Home » Nieuws » Serie: Beter werken – Stress verminderen

Het is alweer tijd voor de tweede blog in de reeks ‘beter werken’. Dit keer staat het thema ‘stress verminderen’ centraal.

Iedereen ervaart wel eens stress. Wellicht is de drukte op jullie afdeling alleen maar toegenomen, ben je onzeker over jouw baanzekerheid of ben je sinds corona ook nog eens thuisonderwijzer geworden naast al die verantwoordelijken van werk en privé die je al had.

Nicole neemt ons mee in een reeks blogs ‘beter werken’ door middel van een aantal actuele arbeidsthema’s. Als preventiemedewerker heeft zij het welzijn van onze medewerkers in het vizier en zal zij een aantal praktische tips met ons delen voor het optimaliseren van jouw werkweek.

Een klein beetje druk ervaren is niet erg, mits je de signalen van stress weet te herkennen en je er op de juiste manier mee om weet te gaan.

Middels een aantal praktische tips willen wij jullie graag van een aantal handvatten voorzien, zodat je beter met stressfactoren weet om te gaan en op tijd aan de bel weet te trekken als het even niet zo goed gaat.

Herken de signalen

Stress uit zich voor iedereen op verschillende manieren. Je kunt het zowel herkennen aan lichamelijke klachten maar ook aan jouw gedrag en emoties.

Invloed op gedrag & emoties:

  • Je bent sneller geïrriteerd/ wordt snel boos
  • Je voelt je angstig/ nerveus
  • Je treedt op de achtergrond en/of vermijdt zelf bepaalde situaties

Invloed op lichamelijke toestand:

  • Je ademhaling is sneller dan normaal
  • Je voelt je gespannen (denk bijvoorbeeld aan nek- en rugklachten)
  • Je hebt een drukkend gevoel op je borst
  • Je ervaart problemen met slapen

BOL-principe

Het BOL-principe. Wellicht heb je er al eens van gehoord. Nee we bedoelen niet de BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg). Het BOL-principe omvat eigenlijk precies de handvatten die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat jij goed in je vel zit. Dit doe je namelijk door voldoende beweging, ontspanning en leuke dingen te doen.

Tip 1: Zorg voor voldoende Beweging

Zorg dat je voldoende beweegt. En nee dat hoeft niet te betekenen dat je een paar keer per week in de sportschool zit. Wandelen kan natuurlijk ook een goede optie zijn, pak is wat vaker de fiets of wellicht ben jij meer het type voor een (nu nog) online yoga cursus. Alles kan en mag!

Naast beweging is een gezond voedingspatroon uiteraard ook belangrijk. Zorg dat je voldoende water drinkt en dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Maar vergeet je zelf af en toe niet te trakteren op die zak chips, snoep of chocoladereep 😉

Tip 2: Zorg voor voldoende Ontspanning

Wat geeft jouw energie? Maar ook wat zorgt ervoor dat jij rustig wordt in je hoofd?

Dit kan voor iedereen heel divers zijn. De één wordt heel blij van een grote schoonmaak en opruiming in huis, de ander gaat liever een filmpje kijken of een rondje wandelen met de hond. Doe wat goed voelt!

Tip 3: Doe genoeg Leuke dingen!

Plan leuke dingen met vrienden, familie, huisgenoten of wellicht collega’s. Houdt ook zeker tijd vrij voor onverwachte activiteiten.

Sla hier tegelijkertijd niet in door en zorg wel dat je genoeg tijd hebt om deze dingen te doen en daar ook van te genieten. Want met een overvolle planning bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilt; Ontspannen en leuke dingen doen!

Uitgelicht

Het belang van vitaliteit

‘Vitaliteit’ een woord dat je tegenwoordig overal tegenkomt. Niet alleen op de werkvloer, maar eigenlijk overal in ons dagelijks leven. Is het niet je werkgever die het belang van vitaliteit…

Lees verder »

Helft Nederlandse bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen

Nog nooit was de arbeidsmarkt zo krap als nu; in het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures per 100 werklozen open (bron: CBS). Werkgevers kampen met personeelstekorten en…

Lees verder »

Wanneer gebruik je ITIL op de servicedesk?

Bedrijven en organisaties besteden veel aandacht aan processen en technologieën om klanten zo goed mogelijk te bedienen. Iedereen wil natuurlijk scoren als het om klantenservice gaat. Deze ambitie is voor…

Lees verder »

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!

Vacature is verwijderd uit je favorieten!