Home » Nieuws » Wat is DevSecOps?

DevOps is de afgelopen jaren een groot succes geweest. Het is een essentieel onderdeel geworden in bijna elke organisatie. Door de samenwerking tussen het Development- en Operations teams, kunnen organisaties sneller en met hogere kwaliteit presteren. Maar denk je dat er geen uitdaging is met DevOps? In de tijd van vandaag is beveiliging een zeer belangrijke factor in elk bedrijf. Traditionele beveiliging is niet meer goed genoeg om het snelle tempo van DevOps bij te houden. Dit is waar DevSecOps te hulp komt!

Wat is DevSecOps?

DevSecOps is een samenwerkingskader dat de impact van DevOps vergroot door beveiligingspraktijken toe te voegen aan het softwareontwikkelings- en leveringsproces. DevSecOps lost de spanning op tussen DevOps-teams die snel software willen vrijgeven en beveiligingsteams die veiligheid boven alles stellen.

DevSecOps is dus een benadering om de applicaties en infrastructuur te beveiligen op basis van de methodologie van DevOps, die ervoor zorgt dat de applicatie minder kwetsbaar is en klaar is voor gebruik door gebruikers. Alles is geautomatiseerd en beveiligingscontroles beginnen vanaf het begin van de applicatie. Door de juiste tools en beveiliging teams te selecteren, word het doel van DevSecOps weer bereikt.

DevSecOps werking

DevSecOps vs. DevOps

Wanneer we zowel Development als Operations in IT even belangrijk combineren, noemen we het proces DevOps. Hier hebben we geen testers, ontwikkelaars en analisten. Alle teams werken samen aan een gemeenschappelijk doel. DevOps kan ook gezien worden als een andere vorm van Agile, doordat hier veel stappen uit worden gekopieerd. DevSecOps is een proces die Development, Security en Operations omvat. Security is betrokken bij elke fase van de Software Development cyclus en er wordt geen apart team voor toegewezen. Iedereen is verantwoordelijk voor de Security in DevSecOps.

Welke tools worden er bij DevSecOps gebruikt?

Om DevSecOps te implementeren, moet je als een organisatie een aantal Security Testing (AST)-tools overwegen om dit te integreren. Veelgebruikte AST-tools zijn onder meer:

 1. Statische applicatiebeveiligingstests (SAST)
  SAST-tools scannen bedrijfseigen of aangepaste code op codeerfouten en ontwerpfouten die kunnen leiden tot misbruikbare zwakheden.
 2. Analyse van softwaresamenstelling (SCA)
  SCA-tools scannen broncode en binaire bestanden om bekende kwetsbaarheden in open source en componenten van derden te identificeren. Ze bieden ook inzicht in beveiligings- en licentierisico’s om prioritering en herstelinspanningen te versnellen.
 3. Interactieve applicatiebeveiligingstests (IAST)
  IAST-tools werken op de achtergrond tijdens handmatige of geautomatiseerde functionele tests om het gedrag van webapplicaties te analyseren. Het detecteert kwetsbaarheden, herhaalt en test automatisch deze bevindingen. Hierdoor krijgen Developers gedetailleerde inzichten.
 4. Dynamische applicatiebeveiligingstests (DAST)
  DAST is een geautomatiseerde technologie voor het testen van ondoorzichtige dozen die de interactie van een hacker met jouw web toepassing of API nabootst. Het test applicaties via een netwerkverbinding.

Waarom is DevSecOps zo belangrijk?

De afgelopen jaren hebben we gezien dat cyberaanvallen vele malen groter zijn geworden, en dat zelfs de meest voorbereide organisaties het risico op een cyberaanval niet kunnen ontkennen. Het opnemen van Security is essentieel voor het DevOps-proces, omdat beveiliging niet langer kan worden verwaarloosd of onderschat.

Voordelen DevSecOps

DevSecOps zal dus een belangrijk onderdeel worden in organisaties. Maar wat zullen nu echt de voordelen van DevSecOps zijn?

 • Verlaging van de kosten en verhoging van de leveringssnelheid
 • Beveiliging, monitoring, implementatiecontrole en meldingssystemen vanaf het begin
 • Het ondersteunt openheid en transparantie vanaf het begin van de ontwikkeling
 • Minimaliseert kwetsbaarheden in applicaties
 • Biedt de mogelijkheid om snel te reageren op veranderingen
 • Hogere herstelsnelheid bij een beveiligingsincident
 • Biedt meer snelheid en wendbaarheid aan beveiligingsteams
 • Verhoogt de traceerbaarheid
 • Helpt bij het opbouwen van een vertrouwensrelatie met organisaties
 • Verbetering van de algehele beveiliging door een onveranderlijke infrastructuur mogelijk te maken, waarbij ook beveiligingsautomatisering nodig is

Heb je problemen bij het vinden van ervaren Developers? Linden-IT Developers heeft verschillende Developers beschikbaar die graag hun kennis en expertise in de praktijk willen brengen! Houd ons LinkedIn in de gaten voor de beschikbare Developers of neem contact op met Sander via sander.poeltijn@linden-it.com of Adelay via adelay.equabagergis@linden-it.com.

Neem contact op

Uitgelicht

De servicedesk van de toekomst

Vorige week vertelden we over de trends voor op de helpdesk. Nu gaan wij een stapje verder: namelijk de servicedesk van de toekomst. Wat betekent dit allemaal voor de servicedesk…

Lees verder »

Trends op de helpdesk

De helpdesk blijft een van de meest waardevolle tools voor organisaties. Helpdesks zijn namelijk in staat om met alles te helpen, van het beheren van klantgesprekken tot het bieden van…

Lees verder »

Het Low-Code Mendix traineeship van Linden-IT

Wil jij snel starten met de volgende stap in je IT-carrière? Dan is het Linden-IT Low Code Mendix traineeship wat voor jou! In dit traineeship verdiep jij je in de…

Lees verder »

Hoe kunnen we je helpen?

Laat ons weten hoe wij jou kunnen bereiken.

Vacature is toegevoegd aan je favorieten!

Vacature is verwijderd uit je favorieten!