verschillende Cloudleveranciers te benutten. De Cloudengineer zorgt er zo voor dat jouw Cloudomgeving altijd up-to-date is en goed beveiligd.

Wat doet een Cloud Engineer?

Een Cloud engineer houdt zich bezig met het analyseren, ontwerpen en ontwikkelen van Cloudoplossingen. Bij Linden-IT richten de Cloud Engineers zich op Microsoft Azure, Amazon Web Services. De Cloud Engineer is verantwoordelijk voor de Cloud omgeving en On-Premise gebied. De meeste Cloud Engineers hebben eerst de rol van systeembeheerder of netwerkbeheerder vervuld. Ze zijn doormiddel van werkervaring en certificaten doorgegroeid naar deze functie. Als Cloud Engineer heb je dus ook de nodige ervaring op het gebied van IT-infrastructuren en systeembeheer. Verder is het van belang dat een Cloud Engineer bekend is met technieken als: IaaS, Paas, App Services, VSTS, ACS, ARM-templates, Powershell, CI/CD, Cosmos DB en SQL. Als Cloud Engineer ben je innovatief, creatief en werk je goed in een team.

Ben jij toe aan de volgende stap binnen je IT-carrière? Ben je leergierig en wil je de wereld van Cloud, Multi Cloud en dataopslag van binnen en buiten leren kennen? Kijk dan snel naar het Linden-IT Cloud traineeship.

Nieuws

Uitgelicht

Contact

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!
Vacature is verwijderd uit je favorieten!